Ekonomi Enflasyonla mücadele her şeyin merkezinde

Enflasyonla mücadele her şeyin merkezinde

19.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Enflasyonla mücadele tüm politikalarımızın merkezinde yer alıyor” dedi.

Enflasyonla mücadele her şeyin merkezinde

Elvan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) “Bursa İş Dünyası ile Buluşma” programında, salgının etkilerinin nispeten azalmasıyla, artık sahaya daha sık inmek, yerelin sesini yerinde duymak istediklerini söyledi.

Anadolu turuna da Bursa’dan başladıklarını belirten Elvan, Bursa sanayisinin çok dinamik ve üretken yapıya sahip olduğunu, imalat sektörünün neredeyse her kalemde ihracat yapabildiğini dile getirdi.

Elvan, ilk çeyrekteki yüzde 7’lik büyümenin yüzde 30’unu imalat sanayinin tek başına sırtladığını anlatarak, “Yine bu dönemde, dış talebin ve yatırım harcamalarının da büyümeye önemli bir katkı sağladığını görüyoruz. İhracat tarafı çok güçlü gidiyor, bu sene tarihimizde ilk defa 200 milyar doların üzerine bir ihracat performansı gerçekleştireceğimize inanıyorum” ifadesini kullandı.

Beklentiler kritik

En önemli politika önceliğinin fiyat istikrarının sağlanması olduğunun altını çizen Elvan, şunları söyledi:
“Enflasyon nitelikli ve sürdürülebilir büyümenin önündeki en temel engeldir. Yüksek enflasyonun olduğu bir ortamda, sanayici de önünü göremez, sağlıklı karar alamaz, uzun vadeli yatırım yapmaya da cesaret edemez. İşte bu yüzden, enflasyonla mücadele tüm politikalarımızın merkezinde yer alıyor. Biz bu sorunu bir bütün olarak ele alıyoruz. Para, maliye, finansal sektör ve yapısal politikalarımız uyum içinde hareket ediyor. Kısa vadeli kazanımlar uğruna, asla enflasyon hedefimizden kopmayacağız. Enflasyonla mücadelede, beklentiler kanalının ne denli kritik bir rol oynadığını biliyoruz. Kararlı duruşumuz ve uygulanan politikalar, enflasyonda yukarı yönlü beklentilerin de kırılmasında rol oynayacak.”

Haberin Devamı

Döviz geçişkenliği etkisini artırdı

Bakan Elvan, döviz kurundaki istikrarın da önemli olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:

Son dönemde, döviz kuru geçişkenliğinin enflasyon üzerindeki etkisinin daha da arttığını görüyoruz. Kur istikrarının sağlanması ve enflasyonun düşmeye başlamasıyla ülkemizin risk primi de düşecek, sermaye girişi hızlanacak, Türk Lirası varlıklara talep artacak ve oluşan güven ortamı istikrarlı büyümeyi de beraberinde getirecek. Biliyorsunuz geçmişte de yüksek enflasyon sorununu  yaşadık ve attığımız adımlar sayesinde enflasyonu gayet başarılı bir biçimde tek hanelere indirdik. Yine benzer bir başarı hikayesi yazacağız, ancak bunun için sizlerin de sabrınıza ve desteğinize ihtiyacımız var.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin Otomobili Projesi’ne değinen Bakan Elvan, otomobillerin artık ulaşım aracı olmanın ötesinde yüksek teknolojili, elektrikli, otonom ve ağa bağlı akıllı bir cihaza dönüştüğünü dile getirdi.