Ekonomi Gıda analizinde ihracat hamlesi

Gıda analizinde ihracat hamlesi

25.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Gıdada denetimler artarken 147 akredite gıda kontrol laboratuvarı bulunan Türkiye’ye yurt dışından da analiz için numune gelmeye başladı.

Gıda analizinde ihracat hamlesi

Meltem Güneş / ANKARA - Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketici sağlığı için gıda denetimlerini sürdürüyor. Yılbaşından bugüne 50 bini Ramazan ayında olmak üzere toplam 250 binin üzerinde gıda denetimi gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, vatandaşların tarladan sofraya kadar güvenilir gıdaya ulaşması için kontrol ve denetim faaliyetlerini sıkı tutmaya çalışıyor.

Edinilen bilgiye göre, yılbaşından bugüne 50 bini Ramazan ayında olmak üzere toplam 250 binin üzerinde gıda denetimi gerçekleştirildi. Ramazan’da tüketimi çok fazla olan un ve unlu mamuller, pasta ve tatlılar, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünlerine yönelik denetimler, toplu iftar verilen yerlerde gıda hijyen denetimleri, Ramazan kolilerine yönelik incelemeler devam ediyor. Bayramla birlikte denetimlerde vites artırılması planlanıyor. Geçen yıl 1.3 milyon olan kontrol sayısının bu yıl yaklaşık 2.5 milyona ulaşması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Etiket okuryazarlığı

Gıda denetimlerinin en temel süreçlerinden birisini de analiz faaliyetleri oluşturuyor. Kamu ve özel toplam 147 akredite gıda kontrol laboratuvarı bulunurken, Türkiye’ye yurt dışından analiz için numune gelmeye başladı. Ayrıca, Türki Cumhuriyetler, Balkanlar, Afrika ülkelerine analizlerle ilgili eğitimler de verilmeye başlandı. Kamu gıda kontrol laboratuvarlarında analiz yelpazesinin artırılmasına yönelik de çalışmalar yapılacak.

Bakanlık, tüketicinin güvenilir ve yanlış beslenme bilgilerini ayırt edebilmesi, farkındalığının artırılması için etiket okuryazarlığını yaygınlaştırmaya çalışıyor. Bu kapsamda da, ilköğretim okullarında, öğrencilere, öğretmenlere, kantin çalışanlarına etiket okuryazarlığı eğitimleri veriliyor. Öte yandan okul kantinleri yılda en az iki kere denetleniyor.