Ekonomi Gözler Merkez Bankası'nda! Uzman isimden faiz tahmini

Gözler Merkez Bankası'nda! Uzman isimden faiz tahmini

15.12.2021 - 12:02 | Son Güncellenme:

Başta Fed’in olmak üzere, bu hafta yirmi merkez bankasının toplantısı var. Türkiye'de ise gözler Merkez Bankası'nda... Peki Merkez Bankası faizi indirecek mi yoksa sabit mi bırakacak? Prof. Dr. Sefer Şener CNN Türk canlı yayınında olası ihtimalleri anlattı. İşte detaylar...

CNN Türk canlı yayınında faiz ve asgari ücretle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

Merkez Bankası faiz kararını verirken öncelikli olarak küresel çaptaki gelişmelere bakıyor. Bu yüzden Fed’in vereceği mesajlar önemlidir. Arkasından da iç piyasalardaki gelişmelere bakıyor. Enflasyon rakamlarını değerlendiriyor Merkez Bankası. Bunların tamamı değerlendirildiğinde Merkez Bankası’nın mesajlarından hala sınırlı da olsa gidilebilecek bir alan olduğunu gösteriyor.

"PİYASANIN BEKLENTİSİ 100 BAZ PUAN"

Piyasa beklentisi 100 baz puanlık bir faiz indirimi olacağı yönünde. Kurun geldiği düzey, enflasyonun geldiği düzeye bakıldığında Merkez Bankası’nın pas geçme ihtimali de ortaya çıkıyor. Üçüncü seçenek dediğiniz faiz artışıyla ilgili bir mesaj gelmedi. Bu yılın sonu itibarıyla ihtimal vermiyoruz.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK? 

Asgari ücret detaylı bir şekilde hesaplanıyor. Tüm bunlar ortaya konulduğunda doğal olarak bir hesaplama yapılıyor. Kamuoyuna verilmiş bir söz var. Bunları bir araya getirdiğimizde sürecin uzun sürmesi muhtemeldir. Büyük ihtimal bu hafta sonuna doğru yarın itibarıyla açıklanmasını bekliyoruz.

Gelecek haftanın ortalarına kadar uzayabilir bu süre. Vergi düzenlemeleriyle ilgili hesaplamalar yapılıyor. Beklentimiz bu yöndedir. Ama şunu da unutmamak lazım asgari ücrette önemli boyut var. Asgari ücrette geçim şartlarının göz önüne alınması gerekiyor ve bunun hesaplanması da kolay değil. Gıda, kira, ulaştırma ve enerjideki enflasyonun iyi hesaplanması gerekiyor."

FED KARARINI AÇIKLADI

Öte yandan ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı.