Ekonomi En ‘akıllı’ yıl: 2014

En ‘akıllı’ yıl: 2014

22.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uğurlamaya hazırlandığımız 2014, farklı alandaki pek çok gelişmenin yanında teknolojide de birçok ilklere imza atılan bir yıl oldu.

En ‘akıllı’ yıl: 2014

Uğurlamaya hazırlandığımız 2014, farklı alandaki pek çok gelişmenin yanında teknolojide de birçok ilklere imza atılan bir yıl oldu.

Haberin Devamı

İnsansız hava ve yer araçları, nesnelerin interneti, giyilebilir teknoloji, kamera çözünürlükleri, üç boyutlu yazıcı, ses kontrolü, bulut bilişimdeki gelişmeler, artırılmış gerçeklik, akıllı sağlık, mobil aplikasyon sayısında patlama yıla damgasını vurdu. En ‘akıllı’ yıllardan biri olan 2014’e damga vuran cihazları derledik.

Gözlükler eskisi gibi değil

Ok Glass satışta: Giyilebilir teknolojilerin ilk örneklerinden biri olan Google’ın akıllı gözlüğü ‘Google Glass’ın satışa çıkışı 2014’e damga vuran olaylardan oldu. Bu yıla kadar sadece geliştiricileri ve ABD’deki şirket sahiplerinin alabildiği cihaz, 15 Nisan’da ABD’de sadece bir günlüğüne satışa çıktı. Gözlüğün ilk özel satışı 1.500 dolardan yapıldı.

iPhone 6 Plus: Cepte büyük ekran trendine Apple da uydu. 5.5 inç’lik iPhone 6 Plus, 9 Eylül’de tanıtılırken Türkiye’de de 26 Eylül’de satışa çıktı. 8 megapiksel kameraya sahip telefon, dijital görsel dengeleme özelliğine sahip. Parmak izi tanıma özelliği de bulunuyor.

Haberin Devamı

İnsansız araçlar yollarda

İnsansız otomobil trafikte: Google’ın hazırladığı ilk insansız otomobil trafiğe çıkmaya hazır ve bunun denemelerine de bu yıl başlandı. Her ne kadar şimdilik maksimum hız 25 mil ile sınırlandırılmış olsa da bu bile büyük bir gelişme olarak görülüyor. Aracın sahip olduğu tüm sensörler iki futbol sahası kadar ileriyi görebiliyor.

Kavisli cep Türkiye’de: Yılın son günlerine girerken yıla damga vurabilecek gelişmelerden biri yaşanıyor. Kavisli şekliyle Samsung’un Galaxy Note Edge’i Türkiye’de satışa sunuluyor. 22 Aralık’ta satışa çıkacak olan telefon birçok işlemi daha kolay hale getiriyor. 5.6 inç’lik Super

Amoled ekranı var.

Her gözlüğe akıl: Sony, 2014 yılında her gözlüğü akıllı hale getirebilen giyilebilir teknoloji modülü SmartEyeglass Attach üzerinde çalışmasını hızlandırdı. Günlük yaşamda kullanılan gözlüklerin saplarına takılabilir şekilde geliştirilen akıllı gözlük, Bluetooth 3.0 teknolojisine ve kablosuz ağ bağlantılı kontrol paneline sahip.
n Hibrit tablete devam: 2014, hem tablet hem PC olarak kullanılabilen hibrit bilgiyar modellerinin devam ettiği bir yıl oldu. Lenovo, Asus, Casper ve Exper bu kategoriye önemli katkılarda bulundu. Intel’in Atom platformu Bay Trail’i kullanan Asus Transformer Book T100, bu alanda öne çıkan modellerden biri oldu.

Haberin Devamı

4G’li yerli cep furyası
Turkcell, Vodafone ve Avea, 2014 yılında 4G’yi destekleyen cep telefonlarıyla yıla damga vurdu. Turkcell’in T50’si geleceğin 4G teknolojisini destekliyor. Vodafone Smart Power 4, 4G’ye uyumlu ve dört çekirdekli 1.3 GHz işlemciye sahip. Avea’nın yeni piyasaya çıkan inTouch 4 modeli de aynı kulvarda. Hareket algılama teknolojisiyle geldi. Vestel de Venus’le yerli cebe girerken, Casper ve General Mobile bu segmente katkısını sürdürdü.

Kavisi değişebilen TV
TV setlerinin son nesli, kavisli ekranla tasarımda yeni bir aşamaya geçti. Pek çok üretici kavise girse de LG’nin kavisi değişebilir TV’si yıla damgasını vurdu. 77 inç ekrana sahip Flexibele OLED TV, istenirse bükülüp kavisli izleniyor, istenirse düz ekran haline geliyor. Bunun için TV kumandasını da kullanmak yeterli oluyor.

Haberin Devamı

Sanal gerçeklik gözlüğü
Samsung’un sanal gerçeklik gözlüğü Gear VR de yıla damgasını vuranlardan. Satışa çıkan Gear VR, Oculus VR desteğiyle geliştirildi. Galaxy Note 4 ile entegre çalışacak olan Gear VR, akıllı telefonda bulunan akselerometre ve jirometre segmentleri ile sizin kafa hareketlerinizi algılayabilecek.