Ekonomi İhracat Nasıl Yapılır? İhracat Sürecinin Aşamaları Nelerdir?

İhracat Nasıl Yapılır? İhracat Sürecinin Aşamaları Nelerdir?

10.04.2021 - 06:02 | Son Güncellenme:

Ticaret yüzyıllar boyunca insanoğlu tarafından gerçekleştirilen bir meslektir. Ticaret kişi ve kurumları zenginleştirebilirken aynı zamanda bir ülkeyi de daha zengin hale getirebilmenin önemli bir yoludur. Bu bağlamda ticaret sayesinde ülkeler ekonomik açıdan daha zengin bir hale gelebilir ve bu sayede daha da güçlü bir ülke konumuna erişebilir. Ticaretin en önemli unsurlarından birisi de ihracattır. Peki İhracat nasıl yapılır? İhracat sürecinin aşamaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

İhracat Nasıl Yapılır İhracat Sürecinin Aşamaları Nelerdir


Arapça kökenli bir kelime olan ihracat, ticari bir terim olarak kullanılmaktadır. İhracat “Dışsatım” ya da “Yurt dışına satış” anlamında kullanılmaktadır. İhracat ülkeler için çok önemli bir ticari işlevdir. Çünkü ihracat sayesinde ülkeler ekonomik olarak çok fazla ilerler ve güçlenirler.

İhracat Nasıl Yapılır?

Genel manada ihracat (Dışsatım), bir malın ya da ürünün ülke sınırları dışında herhangi bir yerde satılması anlamına gelir. İhracat yapmanın birçok yöntemi bulunmaktadır. Bunlar makro ve mikro ihracat, konsinye ihracat, yeniden ihracat, dolaylı ihracat, bedelli ve bedelsiz ihracat, fiili ihracat, kayda bağlı ihracat, net ihracat ve e-ihracat şeklinde sıralanabilir. İhracat yapabilmek için zorunlu şartlar bulunmakta ve bu şartları sağlamayan kişi ya da kuruluşlar ihracat yapma yetisine sahip olamamaktadır.

İhracat Sürecinin Aşamaları Nelerdir?

Haberin Devamı

İhracatçı sıfatı almak: İhracatın birinci ve en önemli olmazsa olmazı, vergi mükellefi ve ihracatçı birliklerine üye olmuş şahıs ya da limitet şirketi kurmaktır. Bir şirketiniz yoksa ihracat yapabilmek mümkün değildir. İhracatçılar birliğine üye olmanın nedeni şirket tarafından ihraç edilecek ürünün bu birliğe üye olmadan yurt dışına ihraç edebilmesinin olasılıksız olmasıdır.

Müşteri bulmak: İhraç edilecek bir ürün ve bu ürüne sahip bir şirket olsa dahi, yurt dışı pazarında müşteri bulunamazsa ihracat gerçekleşemez. Çünkü üretilen ürün için arz/talep dengesi oluşturulması gereklidir. Bunun için de müşteri bulunmalıdır.

Satış teklifinin verilmesi ve satış sözleşmesinin yapılması: Müşterilerin bulunması ile birlikte ürün için bir satış teklifi verilmeli ve eğer müşteri tarafından bu teklif kabul edilirse akabinde satış sözleşmesi yapılarak ihracatın gerçekleştirebilmesinin önü tamamen açılmalıdır.

Haberin Devamı

Nakliye organizasyonunun yapılması: Sözleşme gereği ihraç edilecek ürünün sağlam ve güvenilir bir şekilde yurt dışına nakliye edilmesi gerekmektedir. Bu durum için de sağlam bir nakliye organizasyonunun oluşturulması gerekir.

Sözleşme bedeli ücretinin alınması: Önceki adımların tamamı sorunsuz bir şekilde tamamlandıktan sonra sözleşme şartlarına uygun olarak ihracat bedeli yurt dışı firmadan tahsil edilir.