Ekonomi ‘Hesabını bilen kadınlar’ bu programla güçlenecek

‘Hesabını bilen kadınlar’ bu programla güçlenecek

31.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Garanti BBVA, kapsayıcı büyüme stratejisi doğrultusunda henüz bankacılık hizmetleriyle tanışmamış kadınların desteklenmesi, potansiyellerini keşfetmeleri ve ekonomik hayata aktif katılımlarını sağlamak amacıyla ‘Hesabını Bilen Kadınlar’ programına başlıyor. Program, kadınların temel finansal konularda eğitim almasına ve kendi ekonomilerini yönetmelerine destek olmayı amaçlıyor.

‘Hesabını bilen kadınlar’ bu programla güçlenecek

Garanti BBVA, “Hesabını Bilen Kadınlar” programının önemli bir parçası olan eğitimler için Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ile iş birliği yapıyor. Eğitimlerin ilk bölümü FODER ile hayata geçecek ve FODER’in Finkurs Finansal Okuryazarlık Çevrimiçi Eğitim Platformu internet sitesi üzerinden ücretsiz olarak sunulacak. Eğitim kapsamında ilgi duyan herkese geleceğe dönük finansal hedefler koymaya ve finansal sağlığı korumaya yönelik yapılacaklar hakkında günlük yaşamdan örnekler içeren anlaşılır bilgiler aktarılacak.

Haberin Devamı

Eğitimlerde; finansal okuryazarlık ne anlama gelir ve önemi nedir; bütçe oluşturma, tasarruf, birikim, kartlı ödeme sistemleri, kredi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler, iyi borç kötü borç ayrımı, enflasyon ve enflasyondan korunma yolları, yatırım araçlarının neler olduğu, finansal teknolojilerden faydalanma yolları, bireysel emeklilik sistemi ve sigorta gibi konularda bilinmesi gerekli noktalara odaklanılacak. Eylül ayında da finansal okuryazarlığa ek olarak girişimcilik, satış ve pazarlama, ürün geliştirme konu başlıklarını da kapsayan yüz yüze eğitimlerin KEDV ile birlikte hayata geçirilmesi planlanıyor. Ayrıca program kapsamında daha önce herhangi bir bankacılık ürünü kullanmamış kadınlara özel, aidatsız Bonus kredi kartı, birikim yapmak isteyenlere bir gramdan daha az altın alabilmelerini de sağlayan hesap, çocuklarını da yararlandırabilecekleri BES ve küçük çapta üretim yapmayı planlayanlara mikro kredi ürünleriyle destek olmak amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Fırsat eşitliği ilkesi

Programla ilgili görüşlerini paylaşan Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Banka olarak her bireyin toplumsal ve ekonomik hayata katılmasını önemsiyor, çağdaş ve güçlü toplumların temelinin fırsat eşitliği ilkesi üzerine kurulduğuna inanıyoruz. Buradan hareketle, stratejik önceliğimiz olarak gördüğümüz kapsayıcı büyüme doğrultusunda toplumumuzu daha da ileri taşıyacak, kendi hayatlarını yönetmelerini sağlayacak finansal bilgileri edinmelerine olanak verecek ve finansal hizmetlere erişimi mümkün kılacak projelere odaklanıyoruz. Bu çerçevedeki çalışmalarımızın en yeni halkasını ise ‘Hesabını Bilen Kadınlar’ programıyla atıyoruz. Bu çalışmamızın hedefi kadınların finansal okuryazarlık olarak tanımladığımız alanda bilgi birikimlerini artıracak eğitimleri alarak ekonomilerini yönetmelerine destek olmak. Kendi adına bir bankacılık ürününe sahip olmayan, bütçesini yönetmekte desteğe, finansman kaynaklarına ihtiyaç duyan kadınlara ulaşmak ve yaşamlarını kolaylaştırmak üzere yola çıkıyoruz. Bu program kapsamında, alanında en güçlü sivil toplum kuruluşlarından olan FODER ve KEDV ile iş birliği yapmak bize çıktığımız yolda güven veriyor. İlerleyen aşamalarda, kadınların emeklerini kazanca dönüştürmelerini destekleyecek faaliyetlerle istihdama katılmalarına çalışacak şekilde ulaştığımız kadınları büyük bir ağın parçası haline getirerek programı zenginleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kariyerine enerji sektöründe başlamak isteyenlere destek

SOCAR Türkiye, kadın yöneticiler liderliğinde yürüttüğü “Women Energy” projesini, “Management Trainee” (MT) programıyla sürdürüyor. Women Energy projesini kadınların iş ve yönetim rollerinde eşit temsiline katkı sağlama hedefiyle yürüten SOCAR Türkiye, “Lider Kadınlar Gelişim Programı” ile kariyerine enerji sektöründe başlamak isteyen genç kadınlara destek oluyor.

MT programına Türkiye genelinden üniversiteden yeni mezun olmuş 2 bin 200 genç kadın adayın yaptığı başvuru arasından, “aday belirleme çalıştayı” Ideathon’a katılmak üzere 40 kişi seçildi. Beşer kişiden oluşan sekiz takım halinde bir günlük çalıştaya katılan adaylar, “Kadınlar için nasıl daha iyi bir çalışma ortamı tasarlayabiliriz” konusunda içerik geliştirdiler. Çalıştaya katılanlar arasından yapılan değerlendirme sonucu on kişi MT programına katılmaya hak kazandı. Seçilen 10 kişi, SOCAR Türkiye’nin farklı lokasyonlarında sahaya yönelik mühendislik rollerinde üretim, proses, projenin yanı sıra dijital dönüşüm, finans gibi departmanlarda çalışma fırsatı yakalayacak. Bir yıl sürecek MT programında adaylara kendilerini geliştirmelerine yönelik “büyük resmi görmek, toplumsal cinsiyet eşitliği, çeviklik, scrum, sunum teknikleri, enerji ve petrol piyasası, kalite, kaizen” eğitimleri verilecek.

Haberin Devamı

Kadın kooperatiflere dijital reklam desteği

“Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü” programı dahilinde, 2017 yılından bu yana Türkiye’de 43 binden fazla girişimci kadın, 200’den fazla kadın kooperatifi ve 51 sivil toplum kuruluşuna katkı sağlayan Hepsiburada, kadın kooperatiflerine destek olmak amacıyla Şekerbank ile iş birliğine gitti. Hepsiburada, bünyesinde satış yapan kadın kooperatiflerine Şekerbank iş birliğiyle 10 bin TL değerinde HepsiAds dijital reklam desteği ve bankacılık ürün ve hizmetleriyle finansmana erişim imkânı sunacak. Finansal ihtiyaçlarını karşılamak ve işlerini büyütmek isteyen kadın kooperatifleri, Şekerbank’tan 250 bin TL’ye kadar nakit desteği de alabilecek. Kampanyaya katılan Şekerbank müşterisi kadın kooperatifleri, ayrıca bir yıl boyunca POS aidat muafiyeti ve ücretsiz EFT/havale hakkına sahip olacak.

Haberin Devamı

Şekerbank’ın kadınlara özel sunduğu “Bütçem Benim Bonus Kart” yıllık kart aidat ücretinden de yine bir yıl süreyle ücret alınmazken, katılımcılar, Hepsiburada siparişlerinde süresiz bedava kargo hizmeti, ücretsiz fotoğraf çekiminin yanı sıra ücretsiz “Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü E-ticaret” ve Şekerbank Finansal okuryazarlık eğitim fırsatlarından da yararlanabilecek. İş birliği ile kadın kooperatiflerine dijital reklam destek paketi kapsamında 20 milyon TL’lik satış hacmi imkanı oluşturulması hedefleniyor.

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr