Ekonomi En renkli hasat başladı

En renkli hasat başladı

09.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Temmuz ayıyla birlikte yurdun farklı yörelerindeki lavanta tarlaları mora boyandı ve mis kokulu bir hasat başladı.

En renkli hasat başladı

Özellikle kıraç ve kurak arazilerde daha yüksek bir verim sağlayan lavantanın Türkiye’deki ekim alanı her yıl daha da genişliyor. Batman’dan Burdur’a, Kırklareli’nden Iğdır’a kadar pek çok ilde girişimcilerin yeni gözdesi olan lavanta, çoklu kazanç getirmesiyle dikkat çekiyor.

Tıbbi aromatik bir bitki olan lavantanın hem kurusu hem de yağı ticari ürün olarak değer buluyor. 1 dönümden 150-400 kilogram lavanta çiçeği elde edilebiliyor. Bu üretimden çıkan yağ miktarı ise 15 litreye kadar ulaşabiliyor. 1 litre lavanta yağının fiyatı kalitesine göre 90-100 dolar arasında değişiyor. Ancak lavanta üreticilerinin elde ettikleri gelir bununla sınırlı kalmıyor. Hasat zamanı çiçeklerin göz alıcı rengi ve mis kokusu ‘lavanta turistlerini’ kendisine çekiyor.
Lavanta turizmi, tarlanın bulunduğu yerde ticareti hareketlendirirken kimi tarla sahipleri fotoğraf çekimlerinden de ücret alıyor.

Dün de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bilecik’in merkeze bağlı Ulupınar köyünde lavanta bahçesini gezdi. Bakanlar aynı köyde çilek hasadına da katıldı.