Ekonomi Deprem bölgesinde telefon ve internet sorunu sürüyor

Deprem bölgesinde telefon ve internet sorunu sürüyor

10.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Deprem bölgelerinde iletişim çok önemli. İnsanlar enkaz altından telefon ve internetle yardım isterken, yardım ekipleri birbiriyle de bu şekilde koordine oluyor. Ancak depremde elektrik hatlarının ve baz istasyonlarının zarar görmesi sonrası oluşan iletişim güçlüğü halen sürüyor.

Deprem bölgesinde telefon ve internet sorunu sürüyor

Hanife Baş - 10 ilde yer alan 8 bin 900 baz istasyonundan 2 bin 451’inin aldıkları ciddi hasar nedeniyle devre dışı kaldığı açıklandı. Kahramanmaraş ve Hatay’daki yıkımlar sonrasında baz istasyonlarının da yüzde 70’ten fazlası yıkıldı. Kalanlar da elektrik olmaması, fiber hatların kopması nedeniyle hizmet dışı kaldı.

Haberin Devamı

BÜTÜN EKİPLER BÖLGEDE

Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone, bölgeye yönelik tedbirlerini açıkladılar. Üç operatör bütün ekiplerini hızlı şekilde deprem sahasına yönlendirdi. İletişim sorununu çözmek için canla başla çalışıyorlar. Mobil baz istasyonu ve jeneratörler acil şekilde bölgeye gönderildi.

Turkcell, “430 saha müdahale personeli ve bölge çalışanının yanı sıra afet yaşanan illere 2000 akü, 1400 jeneratör, 100’ün üzerinde mobil baz istasyonu sevk ederek iletişimin devamlılığını sağlamaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı.

Türk Telekom, “Mobil baz istasyonları bölgeye sevk edilirken, vatandaşların acil ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için ücretsiz konuşma ve internet yüklendi. Bölge halkı için Wi-Fi internet noktaları ücretsiz kullanılma sunuldu” dedi.

Haberin Devamı

Ancak alınan tedbirler henüz yeterli değil. Altyapının çökmesi sonucu elektrik olmaması, biten mazotun tekrar temin edilememesi de gönderilen teçhizatın çalışması konusunda sorunların devam etmesine neden oluyor. Uzmanlar uydudan ve havadan çözüm üzerinde duruyor. Türksat’ın dün itibariyle hızlı şekilde 500 anteni bölgeye yerleştirdiği belirtildi. Uydudan internetin de biraz olsun iletişim sorununu hafifletmesi bekleniyor.