Ekonomi ‘Evde’ Yüzyılın Kampanyası! Gelire göre farklı faiz oranları uygulanacak

‘Evde’ Yüzyılın Kampanyası! Gelire göre farklı faiz oranları uygulanacak

28.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gayrimenkul sektörü ve tüketiciler, orta gelirli için düzenlenecek konut kampanyasını bekliyor.

‘Evde’ Yüzyılın Kampanyası Gelire göre farklı faiz oranları uygulanacak

DUYGU ERDOĞAN  - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde, Hazine ve Maliye Bakanlığı işbirliğinde yapılacak kampanya son halini alırken, ocak ayının ilk haftasında kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor. Sektörden edinilen bilgilere göre, ‘Yüzyılın Kampanyası’ ismi ile düzenlenecek kampanyada, gelire göre farklı faiz oranları uygulanacak. Sektör temsilcileri konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1’in çok altında oranlarla sunulacağını ifade ediyor. Halen konut kredisi faizleri kamu bankalarında yüzde 1.29 olan faiz oranının özel bankalarda ise yüzde 2.06-3.60 arasında değişiyor.

Haberin Devamı

Kampanyada limitlerin de esnemesi veya kalkması gündemde. Haziran sonunda 1. el konutlarda konut değer oranı 2 milyon TL’nin altında olanlarda %85, konut değeri 2 milyon TL ile 5 milyon TL arasında olanlarda %65, konut değeri 5 milyon TL ile 10 milyon TL arasında olanlarda azami 3.25 milyon TL olarak belirlenmişti. 10 milyon TL üzerindeki konutlara kredi imkânı kaldırılmıştı.

15 yıllık mortgage sürprizi

Yıl içinde İlk Evim ismiyle çok büyük bir sosyal konut hamlesi başlatan bakanlığın, gelecek 10 gün içinde yeni kampanyayı duyurması bekleniyor. Ödeme süresi de kampanyanın önemli ayaklarından birini oluşturacak. Bir mortgage modeli üzerinden yapılacak sistemde alıcıları rahatlatmak için 15 yıl vade imkânı getirilmesi planlanıyor.