Ekonomi Enflasyon rakamları sonrası gözler zam oranına çevrildi: En düşük emekli maaşı için yeni tahmin

Enflasyon rakamları sonrası gözler zam oranına çevrildi: En düşük emekli maaşı için yeni tahmin

04.04.2024 - 06:50 | Son Güncellenme:

Mart ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından yılın ilk 3 ayına ilişkin enflasyon farkı belli oldu. Memur ve emeklilerin 6 aylık zam farkının belli olmasına 3 enflasyon verisi kaldı. Peki son açıklanan enflasyon rakamına göre memur ve emekli maaşları için tahminler neler? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte detaylar...

Enflasyon rakamları sonrası gözler zam oranına çevrildi: En düşük emekli maaşı için yeni tahmin

Milliyet.com.tr/ Konuyla ilgili detayları milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Emekli ve memur maaşlarını belirleyecek olan 3 aylık enflasyon rakamları belli oldu. 3 ay için emekliler şu anda yüzde 15’lik bir artışı hak etti. Ocak ayında yüzde 6.7’ydi, şubat ayında yüzde 4.53’tü, martta yüzde 3.16 olarak açıklanmasının ardından 3 aylık enflasyon yüzde 15 oldu.

Haberin Devamı

Kümülatif olarak 6 aylık enflasyon tahminimiz yüzde 20 ile yüzde 25 arasında. Enflasyon yüzde 25 olarak açıklansa dahi ben emeklilere refah payı artışının mutlak suretle yapılacağını düşünüyorum.

‘EMEKLİLER DAHA FAZLA ZAMMI HAK EDİYOR’

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yılın emekliler yılı olacağını ifade etmişti. Alım gücünü artırma yönünde mutlaka önlemler alınacaktır ancak emekliler fazla bir oransal zammı hak ediyor diyebiliriz.

YILIN İLK 6 AYLIK ENFLASYONU NE KADAR OLACAK?

Mart ayına ilişkin son açıklanan enflasyon rakamlarının ardından yılın ilk 6 aylık enflasyon tahminimiz yüzde 25’ler civarındadır. Burada atılacak adımlar önemli, faizler artarak devam ediyor, sıkı para politikası sürüyor. Mevduat faizleri yüzde 60’lar seviyesine geldi. Sıkı para politikası devam ederse enflasyonun ilk 6 ayda yüzde 25’ler seviyesinde oluşmasını bekliyorum.

Haberin Devamı

TEMMUZ AYINDA EMEKLİLERE NE KADAR ARTIŞ YAPILACAK?

Emeklilere temmuz ayında yüzde 25’e varan bir artış yapılacaktır. Buna ilave olarak bir de refah payı eklenecektir. Ben önemli ölçüde bir zam olacağını düşünüyorum. Refah payını şimdiden söylemek erken, oluşacak enflasyona göre bunu tekrardan değerlendirmek gerekiyor.

MEMURLAR İÇİN ZAM TAHMİNİ NE?

Memurlar için toplu sözleşme zammı yüzde 15’tir. Yüzde 15 + enflasyon farkı verilecek. Yani hiç enflasyon olmasa dahi memurların yüzde 15 zammı ceplerinde. Memurların maaşları yüzde 25’e yaklaşacaktır diyebiliriz. Ben memurlar için ekstra refah payı artışı beklemiyorum.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLMALI?

En düşük emekli maaşı şu anda 10 bin TL seviyesinde. Asgari ücretle en düşük emekli maaşı arasında makas açıldı. En az bu seviyeye 17 bin TL'ye çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Bunu yaparken de en düşük emekli maaşı kök maaşlara sabitlenmeli ki bundan sonra yapılacak oransal zamdan emekliler faydalanabilsin, refah tüm kesimlere yayılabilsin.”