Ekonomi Eski Fed Başkanı’na Nobel ekonomi ödülü

Eski Fed Başkanı’na Nobel ekonomi ödülü

11.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

2022 Nobel Ekonomi Ödülü’nü eski Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke ile birlikte Amerikalı ekonomistler Douglas Diamond ve Philip Dybvig kazandı.

Eski Fed Başkanı’na Nobel ekonomi ödülü

EKONOMİ SERVİSİ - Hatırlanacağı gibi Bernanke akademisyen olarak 1930’lardaki Büyük Buhran dönemine yönelik uzmanlığını 2007 - 2008 finans krizi sırasında Fed’in başında Amerikan ekonomisini düze çıkarabilmek için kullanmıştı. 68 yaşındaki Bernanke 2006 - 2014 arası Fed’i yönettikten sonra Washington’daki Brookings Enstitüsü’nün başına geçmişti.

Haberin Devamı

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Alfred Nobel anısına 2022 Sveriges Riksbank İktisadi Bilimler Ödülü’nü bankalar ve finansal krizler üzerine yaptıkları araştırmalar için Bernanke, Diamond ve Dybvig’e verdi.

Bankaların rolü

Ödülle ilgili yapılan açıklamada, “Bu yılın ekonomi bilimleri ödülü sahipleri, Ben Bernanke, Douglas Diamond ve Philip Dybvig, özellikle finansal krizler sırasında bankaların ekonomideki rolüne ilişkin anlayışımızı önemli ölçüde geliştirdi” denildi. Bu 3 ismin bankalarla ilgili çalışmalarının finans krizlerinin uzun süreli krizlere dönüşmesini engellemekte etkili olduğu da vurgulandı.