Ekonomi Enflasyondaki düşüş sürecek

Enflasyondaki düşüş sürecek

05.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bakan Şimşek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini belirterek, “Sıkı para politikasından daha gevşek bir para politikasına doğru evrileceğiz” mesajını verdi.

Enflasyondaki düşüş sürecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Enflasyonda düşüş devam edecek. Daha destekleyici finansal koşullar, yani sıkı finansal koşullardan, sıkı para politikasından daha gevşek bir para politikasına doğru evrileceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Şimşek, Ankara’da Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) 2023 yılı ekonomik değerlendirme toplantısına katıldı. Şimşek, “Türkiye’de 2023’te büyüme güçlü seyretti. Orta Vadeli Program (OVP) hedefimiz olan yüzde 4.4 büyümeyi gerçekleştirirsek, OECD verileriyle karşılaştırırsanız küresel ortalama büyümenin 1.5 katı Türkiye büyüyor olacak. Dolayısıyla Türkiye’nin göreceli olarak güçlü büyüdüğü bir yıl 2023. Yeniden dengelenmenin de yani büyümenin kompozisyonunun daha dengeliye doğru evrildiği bir ikinci yarıyı gördük. Üçüncü çeyrek verileri bunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. Dördüncü çeyrekte muhtemelen bu devam etmiştir” dedi.

Gevşek politikaya doğru

Şimşek, OVP’yle uyumlu ama yüksek bir enflasyon olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“OVP hedefinin oldukça altında bir bütçe performansı var. İşsizlikte azalma var. İşsizlik oranı 2014’ten bu yana en düşük seviyede. 2024’e baktığımız zaman, büyüme zayıf seyredecek. Bu, ortalama beklenti. Enflasyonda düşüş devam edecek. Daha destekleyici finansal koşullar, yani sıkı finansal koşullardan, sıkı para politikasından daha gevşek bir para politikasına doğru evrileceğiz. Ticarette belirsizlik devam ediyor. Bir taraftan savaşlar var, bir taraftan korumacılık var, jeopolitik gerginlikler var. Emtia fiyatları da muhtemelen oynaklık arz edecek.”

OVP’yi kararlıkla uygulayacaklarını ifade eden Şimşek, “Bizler bu programa sahip çıkarak, bu kadar zorlu küresel koşulların yeni normal olduğu dönemde, ‘Türkiye için bu koşulları fırsata nasıl dönüştürürüz’ peşindeyiz. Biz dünyanın bir parçasıyız, dünyadaki trendler bizi etkiliyor. OVP’yi sabırla, başarıyla, kararlılıkla toplumun bütün kesimlerinin desteğiyle uygulayabilirsek o zaman Türkiye için çok büyük fırsatlar var” dedi.

Demir yolu hedefi

Bakan Şimşek, yapısal dönüşüme kaynak ayrılması gerektiğini belirterek, “Ben sizin yerinizde olsam Ulaştırma ve Altyapı Bakanımızdan bir talepte bulunurdum. Bütün sanayi üslerini limanlara bağlayın. Neyle, demir yoluyla. Çünkü daha rekabetçi olacaksın. Bunun için kaynak lazım. Bakanımız da zaten bunu planlıyor, biz de kendisine 70 milyar dolarlık bir alan oluşturacağız. Demir yollarına yatırım önemli. Biz demir yoluyla eğer OSB’lerden malı fabrikaya yükleyebilirsek, sonra onu limandan tekrar gemiye yükleyebilirsek daha rekabetçi olacağız” diye konuştu.