Ekonomi Elektrikli otoda benzin hızında şarj geliyor

Elektrikli otoda benzin hızında şarj geliyor

21.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla birlikte şarj hizmeti hızlanırken, şarj istasyonlarının sayısı da artıyor.

Elektrikli otoda benzin hızında şarj geliyor

MİTHAT YURDAKUL/ANKARA- Enerjisa bünyesindeki oto şarj şirketi Eşarj’ın Genel Müdürü Barış Altınay, “Minimum 3-4 saat gerektiren şarj operasyonlarının, orta vadede belki akaryakıtlı dolumla aynı süreye gelmesini öngörüyoruz. Şu anda bizim operatörümüzde, Edirne’den Hakkari’ye, Datça’dan Iğdır’a bir müşteri yolculuk yapabiliyor. Son 1 yıldaki ivmenin arkasında Togg var” dedi.

Haberin Devamı

Enerjisa’ya bağlı oto şarj şirketi Eşarj, aynı anda en fazla aracı şarj edebilen şarj alanını Ankara’da kurdu. Eşarj istasyonunda çoğunlukla 120kW gücünde şarj cihazları bulunurken, elektrikli otomobil sahipleri AVM’de vakit geçirirken istasyonda araçlarını şarj edebilecek. Yenilenebilir enerji sertifikası alan ilk şarj operatörü, ilk DC şarj istasyonu ve elektrikli araç markaları ile anlaşmalı ilk şarj operatörü unvanına sahip olan Eşarj, Türkiye’nin ilk şarj istasyonu operatörü olarak ekim ayı sonu itibarıyla 800 adedin üstünde istasyon, bin 400’ün üzerinde soket ve 50 MWh’in üzerinde kurulu güç ile elektrikli araç istasyon ağını yönetiyor.

Benzinliyle aynı sürede

Açılışta bir grup gazeteciye açıklamada bulunan Altınay, elektrikli otomobil şarjında 360 KW gücüne ulaşıldığını belirterek, “Bu da şu anlama geliyor; bazı araç modellerinin 10-15 dakikada yüzde 80 şarja ulaşması. Artık yarım saati bile konuşmadığımız örnekler olmaya başladı. Bundan birkaç sene öncesine kadar belki minimum 3-4 saat gerektiren şarj operasyonlarının, önümüzdeki orta vadede belki akaryakıtlı dolumla aynı süreye gelmesini öngörüyoruz” dedi.