Ekonomi FT: Türkiye not artışı için doğru yolda

FT: Türkiye not artışı için doğru yolda

12.10.2012 - 12:55 | Son Güncellenme:

.

FT: Türkiye not artışı için doğru yolda

Türkiye’nin cari açığındaki iyileşmenin, kredi notunun yükselmesine yol açabileceği belirtiliyor. Financial Times gazetesi, “Türkiye, not artışı için doğru yolda” dedi. Buna karşın gazete, makroekonomik politikanın yatırımcılar üzerindeki tek etken olmadığını vurgularken “Türkiye’nin ekonomik durumu iyileşirken, siyasi durumu daha da zorlaşabilir” uyarısı yaptı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, “Türkiye, Kredi Notunda Bir Yükselme İçin Doğru Yolda” başlıklı analizinde Türkiye’nin cari açığının 10 aydır gerilemesinin “ülkenin oynak ekonomisini daha istikrarlı kılmaya yönelik çabalarda sonuç elde etme umudu yarattığını” kaydetti.

-“ENERJİ HARİÇ AÇIKTA İYİLEŞME DAHA BELİRGİN”-

Haberin Devamı

Cari açıktaki iyileşmenin bir not artışına yol açabileceğini belirten gazete, Citigroup’un bir değerlendirmesine de yer verdi. Citigroup, 8-aylık cari açıktaki olumlu gelişmeye dikkat çekerek 2 milyar dolarlık düzeyle, “enerji hariç cari açıktaki iyileşmenin daha belirgin” olduğunu belirtti.

-“TABLO, ENERJİ VE ALTIN HARİÇ, AÇIK İÇİN O KADAR OLUMLU DEĞİL”-

Enerji hariç cari işlemler dengesinde Ağustos rekoru 3.4 milyar dolarlık bir fazla meydana geldiğine işaret eden Citigroup, buna karşın “tablonun enerji ve altın hariç açık için o kadar olumlu olmadığını” vurguladı.

FT, Türk lirasına da değindiği analizinde liranın bu yıl yüzde 4 artarak en iyi performans gösteren 10 yükselen ekonomi arasında bulunduğunu anlattı.

Haberin Devamı

-“YATIRIMCILAR SİYASİ GELİŞMELERİ DİKKATLE İZİLİYORLAR”-

Yatırımcıların, ekonomik yönetimdeki iyileşmelerin sürdürülebilir olduğunu düşünmesi halinde liranın daha da değer kazanabileceğini kaydeden gazete, buna karşı makroekonomik politikanın yatırımcılar üzerindeki tek etki olmadığını anımsatarak şöyle devam etti: “(Yatırımcılar) aynı zamanda siyasi gelişmeleri dikkatle izliyorlar, özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın icra yetkileri olan bir cumhurbaşkanı olma hedefi, iktidardaki partisi ve askerler arasındaki gerginlikler ve komşu Suriye’deki krizi.” Gazete, analizine “Türkiye’nin ekonomik durumu iyileşirken siyasi durumu daha da zorlaşabilir” uyarısı ile son verdi.(ANKA)