Ekonomi Fındıkta milyar dolarlık kokarca zararı endişesi

Fındıkta milyar dolarlık kokarca zararı endişesi

13.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Kahverengi kokarcanın fındıkta Karadeniz Bölgesi illerinde bu yıl yüzde 25’lere varan oranlarda zarar verdiği tahmin ediliyor” dedi.

Fındıkta milyar dolarlık kokarca zararı endişesi

Kahverengi kokarca böceğinin başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, domates, biber gibi birçok bitkiye zarar verdiğini dile getiren Bayraktar, önlem alınması gerektiğini ifade etti. Bayraktar, kahverengi kokarcanın fındığa Karadeniz Bölgesi illerinde bu yıl yüzde 25’lere varan oranlarda zarar verdiğini tahmin ettiğini söyleyerek, şunları kaydetti: 

Haberin Devamı

“Karadeniz Bölgemizin ekonomisinin büyük bölümü fındığa dayalıdır. 500 bin aile doğrudan üretici olarak, on binlerce aile ise fındık nakliyesi, işlenmesi ve ticareti ve işçiliğinden geçimini sağlıyor. Tedbir alınmadığında bu zararlının vereceği zararın yüzde 50 ila 75 arasında olduğu göz önüne alındığında, fındıkta 12.8 milyar lira olan üretim değerinin 6.4 ila 9.6 milyar lirasının ve 2.1 milyar dolara varan ihracat değerinin 1.1 ila 1.6 milyar dolarının tehdit altında olacağı bilinmelidir. Acilen tedbir alınmazsa bu zarar daha da yüksek oranlara erişecek.”