Ekonomi Güçlü finansal destek daha güçlü kadınlar

Güçlü finansal destek daha güçlü kadınlar

31.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadınların iş dünyasındaki varlığını güçlendirmeyi hedefleyen Türk Ekonomi Bankası (TEB), kadın iş sahiplerine ve girişimcilerine sunduğu finansal ve finansal olmayan desteklerin yanı sıra düzenlediği etkinliklerle de kurumlararası iş birliği ve bilgi paylaşımına katkı sağlıyor. TEB, ekim ayı içinde WEConnect International ve ExxonMobil iş birliğiyle düzenlediği etkinlikte kadın iş sahiplerini, başarı hikayeleriyle iş dünyasında fark yaratan kurum temsilcileriyle bir araya getirdi.

Güçlü finansal destek daha güçlü kadınlar

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadın iş gücünün ekonomiye dahil edilmesinin önemi her geçen gün daha fazla artıyor. Kadınlara iş hayatında ihtiyaç duydukları destekleri sağlamak ve karşılaştıkları engelleri aşmalarına destek olmak için 2015 yılında “Kadın Bankacılığı”nı kuran Türk Ekonomi Bankası (TEB) bu yönüyle kadınların iş dünyasındaki varlığını güçlendirmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Bugün 70 binden fazla kadın ortaklı müşterisi bulunan TEB, kadın girişimci ve patronların finansa erişimini kolaylaştırmak için kaynaklarıyla kredi çözümleri sunarak finansman desteği sağlıyor. Ayrıca gerçekleştirdiği etkinliklerle de çeşitli iş birliklerinin kapılarını kadın iş sahiplerine açıyor, kurumlar arasında bilgi paylaşımına katkı sunuyor.

Bu vizyon doğrultusunda “Satınalmacıyla Sanal Tanışma Toplantısı İstanbul ve Ötesi” serisini başlatan TEB, son olarak da WEConnect International ve ExxonMobil iş birliğiyle kadın iş sahiplerini, farklı sektörlerden kurum temsilcileriyle bir araya getirdi. WeConnect ve Exxon ile sürdürülen program ile iş dünyasındaki kadınların network geliştirme ve ürünleri için yeni pazarlar bulma konusunda destek olunması için çalışılıyor.

Haberin Devamı

Ortak geleceğe pozitif etki

TEB, kadınların ekonomiye dâhil edilmesi ve güçlendirilmesi misyonu ile nakit yönetiminden pazarlamaya, satıştan liderliğe kadar birçok konuda eğitimler veriyor, mevcut ekosistem paydaşlarıyla ortaklaşa çalışmalara yapmaya, böylelikle daha fazla kadın girişimciye ulaşmaya önem veriyor.

TEB, kadın patronları ve girişimcileri desteklemenin, onların iş fikirlerine katkı sunmanın hepimizin ortak geleceğine pozitif etki yaratacağı bilinciyle hareket ediyor. Örneğin, Avrupa Birliği ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile yaptığı anlaşma çerçevesinde kadınların yönettiği işletmeleri desteklemek ve kadın girişimciliğini teşvik etmek amacıyla “Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği” programına dâhil olarak 50 milyon Euro’luk fonu kadın girişimcilere teminatsız olarak kullandırdı.

TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “Kadın Bankacılığı ile kadın iş sahiplerinin ve girişimcilerin network geliştirmelerine ve ürünlerine yeni pazarlar bulmalarına destek oluyoruz. Üreten, gelişen ve geliştiren her kadının yanında olacağız” dedi.

Güçlü finansal destek daha güçlü kadınlar

Adalete erişimde de toplumsal cinsiyet eşitliği

Türkiye'de kadınların adalete erişiminin desteklenmesi başlıklı uluslararası seminer, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi iş birliği kapsamında gerçekleşti. Seminere ilgili bakanlıklar, Türkiye Barolar Birliği, yerel barolar ve adli yardım merkezleri, kamu kurum ve kuruluşları, uluslararası ve ulusal yargı makamları ve uzmanları, üniversiteler ve araştırma merkezlerinin yanı sıra kadın hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Haberin Devamı

Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkan Vekili Pınar Başpınar, açılış konuşmasında, kadınların adalete erişiminin ölçülmesi ve izlenmesinde tüm aktörlerin toplumsal cinsiyete duyarlı bir bakış açısı benimsemeleri gerektiğini belirtti. "Türkiye'de Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi" ortak projesinin kadınların adli yardıma erişimini ve adli yardım hizmetlerinin kadınların ihtiyaçlarına daha iyi cevap verme kabiliyetini artırmayı amaçladığını ifade eden Başpınar, "Adalete erişimin izlenmesi ve ölçülmesi, genel olarak insan haklarının korunması ve kadınların adalete ve ilgili hizmetlere etkin erişimini kolaylaştıracak mekanizmaların kurulması açısından özellikle önemlidir. Erişilebilirlik ve etkinlik göstergelerine göre etkin izleme, erişilebilirliği kolaylaştıran veya engelleyen faktörler hakkında veri sağlayacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Eşitlik öncelikli konu

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İçişleri Bölüm Başkanı Alexander Fricke ise, "Toplumsal cinsiyet eşitliği, Avrupa Birliği'nin dış ilişkileri bağlamında öncelikli bir konudur. 'Türkiye'de Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi' projesi ve toplumsal cinsiyet odaklı diğer projeler kapsamında elde edilecek somut sonuçların, kadınların adalete tam erişiminin sağlanmasına önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu proje, uygulama sürecinde kadınların adalete erişiminde karşılaştıkları engelleri ve olası çözüm yollarının tespit edilmesinde önemli çıktılar elde etmiştir ve kadınların adalete erişiminin ölçülmesi ve izlenmesine ilişkin bu seminer bu sonuçlara değerli bir katkı sağlayacaktır" dedi.

Haberin Devamı

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr