07.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:
Fehim Genç
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, büyükbaş hayvan sayısı 2019’da bir önceki yıla göre yüze 3.8 artarak 17 milyon 872 bin baş olarak gerçekleşti. Küçükbaş hayvan sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 5.1 artarak 48 milyon 481 bin olarak kayıtlara geçti. Süt üretimi, yüzde 3.8 artarak 22.9 milyon ton oldu. Kümes hayvanı sayısı yüzde 2.9 oranında azalarak, 348.7 milyon olarak gerçekleşti.
Kişi başı 40 kilo
Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fazlı Yalçındağ, kırmızı ve beyaz et tüketiminin kişi başına 40 kilograma ulaştığını belirterek, şöyle konuştu:
“Kişi başına kırmızı et tüketimi ise 15 kilogram civarında. Kırmızı etin yüzde 85’i büyükbaş hayvanlardan, yüzde 15’i ise küçükbaş hayvanlardan temin ediliyor. Küçükbaştan temin edilen kırmızı et oranı yüzde 20’ye yükselirse et problemimiz kalmayacak. Bu nedenle küçükbaş hayvan üretimini çok önemsiyoruz.”