Ekonomi Ev sahibi 4 bin 500 TL olan kirayı 24 bin TL’ye çıkardı! Mahkemeden emsal kira kararı

Ev sahibi 4 bin 500 TL olan kirayı 24 bin TL’ye çıkardı! Mahkemeden emsal kira kararı

17.01.2024 - 07:21 | Son Güncellenme:

Ev sahibi kiracı uyuşmazlıklarında mahkemelerde yeni çözümler üretilmeye devam ediliyor. Son olarak yeni satın aldığı bir evde kiracısı bulunan bir mülk sahibi halihazırdaki kiracısını çıkarmayıp yeni bir kira bedeli üzerinden evde kalmasını istedi.

Ev sahibi 4 bin 500 TL olan kirayı 24 bin TL’ye çıkardı Mahkemeden emsal kira kararı

Milliyet.com.tr/ Özel Ev sahibi halihazırda 4 bin 500 TL’ye oturan kiracısına noter üzerinden ihtarname göndererek yeni kira sözleşmesi döneminde evin kira fiyatının 24 bin TL olarak ödenmesini istedi.

Haberin Devamı

Ancak kiracı yeni kira bedeli üzerinden ödeme yapmak istemeyince mülk sahibi konuyu yargıya taşıdı. Ev sahibi uyuşmazlık sonrasında kira artış davası açtı, mahkemeden ise dikkat çeken bir karar çıktı.

‘YENİ KİRA BEDELİ İÇİN İHTARNAME GÖNDERİLDİ’

Davacı ev sahibinin avukatı Gizem Gonce, milliyet.com.tr’ye yaşanan olaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Gonce’nin açıklamaları şu şekilde:

“Bizim müvekkilimiz ev sahibi ve yeni bir ev satın alıyor. Satın almış olduğu evde kiracı oturmakta ancak burada yeni ev sahibi kiracının evden çıkmasını istemiyor. Evi satın aldığı tarihten itibaren ihtarname göndererek ‘artık ben sizin yeni ev sahibinizim eski ev sahibi ile yapmış olduğunuz kira sözleşmesinin bitimi ile birlikte yeni kira bedeli şu olacak’ şeklinde bir talepte bulunuyor.

Haberin Devamı

‘EV SAHİBİ ÖDEMELERİN YAPILMASINI İSTEDİ’

Normalde kiracı eve 4 bin 500 TL kira bedeli ödüyorken, yeni ev sahibi 24 bin TL bandında bir kira talep etti. Ev sahibi ‘paranın ödenmesini talep ediyorum’ diyerek ödemelerin yapılmasını istedi.

Ancak kiracı ev sahibinin belirtmiş olduğu yeni kira dönemine ilişkin 24 bin TL’yi ödemek istemiyor. Bunun üzerine eski ev sahibi ile sözleşmesi 10 yılı geçmiş olmasından dolayı yeni ev sahibi de şöyle bir yöntem izledi.

EV SAHİBİ KİRA ARTIŞI İÇİN YARGIYA GİTTİ

Yeni ev sahibi ‘Ben kira artış davası açacağım, sen 10 yılı aşkın süredir bu evde oturuyorsun’ diyerek dava yoluna gitti. Kira artış davalarında 5 yılı aşan sözleşmelerden sonra kira artış davası açma hakkı doğabiliyor." 

Ev sahibinin vekalet vermesi ile birlikte dava açıldığını belirten Avukat Gizem Gonce şu ifadeleri kullandı: Mahkemeler nezdinde önemli olan husus o bölgenin sosyal durumu, ekonomik durumu, yakınında hastane var mı, lokantalar var mı, işlek bir yerde mi? Çevredeki rayiç kira bedellerine göre kira bedeli araştırılarak bir artırıma gidildi.

MAHKEME SON NOKTAYI KOYDU

Bunun üzerine mahkeme yeni kira bedelini talep edilen 24 bin TL kira bedeli üzerinden belirledi. Artık dava yolu ile de kiraların artırılmasına karar verildiğini görüyoruz.

Haberin Devamı

Mahkemelerde genelde kira artış davaları sonrasında belirlenen yeni kira fiyatlarının yüksek olmadığı söyleniliyor ancak aslında tam eksine yeni kira döneminde talep edilen miktarlarda mahkemeler de artan kira bedellerini dikkate alarak o bedellerin güncellenmesine karar verebiliyor.

MAHKEME KARAR VERDİ: ‘EV SAHİBİ GEÇMİŞ AYLARIN KİRA FARKINI ALABİLİR’

Mahkeme tarafından alınan kararda ev sahiplerini sevindirecek bir diğer husus ise şudur: Dava açıldığı tarihten itibaren kiranın artırılmasına karar verildi. Yani dava sürecinde kiralar çok düşük kalsa da mahkeme yüksek kira bedeline karar verdiği için geçmiş ayların kira bedelini talep etme hakkı doğdu. Bunun kira artış davalarında önemli bir karar olduğunu düşünüyorum.”