30.06.2025 - 00:00 | Son Güncellenme:
Aylin Öney
Aylin Öney- Yaz gelince turizmin patlama zamanı, turizmle birlikte yeme içme işleri hareketleniyor. Artık insanlar gidecekleri yerleri biraz da yeme içme işlerine göre seçiyorlar. Deniz-güneş-kum yetmiyor, sadece dinlenme değil yeni lezzetler keşfetmek, yeni tatlarla tanışmak öncelikli tercih oluyor. Gastronomi turizminin önem kazanmasıyla pek çok ülke, mutfağını tanıtmaya öncelik vermeye başladı. Bunun için her ülkenin tutturduğu yol farklı.
Kimileri yayınlara, televizyon programlarına ağırlık veriyor, böylece dünya çapında mutfağın tanınırlığının artmasını sağlıyorlar. Örneğin Gürcistan’ın son dönemde ünlü İngiliz şef ve televizyon programcısı Jamie Oliver’a 750 bin dolar ödediği konuşuluyor. Doğrusu bizde de THY dünya kanallarındaki reklamlarıyla Türkiye’yi iştah açıcı bir turizm destinasyonu olarak gösteriyor.
Bazı ülkelerde ise gastronomi konferansları, şef buluşmaları ve toplantılar düzenleniyor. İspanya’da Bask bölgesinde çeyrek asrı aşkın zamandır düzenlenen Gastronomika ve başkentteki Madrid Füzyon öne çıkan gastronomi buluşmaları arasında. Bizde de bu yıl 10. yılını kutlayacak olan Gastromasa böyle bir misyon üstlendi. Dünyanın en önemli şefleri Türkiye’de bir araya geldi, birbirini tanıdı, bu arada Türk mutfağı ile de tanışma fırsatı buldu.
Yıldız şefler
Kimi ülkelerse şeflerine öncelik veriyor, onları destekliyorlar. Bu sayede dünya çapında ünlü olan şeflerin izini sürenler ülkeyi veya bölgeyi dünya gastronomi haritasına koyuyor. Tek bir ünlü şefin başını çektiği örnekler çok. Örneğin Slovenya’da aslında diplomat olacakken eşinin ailesinin lokantasında kepçe sallamaya başlayan Ana Ros bunlardan biri. Üstelik başkentte bile değil, zor ulaşılan bir dağ köyü olan Cobarid’de ufak bir aile pansiyonu ve lokantasıyken tüm Slovenya’nın tanıtımını üstlenen bir gastronomi elçisine dönüşmüş durumda. Danimarka’da Rene Redzepi benzer şekilde Noma restoranı ile ünlendi, devlet desteğiyle birlikte genç şefler arasında adeta bir kült niteliği kazandı. Benzer bir örnek İspanya’da Ferran Adria ile yaşandı. El Bulli restoranı Adria ve ekibinin deneysel tabaklarıyla tüm dünyanın ilgisini çekti.