Dünya Üç ülke Türkiye'ye karşı birleşti! Bayraktar TB2'nin adı bile yetti, hemen veto ettiler

Üç ülke Türkiye'ye karşı birleşti! Bayraktar TB2'nin adı bile yetti, hemen veto ettiler

18.02.2024 - 11:22 | Son Güncellenme:

Yunan medyası, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali için Kiev'e mühimmat sağlamak için Türkiye'nin kapısının çalınacağını ancak üç ülkenin birleşip bu konuyu veto ettiklerini yazdı. Kathimerini gazetesi, başta Fransa olmak üzere söz konusu vetonun nedenini de yazdı.

Ermenistan ile Azerbaycan arasında 2020 yılının Eylül ayında patlak veren savaşta iki taraftan en az 150 asker hayatını kaybetti. Savaşı Azerbaycan kesin bir zaferle kazanırken, Bayraktar TB2 o dönem Ermenistan kanadına adeta cehennemi yaşattı. Askeri uzmanlar ve savunma analistleri, Dağlık Karabağ'da 44 gün süren çatışmaların Azerbaycan'ın lehine sonuçlanmasında ve savaş sahasında Ermenistan'a karşı üstünlük kurmasında silahlı ve silahsız insansız hava araçlarının (İHA) etkin bir şekilde kullanmasının önemli rol oynadığını düşünüyor. Azerbaycan lideri Aliyev ise Bayraktar TB2 ile Ermenistan'a yaklaşık bir milyar dolarlık bir zarar verdiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Bayraktar TB2'in adını dünyada duyurması ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle oldu. İlk kez geniş çaplı bir savaşta havalanan ve Rus ordusunun yüzlerce tankını etkisiz hale getiren Bayraktar TB2 için Ukrayna halkı şarkı dahi yazdı. Savaşın ilk günlerinde kilometrelerce zırhlı araçlık konvoyla Kiev'e girmeye hazırlanan Rus ordusu, TB2'ler nedeniyle başkentten geri çekilmek zorunda kaldı. İHA'ların savaştaki etkisini gören Ruslar ise çareyi İran'da buldu. Tahran'dan 'Shaded-134' isminde intihar dronu satın alan Moskova yönetimi sık sık Ukrayna hatlarına saldırı düzenledi.

Savaştan önce ise Türkiye, Ukrayna'ya onlarca Bayraktar TB2 satışı gerçekleştirdi hatta iki ülke arasında üretim fabrikası dahil açıldı, ancak Rus işgalinin başlamasıyla birlikte Türkiye tarafsız kalmayı seçti ve satışlar durduruldu.

Haberin Devamı

Üç ülke Türkiyeye karşı birleşti Bayraktar TB2nin adı bile yetti, hemen veto ettiler

ÜÇ ÜLKE TÜRKİYE'YE KARŞI BİRLEŞTİ

Yunan medyasından Kathimerini gazetesinin haberinde ise Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Fransa, Avrupa Birliği'nin fonlarıyla Türkiye'den satın alınıp Ukrayna'ya verilecek olan Bayraktar insansız hava araçları ve top mermilerinin alımına veto geldi. Gazeteye bilgi veren yetkililer, Fransa ve GKRY'nin olası satışa jet hızında red verdiklerini ifade etti.

Üç ülke Türkiyeye karşı birleşti Bayraktar TB2nin adı bile yetti, hemen veto ettiler

Gazeteye bilgi veren bir başka yetkili ise Atina'nın Ukrayna'ya yapılacak bir yardımda Türklerden yana değil elbette ki Avrupa savunma sanayisinin gelişimini destekleyeceğini belirtti. Prosedürler hakkında bilgi sahibi olan aynı kaynak Fransızların vetosuyla ilgili ise "Fransızlar kendileriyle rekabet edecek bir ülke aramıyor. Avrupa'nın parasını Türk savunma sanayisine yatırmak istemiyorlar" dedi.