01.07.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enflasyonla mücadelede tavizsiz bir duruş sergilediklerini vurgularken, “Enflasyon, bir yıldır kesintisiz olarak geriliyor. Mayıs ayında yıllık enflasyon, son 3.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Yıl sonunda enflasyonda 20’li rakamları görmeyi bekliyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 32. Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’ne katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin başarılarla dolu bir 2024 yılı geçirdiğini, ekonominin yüzde 3.2 büyüdüğünü hatırlattı. 2025 yılında da ekonomideki ivmenin devam ettiğine dikkat çeken Erdoğan, şunları söyledi:
“Türkiye ekonomisi, 2025 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yıla kıyasla yüzde 2 büyüme kaydetti. Böylece 19 çeyrek boyunca kesintisiz büyüme başarısı gösterdik. Seçime rağmen istikrar ve reform programımızı kararlılıkla uyguladık. Siyaseten kendimiz bedel ödesek dahi popülist politikalara tevessül ederek ülkemize ve milletimize bedel ödetmedik. Program sayesinde ekonomimizin yapısal direncini arttırdık. Dış kaynaklara bağımlılığı azaltarak kırılganlıklarımızı asgariye indirdik. Özellikle son 3 ayda yaşanan her türlü şoka rağmen program sarsılmadı, dayanıklılığını kanıtladı ve güven tazeledi. Mayıs başından itibaren rezervlerimiz yeniden artmaya başladı. Risk primimiz düşüyor, Türk lirasına güven yükseliyor. Enflasyonla mücadele konusunda tavizsiz duruşumuzu koruyoruz. Enflasyon, bir yıldır kesintisiz olarak geriliyor. Mayıs ayında yıllık enflasyon, son 3,5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Yıl sonunda enflasyonda 20’li rakamları görmeyi bekliyoruz.”
Teknoloji vurgusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin ihracatta da yeni rekorlara yol aldığına vurgu yaparken; nicelik olarak artan ihracatın aynı zamanda nitelik olarak da önemli bir değişim yaşadığına dikkat çekti. Erdoğan, “Orta, yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatı 2002 yılında 10 milyar dolar, ihracatımızdaki payı yüzde 30 seviyesindeydi. 2024 yılında orta, yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatı 101 milyar doları aştı, ihracatımızdaki payı da yüzde 41’e çıktı” dedi.
Programa, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da katıldı.
Her üç İHA’dan ikisini Türkler üretiyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin pek çok sektörde dünyanın önde gelen imalat sanayi üreticilerinden olduğunu vurgularken, “Savunma ve havacılık sanayimizin 2002 yılında yerlilik oranı yüzde 20 ve ihracatı 248 milyon dolardı. 2024 yılında 15 milyar doları aşan cirosu 180 farklı ülkeye ve bölgeye 6.7 milyar dolar mal ihracatı, gurur kaynağımız oldu. Dünyada satılan her üç İHA’dan ikisini Türk firmaları üretiyor. Zırhlı kara araçlarında ise adeta küresel bir markaya dönüştük” ifadelerini kullandı.
Kadınların katkısı artıyor
İhracata kadınların daha fazla katkı verdiğini memnuniyetle gördüklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2024 yılında kadın çalışanların ihracata katkısı, 2013 yılına göre 2 kat artarak 60.1 milyar dolara ulaştı ve payları yüzde 23.6’ya yükseldi. Tüm zorluklara rağmen böylesine anlamlı bir başarıya imza atan kadınları bugün bir kez daha tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. Erdoğan, 2025 yılı için yaklaşık 33 milyar liralık destek bütçesini istifadeye sundukları bilgisini vererek, “2028 yılına kadar uzak ülkelere ihracatımızı 50 milyar dolara çıkarmayı, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinin toplam ihracatımızdaki payını ise yüzde 30 seviyesine yükseltmeyi hedefliyoruz. Finansman araçlarının çeşitlendirilmesi için de önemli adımlar atıyoruz” dedi.
390 milyar dolarlık hedef
Törende konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat da Türkiye’nin küresel arenada artan itibar ve saygınlığına dikkat çekti. Bolat, “İhracatımız mal bazında mayıs sonu itibarıyla yıllık seviyede 7.5 kat artışla 265.5 milyar dolara ulaştı ve yükselişine devam etti. Bu yıl için Sayın Cumhurbaşkanımız en az 390 milyar dolar hedefi bize öngördü ve bunu da Allah’ın izniyle yıl sonuna kadar başarıyla tamamlayacağız” dedi. Bolat, ihracatçılara sunulan hibe destekleri ve finansman imkanlarına ilişkin örnekler vererek, ihracatın artırılması hedefiyle ortaya konulan stratejileri ve programları dile getirdi.
Finansman çağrısı
Törende konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin 2024’te yaklaşık 262 milyar dolarlık mal, 115 milyar dolarlık da hizmet ihracatı gerçekleştirdiğini hatırlatarak, bununla beraber son 2.5 yıldır hedeflerinin gerisinde kaldıklarına işaret etti. Gültepe, “Birçok sektörde fiyat tutturamıyoruz. Fiyat tutturamayınca müşteri ve pazar kaybediyoruz. 27 sektörümüzün yarısı hemen hemen her ay eksi yazıyor. İhracattaki artış birkaç sektörün katkısıyla devam ediyor. Oysa biz tüm sektörlerimizden pozitif katkı almak istiyoruz” dedi. Gültepe ayrıca ihracatçı için finansmana erişimin kritik önem taşıdığını, bunun için düşük faizli ve uzun vadeli kredilere imkan verecek yeni projelerin oluşturulması gerekliliğini vurguladı.
İhracatın lideri oldular
Etkinlikte, geçen yıl Türkiye’nin toplam 377 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan firmalar ödüllerini aldı. İlk 10 firma ile e-ihracatta ilk sırayı alan şirketin ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildi. Hizmet ihracatında ilk işirket Türk Hava Yolları olurken; 2024’te en çok mal ihracatı gerçekleştiren ilk şirket ise Ford Otomotiv olarak kayıtlara geçti. En yüksek e-ihracata imza atan firma ise Trendyol Dsm Grup oldu.