Ekonomi Gözler zamlı bayram ikramiyelerinde! Yeni emekliler ve EYT’liler ikramiye alacak mı?

Gözler zamlı bayram ikramiyelerinde! Yeni emekliler ve EYT’liler ikramiye alacak mı?

18.02.2024 - 12:58 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan bayram ikramiyelerinin 3 bin TL’ye çıkarıldığını duyurdu. Peki ikramiyeler hesaplara ne zaman yatırılacak, ikramiyelerden EYT’liler ve yeni emekliler de yararlanacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde emeklilere bayram ikramiyelerinin yüzde 50 artışla 2 bin TL’den 3 bin TL’ye çıkarıldığını duyurdu. Yeni dönemde alınacak zamlı ikramiyeler için de yasal süreç başladı. Yargı hizmetlerinin etkinliğinin artırılmasına yönelik düzenlemeler içeren 8. Yargı Paketi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Yargı paketi, emekli bayram ikramiyesinin 3 bin liraya yükseltilmesine ilişkin düzenlemeyi de içeriyor. 

Haberin Devamı

Peki emekli ikramiyelerinden kimler yararlanacak, yeni emekli olanlar ve EYT’liler de ikramiye alabilecek mi? Konuyla ilgili gelişmeleri CNN Türk yayınında açıklayan Sosyal Güvenlik Müşaviri Murat Bal şu ifadeleri kullandı: 

Cumhurbaşkanı Erdoğan bayram ikramiyeleri ile ilgili açıklamayı yaptı ve 2 bin TL’den 3 bin TL’ye çıktığını söyledi. Burada anladığımız kadarıyla aynı maaşlara yapıldığı gibi yüzde 50 zamla bayram ikramiyesi nihayete ermiş oldu. 

2018 yılında bayram ikramiyesi uygulaması başladı. O zaman bin lira olarak başladı, bin 100 TL’ye çıktı, geçen sene de 2 bin TL’ye çıktı. Toplamda 4 bin TL ödeniyordu. 

EMEKLİLERDEN ‘MİLLİ BAYRAMLARDA DA ÖDENSİN’ TALEBİ 

Tabi emeklilerimizden bir talep daha var. Sadece dini bayramlarda değil milli bayramlarda da bayram ikramiyesinin kendilerine ödenmesi şeklinde talep var. 

Haberin Devamı

İKRAMİYE ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Bunun için kanun değişikliği gerekiyor. Torba kanunla bu düzenleme kısa zaman içerisinde yapılacaktır. Bayram ikramiyesi yapısı itibarıyla arefe gününden bir gün önce ödenmesi gereken bir ikramiye, yani 9 Nisan son ödeme günü olacak. Ramazan Bayramı için 9 Nisan’dan önce bu paraların hesaplara yatmasını bekliyoruz. Kurban Bayramı için 15 Haziran’dan önce bu paralar hesaplara yatacak. 

BAYRAM İKRAMİYELERİNDEN EYT’LİLER DE FAYDALANABİLECEK Mİ? 

EYT’liler de bundan faydalanıyorlar. EYT’lilerin çoğu 2023 yılında tahsis müracaatında bulundular ve çoğunluğun da maaşları bağlandı. Burada yeni müracaat edecek kişilerde bir özellik oluşabilir. Bayram nisan ayında, marttan 1 ay önce yani şubat ayında yapılan başvurularda bayram ikramiyesi alınır. Zaten eski emekli olanlar faydalanacaklar.”