Ekonomi En düşük emekli maaşı için flaş tahmin! Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çevrildi

En düşük emekli maaşı için flaş tahmin! Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çevrildi

09.10.2023 - 07:21 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Beştepe'de toplanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başkanlığındaki toplantıda emekli maaşlarına ilişkin düzenlemeye son halinin verilmesi bekleniyor. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yoğun gündemle toplanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık edeceği toplantıda emekli maaşlarına ilişkin düzenleme masada olacak.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, müjde olarak verdiği işçi, memur ve Bağ-Kur emeklilerimiz ile ilgili çalışmayı kabine toplantısı sonrası milletimizle paylaşacak. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da emeklilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz." ifadelerine yer verdi.  Peki en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte detaylar...

SSK, BAĞKUR VE MEMUR EMEKLİLERİNE ZAM DÜZENLEMESİ NE OLACAK?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist  Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Sayın Cumhurbaşkanı AK Parti Kongresi’nde her ne kadar emekli memura demiş olsa dahi tüm emeklilere ilişkin kapsamlı bir düzenleme yapılacak. Düzenleme hem SSK hem Bağkur hem de memur emeklilerini kapsıyor. Burada kapsamın geniş düşünülmesi gerekir.

Haberin Devamı

Burada kapsam geniş olacağı için yetiştirilebilirse ara dönemde yetişmezse sene sonunda olacağını öngörüyoruz. Şu anda Kabine toplantısından sonra yapılacak açıklama önemli, beklentimiz en düşük emekli maaşının 7500 TL’den 10 bin TL’ye çıkarılması, daha sonra kapsamlı düzenlemenin yılbaşı itibarıyla yapılmasıdır.

DÜZENLEME ARA DÖNEMDE Mİ YOKSA YIL SONUNDA MI YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Düzenlemenin ara dönemde mi yoksa yıl sonunda mı olacağına ilişkin kesin bir bilgimiz yok. Kabine toplantısı sonrası yapılacak açıklamada Bağkur’un 9 bin olan prim gününün 5 yıl düşürülerek 7200 güne indirilmesi gündemde. Düzenlemenin ara dönemde olması değil sene başında olmasını bekliyoruz.

En düşük emekli maaşı beklentimiz 7500 TL’den 10 binler seviyesine artırılması.

SSK, BAĞKUR VE EMEKLİ MEMURA ZAM BEKLENTİNİZ NEDİR?

SSK ve Bağkur ve memur emeklisine ilişkin beklentimizde memur emeklilerini ayırmak gerekiyor. Çünkü memur emeklilerinde toplu sözleşme zammı söz konusu.

SSK ve Bağkur emeklileri için ise 3 aylık enflasyon farkı yüzde 25.11 oranı şu anda ceplerinde. Memur emeklilerinde ise toplu sözleşme zammı var. Burada üç ayda oluşan yüzde 25.11’den haziran ve temmuz ayında eklenen yüzde 6 toplu sözleşme zammını çıkarıyoruz, 19 kalıyor. 19’un üzerine ise yüzde 15 toplu sözleşme zammını ekliyoruz. Burada toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 9’luk refah payı artışı var. Bu da yüzde 34’lük artışa tekabül ediyor. Memur emeklilerinin yüzde 34’lük zammı ceplerinde. Burada daha 3 aylık enflasyon daha gelecek. Bununla birlikte en az yüzde 40-45'lik artış olacağını tahmin ediyorum.”

Yazarlar