Ekonomi Fabrika gibi okul! Milyonlarca lira para kazandılar

Fabrika gibi okul! Milyonlarca lira para kazandılar

17.01.2022 - 09:26 | Son Güncellenme:

Mersin’in Erdemli ilçesinde mesleki ve teknik lisesi bacasız fabrika gibi çalışarak 2 yılda bir milyon 100 bin TL ciro yaptı, hem eğitim kurumlarında ciddi anlamda destek oldu, hem de nitelikli eleman yetiştirmeye katkı sağladı.

Fabrika gibi okul Milyonlarca lira para kazandılar

700 öğrencisi bulunan Ertuğrul Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 8 farklı alanda 100 personel ile eğitim ve öğretim veriyor. Son 2 yıldır pandemiye rağmen çalışmaların sürdürüldüğü okulda, diğer eğitim kurumları için sıradan masaya, dolaptan raflara kadar her türlü ürün üretilerek örnek bir çalışma sergilendi. Bu kapsamda öğrenciler hem tercih ettikleri meslekleri öğrenme şansı yakaladı, hem de ekonomik olarak 2 yılda okula 1 milyon 100 bin TL ciro sağladı.

Haberin Devamı

Pandemi süreciyle birlikte meslek liselerinin öneminin ön plana çıktığını anımsatan Erdemli Milli Eğitimi Müdür Yusuf Açıkyörük,"Pandemi de ülke genelindeki meslek liselerimiz üretimleriyle ülke ekonomisine katkıda bulundular. Bizde ülkemizin köklü okullarından birisi olan Ertuğrul Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni ziyaret ettik. Burası yaklaşık 100 personel, 700 öğrenciyle 8 alanda eğitim öğretim faaliyetini sürdürmekte. 2020 ve 2021 yıllarında toplam 1 milyon 100 bin liralık bir ciro elde etti okulumuz. 2020 yılında 700'e yakın öğrenci sırası, masa, dolap, 2021 yılında da kütüphanesiz okul kalmasın projesi kapsamında okullarımızdaki kütüphanelerin ihtiyacı olan raf ve masaların üretimi gerçekleştirdi" dedi.

Haberin Devamı

"3 SENEDİR BU OKULDAYIM"

Nitelikli eleman yetiştirmek istediklerine de dikkat çeken Açıkyörük, bu kapsamda okulda her türlü çalışmanın uygulamalı olarak sürdüğünü kaydetti. Öğrencilerden Umut Mehmet Tezcan ise "3 senedir bu okuldayım, 11. sınıfım mobilya bölümünde okuyorum. Okulumdan memnunum, hem çalışıyoruz hem başka okullara faydamız oluyor. Kitaplıklar yapıyoruz, masalar yapıyoruz, oturaklar yapıyoruz. Bu arada hem işimizi öğreniyoruz, hem de diğer okullara faydamız oluyor. Bir güzelliği de ileride çok faydası olacak bize bu işin" diye konuştu. Okullara malzeme ürettiklerini dile getiren diğer öğrenciler de, ihtiyaç duyulan her türlü ürünü üretme kapasitelerinin olduğunu ifade etti.

2,5 MİLYON LİRA CİRO YAPTILAR

Öte yandan Bursa'nın İnegöl ilçesinde, tematik eğitim veren, Hacı Sevim Yıldız Mobilya İç Mekan Tasarım Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, fabrika gibi üretim yapıyor. 2021 yılında 2,5 milyon TL ciro yapan okulun öğrencileri, Antalya'nın Alanya ilçesindeki, Ümit Altay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nin mobilya ve dekorasyon ürünlerini ürettiler. 1 ayda yapılan ürünler TIR'la Alanya'ya gönderildi. Ürünlerin montajını da tematik lise öğrencileri yapacak.

Tematik lise olarak adlandırılan, belirli bir meslek alanında ve birbirini tamamlayan en fazla üç dalda program uygulayan Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinden biri olan, İnegöl Mobilya İç Mekan Tasarım Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin öğrencileri, hem okuyup hem de para kazanarak meslek hayatlarına hazırlanıyor. Alanya Ümit Altay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nin mobilyalarını üreten öğrenciler, döner sermayeye çalışırken, kendi harçlıklarını da çıkarıyor.

Haberin Devamı

'DÖNER SERMAYE CİROSU İLE BURSA'DA 3'ÜNCÜYÜZ'

Döner sermaye cirosuyla Bursa'da 3'üncü, İnegöl'de ise 1'inci olduklarını söyleyen okul müdürü Şenol Yoğurtçu, "Okulumuz 2020 yılından beri döner sermayeye çalışmaktadır. 2020 yılı döner sermaye ciromuz 400 bin liraydı. 2021 yılında 1 milyon 700 bin lira döner sermaye cirosuna ulaştık. Yıl sonu itibarıyla 2 milyon 500 bin lira ciroya ulaştık. Bu ciroyla Bursa’da 3’üncüyüz. İnegöl’de ise 1'inciyiz. İnegöl’ün toplam döner sermaye cirosu 3 milyon 700 bin lira. Bunun 2 milyon 500 bin lirası okulumuza ait" dedi.

'ÖĞRENCİLERİMİZ 3 BİN LİRAYA YAKIN PARA KAZANIYOR'

Haberin Devamı

Okulun Milli Eğitim Bakanlığı da dahil olmak üzere, İnegöl ve Bursa çevresinde birçok okula, okul donatım malzemesi yaptığını belirten Yoğurtçu, şöyle konuştu:

"Bunun dışında birçok özel firmaya fason iş yapmaktayız. Bunlardan birisi de bu yıl ilk kez gerçekleştirdiğimiz Antalya Alanya Ümit Altay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin otel odalarıydı. 32 adet otel odası yaptık. Siparişlerimizi bir ay önce almıştık. Şu an itibarıyla siparişlerimizi bitirdik. Alanya’ya şu anda TIR’ımız yüklenmekte. Gece TIR’ımız yola çıkıyor, sabah orada olacak. Buradan da 3 öğretmen, 5 öğrenciden oluşan ekimizle biz de yola çıkıyoruz. 3 gün içinde de Alanya’daki kurulumları tamamlayıp dönmeyi planlıyoruz. Öğrencilerimiz, okulumuzun döner sermaye çalışmalarına yüzde 80-90 katılmaktadır. Döner sermaye çalışmalarındaki en büyük amacımız öğrencilerimizin daha fazla eğitim görmesi, daha fazla makinelerle çalışması ve öğrenme seviyelerini daha üst seviyelere taşımaktır. Bu amaçla, okulumuzda döner sermaye çalışması yapıyoruz. Tabi öğrencilerimiz hem eğitim öğretim yaparken, aynı zamanda para da kazanıyorlar. Öğrencilerimizin şu anda aldıkları para çok küçümsenecek rakamlar değil. 2 bin liranın üzerinde 3 bin liraya yakın paralar kazanan öğrencilerimiz var. Tabi bu döner sermayeye katılım oranlarına göre aldıkları para da değişmektedir. Bu da öğrencilerimizin eğitim öğretime katılmasını etkilemekte. Eğitim kalitesini biraz daha yukarıya çekmektedir."

Haberin Devamı

Tematik Lise Öğrencisi Eren Kahraman da "Biz burada eğitim görüyoruz. Eğitim görürken de hem mesleğimizi öğreniyoruz hem de belirli dallarda çalışarak paramızı kazanıyoruz. Para kazandığımız içinde mutluyuz" dedi.