Ekonomi Gram gram birikiyor

Gram gram birikiyor

04.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Birkaç yıldır gram altın yatırımı popüler oldu. Kuyumcular, küçük tasarruflarını kısa sürede altına çevirmek isteyenlerin diğer sarrafiye cinslerine göre gram altına daha kolay erişebildiğini; çeyrek altın bedeli biriktirene kadar gram almayı tercih ettiklerini söylüyor.

Gram gram birikiyor

DUYGU ERDOĞAN / İSTANBUL - Tasarruf ettikleri birikimlerini altın yatırımında değerlendirmek isteyenler, hızla yükselen fiyatlar karşısında bu değeri korumak için son yıllarda gram altın alımı yapıyor.

Haberin Devamı

Daha önce çeyrek, yarım ve Cumhuriyet altınına yönelik olan bu talep, birikimlerin bu orana gelmeden kayıp yaşamaması beklentisiyle artık gram altın şeklinde yapılıyor. Bu sayede daha küçük kapsamlı tasarruflarını koruyabildiklerini belirten yatırımcılar, alış – satış değerinin gram altında daha net olarak işlem gördüğünü de ifade ediyor.

Gram altın fiyatı, 2024 boyunca yeni rekor seviyeleri deniyor. Altın, 2023’te de en çok kazandıran yatırım aracı olmuştu. 2023’ün Ocak ayında 1100 lira seviyesinde fiyatlanan gram altın, yılın sonunda yüzde 90’ın üzerinde artışla Kapalıçarşı’da 2 bin lira sınırının üzerinde satılıyordu.

2024’e de hızlı başlayan gram altın fiyatı, önceki gün denediği yeni rekor seviye ile 2 bin 460 liradan satıldı. Fiyat yükselişinin ons fiyatında yeni rekorları getirdiği altında yurt içinde de devam eden bir talep var. Geçtiğimiz haftalarda bu nedenle Kapalıçarşı’da yoğun bir alım yapılmış, gram altın bulmak zorlaşmıştı. Darphane’nin bu nedenle mesai yaptığı bildirilmişti.

Haberin Devamı

Gençler de alıyor

Altın yatırımının ‘güvenli liman’ algısıyla Türkiye’de halen önemli bir tasarruf aracı olduğunu belirten Kuyumcu Basri Çağlayan, buna göre özellikle yaş ortalaması 50’nin üzerinde olan bir kesim için ‘yastık altı’ birikimi olarak her zaman tercih edildiğini hatırlattı.

Artık gençlerin de altın tasarrufu konusunda bilincinin yükseldiğini anlatan Çağlayan, “Yani altının değerini daha yeni yeni birkaç yıldır fark eden genç bir nesil var. Bunlar, paraları değer kaybetmeden alım yapmak istiyor. Bir çeyrek altın parası biriktirene kadar gram altın almayı daha cazip görüyor. Gram altın 2 bin 400 lira seviyesinde. Çeyrek altın 3 bin 800 lira. Yani bugün almak istese 1.400 lira daha biriktirene kadar fiyat yükselebilir. Hem cebindeki para değer kaybedebilir, hem de altının geldiği değerden faydalanamamış olabilir” diye konuştu.

Altına ulaşmanın kolay yolu olarak görülüyor

Dünyada ekonomik sıkıntıların özellikle koronavirüs pandemisiyle birlikte zorlu koşullara ulaştığını hatırlatan Kuyumcu Alper Ünal ise, bu kapsamda oluşan enflasyonist ortamdan korunmak için altın yatırımının daha fazla değer kazandığını dile getirdi. Ünal, “Bunlar yatırım amaçlı, sarrafiye, işlemesiz altın. Pek kimse takı için almıyor zaten. Parası değer kaybetmesin diye, oluşacak değerden de faydalanmak için alınıyor. Altına ulaşmanın en kolay ve risksiz yolu ise gram altın olarak görülüyor. Son 3 – 4 yıldır bu tarafta bir ilgi artışı görüyoruz” dedi. Kuyumcuda gram altın alımı yapan bir tüketici ise, “Artık aklımıza pek çeyrek almak gelmiyor. Düğün gibi takılar için de gram altın alıyorum. Eskiden çekinirdik takmaya ama şimdi 2 bin 500 lira. Az para değil. Hem yatırım oluyor, daha kolay alıyoruz. Çeyrek almak zorlaştı” ifadelerini kullandı.