Ekonomi ‘Global Türkler’in zirvesi

‘Global Türkler’in zirvesi

01.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Global Türkler’in zirvesi

‘Global Türkler’in zirvesi

       İLKİ Şubat 1996'da düzenlenen ve "Elele 2 binlere" sloganı ile yola çıkılan "2. Dünya Türk İşadamları Kurultayı" dün, İzmir'de başladı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Mesut Yılmaz ile Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in de katıldığı kurultaya, 42 ülkeden, 700'ü yabancı olmak üzere toplam 1288 Türk işadamı ve 41 yabancı misyon katıldı. Ege Ekonomisini Güçlendirme Vakfı (EGEV) ile Türk Dış Ticaret Vakfı tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek olan kurultay, işadamlarının İzmir'de buluşmasını sağlıyor.
       Açılışı Efes Oteli Auitoryum Salonu'nda yapılan 2. Dünya Türk İşadamları Kurultayı'nın başkanlığını İşadamı Sakıp Sabancı yaparken, açılışa Devlet Bakanları Işın Çelebi, Şükrü Sina Gürel, Ahad Andican, Işılay Saygın, Rıfat Serdaroğlu, Refaiddin Şahin, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Nami Çağan ve 30'a yakın milletvekili katıldı.
       Dünkü ikinci kurultayın açılış konuşmasını yapan işadamı Sakıp Sabancı, "dünyanın birçok yerinde Türk özel teşebbüsünün gücünü gördüğünü, sadece Almanya'da 455 bin Türk işadamının faaliyet gösterdiğini anlatan Sabancı, 2 milyon insanın yaşadığı Almanya'da, 20 bin gencin de üniversitelerde öğrenim gördüğünü söyledi. Türkiye'nin ekonomik ve insan potansiyelinin göz ardı edilemeyeceğini vurgulayan Sabancı, "yeter ki elele verilim" dedi.
       Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı İsmail Cem, dünyada çok hızlı bir değişim süreci yaşandığına dikkat çekerek, "Bundan en fazla Türkiye yararlanabilir. Ülkemizin üstünde yıldızlar parlayacak. Bunu değerlendirmemiz lazım. Biz dünyada yaşanan değişimle Türkiye'yi yeniliyor, pasımızı siliyoruz. Türkiye artık bunları düşünüyor. Bir dev uyanıyor ve 21. yüzyıla damgasını vurmaya hızrlanıyor" dedi.

       Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise kurultayda yaptığı konuşmada Türkiye'nin gelişen ve olumlu yönlerine devamlı vurgu yaparak adeta işadamlarına moral verdi. Türkiye'nin yıllar önce 1.nci İktisat Kongresi'ni düzenlediği İzmir'de böyle bir kurultayı düzenleyecek kadar yurtdışında işadamı bulunmasının gurur verdiğini belirten Demirel, "Bu ikinci kongre 75 yılda gelişmişliğin bir ölçüsüdür" dedi.
       Türkiye'nin de gelişen her ülke gibi üstesinden gelmesi gereken sorunları olduğunu söyleyen Demirel sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak hiçbir sorun umutsuzluğa yılgınlığa karamsarlığa kapılmamızı gerektirecek kadar büyük değildir. Hiçbir sorun Türkiye nin üstesinden gelemeyeceği kadar büyük değildir". Cumhurbaşkanı Demirel, işadamlarının yeşil pasaport isteklerine de değinerek, bu konuda gerekenin yapılacağını ifade etti.

       Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, konuşmasının ardından kurultay adına uluslararası alanda çeşitli ödüller alan Türk işadamlarını ve firmalarını ödüllendirdi. Demirel'in ödül verdiği işadamları ve şirketler ile uluslararası başarıları şöyle:
       "1997'de Almanya'da yılın işadamı seçilen Kemal Şahin, Orta Ölçekli İşletmeler için Avrupa Kalite Ödülü alan Beksa Çelik, Dünyanın en iyi genç işadamı seçilen İzzet Garih, Avrupa Büyük Kalite Ödülü alan Brissa, Avrupa Kalite Başarı Ödülü alan Netaş ve Dünya Genç Girişimciler Yarışması Jüri Özel Ödülü alan Tunç Tonger. Özürlü olduğu için ödülünü almaya sahneye tekerlekli sandalyeyle gelen Tunç Tonger'i, kurultaya katılan işadamları ayakta alkışladı.

       Kurultay'da, işadamları yeşil pasaport taleplerini yinelerken, Devlet Bakanı Işın Çelebi, bu konuda Kurultay'ın önerge vermesini istedi. TOBB'un belirleyeceği 100 işadamı ve 100 gazeteciye yeşil pasaport verilmesi teklifi üzerine Çelebi, 100 işadamının sayıyla belirlenmesi yerine, işadamlarına, ihracatta belli seviyeyi aşma, en yüksek vergi verme, istihdam ve üretim kapasite seviyesi gibi kriterler alınarak yeşil pasaport verilmesi gerektiğini söyledi.
       TÜSİAD Başkanı Muharrem Kayhan da, kısır siyasi çekişmelerle Türkiye'nin içine kapanmaması gerektiğini belirterek, "Dışa kapalı siyaset, dışa kapalı ekonomiyi de getirir. Türkiye bu yükü kaldıramaz. Türkiye'nin gelecekteki başarısı biz işadamlarına ve siyasetçilere bağlıdır" dedi.

       . Bundan 10 yıl önce böyle birşey düşünülse kimse inanamazdı. Tüm dünyadaki Türk işadamları İzmir Efes Otel'de 2. kurultaylarını gerçekleştiriyorlar. Kurultay adeta bir mozaik özelliği taşıyor.
       . 42 ülkeden ve Türkiye'den 1350 işadamı Sakıp Ağa'nın başkanlığında "Elele 2000'lere" sloganıyla gerçekten el ele verdiler. Güney Afrika'dan Libya'ya, Almanya'dan Meksika'ya, Brezilya'dan Rusya'ya uzanan bir çizgi yaşanıyor Kurultay'da.
       . Sabah ki oturumda Cumhurbaşkanı Demirel'i dinleyen ve sıkça alkışlayan işadamları Başbakan Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit ve diğer bakanların da katılımıyla hükümetin kendilerine sahip çıkmasının zevkini yaşıyorlar.
       . Yabancı ülkelerde karşılaştıkları sorunları açık ve net bir dille anlatan işadamları Türkiye'nin 2000'li yıllardaki perspektifini de çiziyorlar.
       . Ecevit, "AB'ye alınmayan Türkiye, AB'nin dışındaki Avrupa ile bütünleşmiştir. Doğu Avrupa'da bugün Türkiye'nin sözü geçiyor" cümleleriyle işadamlarının yoğun alkışlarını aldı.
       . İşadamları Türkiye'nin alternatifinin sadece AB olmadığını konuşmalarda dile getirirken "AB Türkiye'yi üyeliğe almak için kendisi çaba gösterecektir" dediler özetle.
       . Çalışma Bakanı Nami Çağan bugün dünyada Türk işgücünün göçmen ve konut işgücü olarak artık nitelenmeyeceğini belirtti ve "dünyadaki Türk varlığı" deyimini kullandı.
       . Verilen rakamlarda yurtdışında 4 milyon Türk'ün yaşadığı belirtildi.
       . Adnan Menderes Havalanında Cumhurbaşkanını karşılamaya gelen Bakanlar arasında protokol sıralaması sorunu yaşandı. Devlet Bakanı Rifat Serdaroğlu, bakanları plaka sıralamasına göre sıraya soktu.
       . Kurultayın açılışı için, Efes Oteli'ne gelen Demirel'i, karşılamaya gelen Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Yaşar, izdiham nedeniyle yere düştü. Demirel Yaşar'a "Çabuk düşüp kalkan yükselmesini de çabuk bilir "dedi.
       . Efes otelinin beşinci katına Demirel'in dinlenebileceği ihtimali nedeniyle, kimse alınmadı.
       . Dışişleri Bakanı İsmil Cem'in konuşması sırasında "Sadece işadamlarımızı değil, Türkiye için yurtdışında eziyet çeken herkesi selemlıyorum. Yunan hükümeti tarafından hapse mahkum edilen İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga'yı da selamlıyorum" deyince salondan büyük alkış aldı.
       . "Türkiye'nin Değişen Yüzü" başlıklı bir video vizyon gösterisi sunuldu. Gösterinin başlangıcındaki Atatürk ve Türk bayrağı görüntüleri salondan büyük alkış aldı.
       . Kurultay için Efes Oteli'nin etrafında geniş güvenlik önlemleri alınırken, 200'e yakın da özel güvenlik görevlisi çalıştı.
       . Kurultayda bugün 12 değişik sektörde work - shoplar düzenlenecek.