Ekonomi 'Dört dörtlük' ihracat rekoru

'Dört dörtlük' ihracat rekoru

03.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kasımda ihracat 21.5 milyar dolar oldu. İhracatçılar; kasım ayı, tüm zamanlar, son 12 ay ve ilk 11 ay olmak üzere 4 ayrı ihracat rekoru kırdı.

Dört dörtlük ihracat rekoru

Türkiye'nin ihracatı hızlı yükselişini sürdürüyor. Türkiye’nin kasım ayı ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 33..4 artışla 21.5 milyar dolara ulaştı.

Haberin Devamı

Yılın ilk 11 ayında, 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 34 artışla 203.1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk ihracatçısı, son 12 ayda 221 milyar dolarlık ihracatla da yıllık hedefi olan 211 milyar doları aştı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla kasım ayına ait dış ticaret verilerini, Ankara’da düzenlediği toplantıyla açıkladı.

Türk ihracatçısı, kasım ayı, tüm zamanların aylık ihracatı, son 12 ay ve yılın ilk 11 ayı ihracat rekorları kırdı. İhracatçılar, son 12 ayın 11’inde Cumhuriyet tarihi rekorları kırdı.

Dört dörtlük ihracat rekoru

Zincirdeki dönüşüm

TİM Başkanı İsmail Gülle, "Son 12 ayda 221 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Yıllık ihracat hedefimizi şimdiden aştık. Bu durum, ihracatta sürdürülebilir artışın net bir göstergesi" dedi. İhracattaki artışın yaklaşık yüzde 60’ının küresel tedarik zincirlerindeki dönüşümden kaynaklandığını tespit ettiklerini dile getiren Gülle, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Özellikle, tekstil, hazırgiyim, kimya, demir - çelik ve makine sektörlerinde bu dönüşümden dolayı çok ciddi artışlar söz konusu. Türk ihracatçısı, pandeminin en zor dönemlerinde dahi üretimi aksatmayarak, tedarik zincirlerini bozmayarak tüm dünyanın güvenini kazandı."

Otomotiv zirvede mücevher atakta

Kasımda geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 24 sektör ihracatını artırırken otomotiv, 2.5 milyar dolarlık ihracatla sektörler arasında zirvede yer aldı. Sektörlerde en dikkat çekici artışlar, geçtiğimiz yıla göre ihracatını 968 milyon dolar artıran mücevher, 840 milyon dolar artıran çelik ve 768 milyon dolar artıran kimyevi maddelerde yaşandı. İhracatçılar, 166 ülkeye ihracatını artırma başarısı gösterdi. Aralarında Almanya, İtalya, İsrail, Mısır ve Çin’in de bulunduğu 13 ülkede aylık ihracat rekoru kırıldı.