Ekonomi 'Dezenflasyonist süreç başlayacak'

'Dezenflasyonist süreç başlayacak'

30.03.2022 - 06:25 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmekteyiz" dedi.

Dezenflasyonist süreç başlayacak

 

Kavcıoğlu, bankanın olağan genel kurul toplantısında konuştu. Üretici fiyatlarının yüksek seyretmesinin enflasyon açısından önem arz ettiğini söyleyen Kavcıoğlu, "Emtia fiyatları, tedarik zinciri sorunları ve enerjiye bağlı olarak üretici fiyatlarındaki yükseliş sürmektedir. Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki fark, birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomide uzun vadeli eğilimlerin üzerinde seyretmektedir. Enflasyonda gözlenen yükselişte, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar ve talep etkili olmaktadır. Sıcak çatışma ortamının yol açtığı enerji maliyetlerindeki artışlar da önemli bir rol oynamaktadır" dedi.

Haberin Devamı

Liralaşma stratejisi

Kavcıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"2022 Ocak - Mart döneminde politika faizinde bir değişiklik yapmadık. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla tüm politika araçlarımızda kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden bir gözden geçirme sürecine devam etmekteyiz. Sürecin asli unsurlarından biri olan 'Liralaşma Stratejisi' yeni finansal ürünler, teminat çeşitlendirilmesi ve likidite yönetimi uygulamaları vasıtasıyla, Türk lirasının sistemdeki kullanımını merkeze alan bütüncül bir yaklaşımla oluşturulmaktadır."

'Telafi edilecek'

Kavcıoğlu, "Büyümenin kompozisyonda sürdürülebilir bileşenlerin payı artmıştır. Kapasite kullanım seviyeleri ve öncü göstergeler iktisadi faaliyetin dış talebin de olumlu etkisiyle güçlü seyretmeye devam etmektedir. Jeopolitik sorunların ihracattaki yansımalarının sınırlı olacağını düşünüyoruz. Türkiye'nin konumu ile ihracatçıların kabiliyetlerinin, çatışma ortamı nedeniyle yaşanan ihracat kayıplarını telafi edeceğini ön görmekteyiz" dedi.

Haberin Devamı

Petrolde yeni varyant

2021’de küresel enflasyonun, arz kısıtları ve emtia fiyatlarında artışla hızlı yükseldiğini kaydeden Kavcıoğlu, "Enerji ve enerji dışı emtia fiyatlarında artış, küresel enflasyonda ana belirleyici olmaktadır. Petrol fiyatlarında, yeni varyantın yarattığı talep belirsizliğinin azalmasının yanı sıra jeopolitik gerilimler ve arz sıkıntılarından dolayı yükseliş eğilimi gözlenmektedir" dedi.