Ekonomi DAP YAPI’NIN KULELERİNİ ROTANA İŞLETECEK

DAP YAPI’NIN KULELERİNİ ROTANA İŞLETECEK

31.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

DAP Yapı, Burgu, Dalga ve Tango Kule projelerinin otel olarak işletilmesi için Rotana ile anlaşma sağladı. Oturmadığın dönemde kirala modelinin uygulandığı projeler 8 yılda kendini amorti edecek

DAP YAPI’NIN KULELERİNİ ROTANA İŞLETECEK

İnşa ettiği kulelerle adından sıkça söz ettiren DAP Yapı, Maltepe’de hayata geçirdiği Burgu, Dalga ve Tango Kule’nin işletmesi için Afrika ve Ortadoğu’nun en büyük otel zincirlerinden biri olan Rotana ile anlaşma imzaladı.
Satışa çıktığında yüksek oranda satış başarısı gösteren konutları için yatırımcılarına otel gibi kiralama hizmeti de verecek olan DAP Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Dünyanın birçok ülkesindeki modelleri inceledik. Hem kullanıcıya hem de yatırımcıya faydalı olabilecek formülleri araştırdık. Sonuçta Abu Dabi merkezli Rotana grubunun otel işletmeciliği alanında Afrika ve Ortadoğu bölgelerinin en iyisi olduğunu öğrendik” dedi.
Rotana’nın 12 ülkede işletmesini yaptığı otellerde yılda 5 milyon kişiyi ağırladığını belirten Ziya Yılmaz, “Rotana İsrail’in nüfusu kadar misafir ağırlıyor. Yatırımcılarımız bu anlaşmadan kârlı çıkacaklar” diye konuştu.
Rotana ile birkaç projelik anlaşma yapmadıklarını ve bunu uzun süreli planladıklarını dile getiren Yılmaz, yeni planlar çerçevesinde Türkiye’nin 81 ilinde bu yatırımları hayata geçirmek istediklerini vurguladı.

Haberin Devamı

8 yılda amorti edecek
Ziya Yılmaz, oturmadığın dönemde kiralama modeli ile yatırımcıların dairelerini 8 ile 12 yıl arasında amorti edeceğini belirterek, şu bilgileri verdi:
“Daire sahipleri dilerlerse kendi yerlerini kiralayarak ekstra gelir elde edecekler. Bir havuz oluşturacağız ve her daire şerefiyesine göre bu havuzdan gelir alacak. Normalde 1000 liraya kiraya verilebilen daireler bu sistem sayesinde çok daha fazla getiri sağlayacak. Konutlar kendini 20 yılda amorti ederken, bu dairelerde bu süre 8 yıla kadar inebilecek.”

Yatırımcısına kazandırdı

Dap Yapı’nın Burgu, Tango ve Dalga Kule projeleri, Fenerbahçe’den başlayıp Tuzla’ya kadar devam eden Türkiye’nin en uzun sahil bantlarından birinin üzerinde yer alıyor. Tango, Dalga ve Burgu Kule, bu yönüyle bölgenin nitelikli konaklama ihtiyacına bire bir yanıt vermeyi hedefliyor.
Geçtiğimiz yıl satışa çıkan projeler, lansman sürecinde büyük satış başarısı yakaladı. Satış rakamları, başlangıç rakamlarıyla kıyaslandığında en az yüzde 35-65 prim yaparken, emlak endeksleri de, Dap projelerinde yer alan konutların her türlü ekonomik etkene direnç göstererek yatırımcıya kazandırdığını doğruluyor.

Haberin Devamı

‘Aklımıza ilk önce Türkiye geldi’

1980’li yıllarda Türkiye’ye geldiğini ve o dönemde birkaç turist haricinde burada hiçbir şey olmadığını söyleyen Rotana’nın sahibi Nasser Al Nowais, şimdi ise tablonun tamamen değiştiğini söyledi. Türkiye’nin bu haliyle büyük gurur duyduğunu aktaran Nowais, “Avrupa’dan daha iyi ekonomisiyle, tarım, sanayi ve kumsallarıyla bambaşka bir ülke konumuna geldi. Söz veriyorum, burada çok güzel hizmetler vereceğiz” dedi. Rotana’nın Abu Dabi’de kurulduğunu ve bölgede hızla büyüdüğünü anlatan Nowais, 2 yıl önce Arap ülkelerinin dışına çıkmaya karar verdiklerini vurgulayarak, “Türkiye ilk aklımıza gelen ülke oldu. Böyle bir ülkeye girmek bizi uluslararası kuruluş düzeyine çıkarır. İran ve Hindistan’da da işletmelere başlıyoruz” diye konuştu.

Emlak Konut GYO, 'Top 10’ listesine adını yazdırdı

ABD’nin en büyük ikinci bankası olan JP Morgan, Orta-Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika bölgesi (CEEMEA) finans sektörü hisseleri strateji raporunda en beğendiği kurumları açıkladı. Buna göre Türkiye’deki Top 10 listesinde Emlak Konut GYO da yer aldı.
JP Morgan Cazenove tarafından yayınlanan CEEMEA Strateji Top 10 listesinde bu hafta değişiklik yapmadıklarını belirten JP Morgan, listede ilk üç şirket arasında Emlak Konut GYO’yu gösterdi. GSYH’da büyümenin hızlanması ve mortgage faizlerinin tüm zamanların en düşük seviyelerinde seyretmesine bağlı olarak gayrimenkul sektöründe patlama beklediğini belirten JP Morgan, bu nedenle Emlak Konut GYO’ya CEEMEA strateji Top 10 listesinde yer verdiğini belirtti.

Piyasa değerini katladı
Konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre, 2012 yılını 3,12 lira hisse fiyatı ve 7,8 milyar lira piyasa değeriyle kapayan Emlak Konut GYO, aradan geçen 1 ay gibi kısa bir sürede (29 Ocak 2013 verilerine göre) 3,27 lira hisse fiyatı ve 8,18 milyar liralık piyasa değerine ulaştı. 2010 yılı Aralık ayında borsada 1,70 lira hisse fiyatıyla işlem görmeye başlayan şirket yaklaşık iki yıllık süre zarfında hisse fiyatını ve piyasa değerini ikiye katlamayı başardı.
Geçtiğimiz hafta Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum’un da katıldığı Bank of America Merrill Lynch’in düzenlediği konferansta, Londra’da 41, New York’ta ise 50 yatırımcıyla görüşmeler gerçekleştiren Emlak Konut’a yabancı yatırımcıların ilgisi devam ediyor.
Emlak Konut GYO, hali hazırda Ağaoğlu Maslak 1453, Metropol İstanbul ve Evora gibi dev projeleri hayata geçiriyor.

Haberin Devamı

Bayraktar: 14 milyon konut elden geçecek

Haberin Devamı

Türkiye’nin gelişimini kentsel dönüşümle destekleyerek, bu gelişime paralel olarak marka kentler oluşturacaklarını kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bir an önce niteliksiz ve dayanıksız yapı stoğundan kurtulunması gerektiğini söyledi. Türkiye için kentsel dönüşümün ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu büyük dönüşüm projelerini hayata geçirerek anlatacaklarını dile getiren Bayraktar, “Yaklaşık 14 milyon konutun elden geçmesi, içlerinden 6,5 milyonunun yıkılıp yerine çevre ve şehir dostu binalar, kentler inşa edilmesi gerekiyor” dedi.
Kentsel dönüşümde tüm kamu kurumlarına ve özel kurumlara büyük görevler düştüğünün altını çizen Bayraktar, kentsel dönüşümün tek bir kurum tarafından gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını, kanunlarda sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na değil belediyelere de yetkinin verildiğini söyledi.
Türkiye’de özellikle, son 10 yılda konut açığının giderilmesi ve mevcut konut stokunun yenilenmesi kapsamında, ciddi çalışmalar yapıldığını hatırlatan Bayraktar, “ Şimdiye kadar gerek TOKİ gerekse de belediyelerce kentsel dönüşüm ve yenileme projeleri gerçekleştirildi. Özellikle TOKİ tarafından son 10 yılda başta kentsel dönüşüm uygulamaları olmak üzere, birçok projeyle 500 binin üzerinde konut üretildi” dedi.
Bayraktar, dönüşümü uzun vadeli bir sürece yaymayı planladıklarını anlatarak, “Dönüşüm yaparken doğal dokunun zedelenmesine de göz yummayacağız. Anlaşılabilir yasalarla, gerçeğe en yakın planlama ile dönüşümü yapacağız. Evlerini bize teslim edenlere de esnek davranıp, kira desteği, faiz indirimi, konut sertifikası gibi kolaylıklar sunacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Fikirtepe baştan aşağıya inşa edilecek’
İstanbul Esenler’de başlatılan dönüşüm çalışmalarıyla birlikte Kadıköy’de de dönüşümün sürdüğünü dile getiren Bayraktar, şunları söyledi: “Toplam 150 hektar büyüklüğünde bir alan olan Fikirtepe’de 4 bin 500 parsel var. Söz konusu alanın yüzde 95’i özel mülkiyet, kalan yüzde 5’i ise İBB ve kamuya ait. Bu parseller, yapı adaları olarak birleştirilerek 57 yapı adası haline getirildi. Bazı adalar, ticaret-hizmet, bazıları ticaret-hizmet-konut, bazıları ise konut olarak düşünülüyor.”

4 milyar $ portföyle halka arz hazırlığında

İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nda açıklamalar yapan Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, yüzde 25-35’lik hisselerini bu yılın 3. çeyreğinde halka arz etmeyi planladıklarını söyledi. Yetgin, “Çalık Gayrimenkul’ü 2013’ün sonbaharında halka arz etmeyi planlıyoruz. Yüzde 25-30 oranında bir hisse arzı yapacağız. Sonbaharda halka arzımızı gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Çalık Gayrimenkul’ün önümüzdeki dönemde birçok büyük kapsamlı proje ile ilgilediğini vurgulayan Yetgin, “Toplam porföyümüz 4 milyar dolar civarında” dedi. Yatırımlarını hızla sürdürmek istediklerini belirten Yetgin, “Galataport ihalesiyle de yakında ilgileniyoruz. Bu projede yer almak istiyoruz” dedi.
Yetgin, Tarlabaşı’nda yürütülen kentsel dönüşümü kamu ve özel sektör ortaklığı ile yapılan ilk yenileme projesi olduğunu belirterek, Beyoğlu Belediyesi’nin önderliğinde hazırlanan projeyle, İstanbul’a yakışır bir yaşam merkezinin oluşturulmasını hedeflediklerini ifade etti.
Lafayette gibi olacak
Yetgin, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:
“269 binanın 188’i tescilli durumda. Buranın tarihi dokusunu korumaya büyük önem gösteriyoruz. İstiklal Caddesi’ne paralel yeni bir İstiklal caddesi oluşacak. Alt katlarda kafeler ve restoranlar halkın rahatlıkla kullanımına açık olacak. Paris’teki Lafayette gibi olacak. Projenin ilk etabı 2016 yılında tamamlanacak. Beş senede bu noktaya geldik ve en zor dönemi bitirdik. Bu bölgede ofislerin metrekare fiyatları yaklaşık 7 bin 500 dolor, konutların da 4 bin ile 5 bin dolar arasında olacak.”

2-B tasarısı için TBMM’den onay

TBMM Genel Kurulu’nda, Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’da değişiklik yapan teklif, kabul edilerek yasalaştı.
Yasaya göre, hak sahiplerine doğrudan satılacak taşınmazların bedeli, taşınmazın 400 metrekareye kadar olan kısmı için rayiç bedelin yüzde 50’si; fazlası için rayiç bedelin yüzde 70’i üzerinden hesaplanacak. Birden fazla taşınmazda hak sahibi olunması halinde, yüzde 50 satış bedeli hesaplaması, hak sahibinin tercih edeceği sadece bir taşınmaz için uygulanacak.
Daha önce başvuru bedeli yatırmadan yapılan başvurular ile bundan sonra yapılacak başvurular, başvuru bedeli alınmaksınız geçerli kabul edilecek. Önceki kanunda, 2-B arazisinin satış bedelinin tamamı rayiç bedelin yüzde 70’i üzerinden hesaplanıyordu.

“Bu düzenleme özel değil”
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, eleştiriler üzerine şöyle konuştu:”Rayiç bedel tespiti, Devlet İhale Kanunu uyarınca belediye, ticaret ve sanayi odaları, borsa gibi kuruluşlardan veya bilirkişilerden oluşturulmak suretiyle illerde defterdarlık ve ilçelerde mal müdürlüklerince ve ilgili kanun uyarınca maliye uzmanlarınca objektif şekilde yapılıyor. Bu düzenleme özel değil, ülke genelinde uygulanacak genel bir düzenlemedir.”
CHP’li Akif Hamzaçebi, 2-B kanununun ilk hedefinin, orman köylüsünü desteklemediğini belirtirken, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, “rayiç bedelden alacağım” denilmesinin, zulüm olacağını savundu.
ANKARA?Milliyet

Başakşehir’de 3. etap ihalesine iki teklif geldi

Emlak Konut GYO tarafından düzenlenen Başakşehir 3. Etap ihalesinde Makro İnşaat-Akyapı İnşaat Ortaklığı ve Özkar İnşaat-Özülke İnşaat Ortaklığı teklif verdi. 111 bin 693 metrekarelik arsa alanını kapsayan ihalenin ilk oturumunda Makro-Akyapı ortaklığı satış toplam geliri olarak 300 milyon lira teklif etti. Şirketin Emlak Konut GYO’ya teklifi ise 60 milyon lira oldu. Başakşehir 3. Etap ihalesinde ikinci teklif Özkar-Özülke ortaklığından geldi. İkinci oturumu önümüzdeki günlerde yapılacak olan ihale 39 bin 580 metrekarelik K2 konut alanı, 58 bin 484 metrekare K1 konut alanı, 5 bin 623 metrekare dini tesis alanı ve 8 bin 4 metrekarelik ilköğretim tesis alanını kapsıyor.

Koruflorya’nın mimarları bölge halkıyla buluştu

Koruflorya projesi, bölge halkını satış ofisinde düzenlediği brunch’ta ağırladı. Etkinlikte potansiyel ev sahiplerine iç mimari ile ilgili önerilerde bulunan Kreatif Mimarlık’ın kurucu ortağı Selim Cengiç ve Aydan Volkan, dairelerin daha ferah ve şık görünmesi için püf noktalarını katılımcılarla paylaştı. Projenin göl, deniz ve orman manzarasıyla özdeşleşen konumunu, iç mimari ile tamamladıklarını belirten Cengiç, “3-5 yılda modası geçecek bir konsept oluşturmaktan uzak durduk” dedi. Aydınlı, Metal Yapı Konut, Arke ve Vizyonlife ortaklığının TOKİ işbirliğiyle hayata geçirdiği Koruflorya, 298 daireden oluşuyor.