Ekonomi İnternet alışverişinde güvenliğe dikkat edin

İnternet alışverişinde güvenliğe dikkat edin

09.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 1 trilyon liralık pazar büyüklüğüne ulaşan e-ticaret sektöründe vatandaşların özel verilerini korumak ve dijital casusluğu önlemek için bir dizi tedbir hayata geçiriliyor.

İnternet alışverişinde güvenliğe dikkat edin

MİTHAT YURDAKUL / Ankara - E-Ticaret Kanunu ile vatandaşların ticari verilerinin sadece ticaretin geliştirilmesinde kullanılabileceği, başka ülkelerle paylaşılamayacağı hükmü getirildi.

Haberin Devamı

Yapay zekayla analiz

Türkiye nüfusunun 42 milyona denk gelen yüzde 49’u online alışveriş yapıyor. Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) kişisel verilerin hukuka aykırı işlenmesini önlemek amacıyla e-ticaret platformlarına bazı yükümlülükler getirdi. Bu yükümlülüklere aykırı hareket edilmesi halinde e-ticaret platformlarına 5 milyon 972 bin lira idari para cezası kesmekle yetkili olan KVKK, e-ticaret sırasında kişisel verilerin üçüncü kişi ve devletlere aktarılmaması yönünde karar çıkardı.

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Rahmi Aktepe, son yıllarda siber tehditlerin tedarik zincirlerine ve e-ticaret sitelerine yöneldiğini belirterek, “Kişisel verilerin ve kişilere ait kullanıcı deneyiminin yapay zeka algoritmaları ile analiz edilmesiyle hem kişilerin hem de ülkenin davranış modeli çıkarılabilir ve o ülkeyi hedef alan siber saldırılar gerçekleştirilebilir” uyarısında bulundu. İnternette alışveriş yaparken iki faktörlü doğrulama kullanmak büyük önem taşıyor. Alınabilecek diğer bazı önlemler şöyle:

Haberin Devamı

- Alışveriş yaparken halka açık Wi-Fi ağlarından kaçınmak.

- Alışveriş hesapları için güçlü ve benzersiz şifreler kullanmak.

- Şüpheli e-posta bağlantılarına veya eklerine tıklamamak.

- Piyasanın çok altında fiyat veren, adı az duyulmuş internet siteleri yerine bilindik markaların resmi web sitelerini kullanmak.

- Alışveriş yaparken, web tarayıcısında site güvenliğini gösteren “https://” ibaresinin olduğundan emin olmak.