03.07.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracatın haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 artışla 20.5 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Bu yüzde 8’lik artış son bir yılın en yüksek aylık artış oranı olarak tarihe geçmiş oldu” dedi.
Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi’nde TİM Başkanı Mustafa Gültepe ile düzenlediği basın toplantısında, haziran ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.
Bolat, birçok ülkenin ihracatının azaldığını, dünya ticaretinin durgunluk sürecinden geçtiği ve geçmiş yılların ortalamasının altında kaldığı bir dönemde Türkiye’nin ihracatının arttığını söyledi. İhracatta da ilk 6 ayı olumlu bir tabloda geçirmeyi başardıklarının altını çizen Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İhracatımız haziranda (geçen yılın aynı ayına göre) yüzde 8 artışla 20.5 milyar dolara ulaştı. Burada Kurban Bayramı etkisi olduğunu unutmayalım. Geçen yılki Kurban Bayramı’na göre iki gün daha fazla çalışma imkanı bulduk. Takvim etkisinin de bunda olumlu etki yaptığını söylemem lazım. 6 ayın 5’inde aylık ihracatımızda artışlar oldu. İhracatımızı ay ay biriktirmeye gayret ediyoruz. Sevindirici olan bu yüzde 8’lik artış son bir yılın en yüksek aylık artış oranı olarak tarihe geçmiş oldu. Takvim etkisi olarak 900 milyon dolar, parite etkisi olarak da 86 milyon dolar olmak üzere toplamda 1 milyar dolarlık lehimize takvim ve parite etkisi olduğunu söylemeliyiz.”
AB’ye artış var
Bakan Bolat, AB’ye ihracatta ilk 6 ayda yüzde 8’lik artış yaşandığını belirterek, dün gerçekleştirilen Türkiye - AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantısı’nda pazara giriş engelleri noktasında bazı iyileştirmelerde mutabık kaldıklarını, vize konusunda AB’nin yeni bir sistemin hazırlığı içinde olduğunu anlattı. İlk 6 ayda ihracatın yıllık bazda yüzde 4.1 artışla 131.4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini dile getiren Bolat, yıl sonu itibarıyla 270 milyar doları geçeceklerini söyledi.
Bolat, son 25 ayın 14’ünde aylık rekor kırdıklarını, 18’inde artış sağladıklarını kaydederek, “Haziran itibarıyla yıllık ihracatımızda rekor rakam olan 267 milyar dolara ulaşmış olduk. Yüzde 3.2 artış demek. 1 Ocak’ta 261.8 milyar dolardan devraldık 5.2 milyar dolar artırarak 267 milyar dolara hep birlikte sizlerle ulaştırmış olduk” dedi. Haziranda ithalatta 30 milyar doların altında kaldıklarını ifade eden Bolat, “Çünkü ortalama 30 milyar doların altında kalmak bizim için ithalatın kontrol altında tutulması anlamında önemli bir eşik. Haziran ithalatımız 28.7 milyar dolar, yüzde 15.3’lük artış var” şeklinde konuştu. Bakan Bolat, hizmet ihracatında bu yılki hedeflerinin 121 milyar dolar olduğunu anımsatarak, “Nisanda yüzde 8.1 artışla 8.5 milyar dolar hizmet ihracatı yaptık. İlk 4 ayda 30 milyar dolar ihracat yaptık. Bu da yüzde 4.3 artış anlamına geliyor. Tahminlerimize göre haziran itibarıyla hizmet ihracatında yıllıklandırılmış olarak 117 milyar dolara ulaştık. Ocak-haziranda tahminimiz yüzde 6.7 artışla 54.3 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleşti” dedi.
En çok Almanya’ya, ‘oto’ yine lider
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, geçen ay en çok ihracat yapılan ülkelerin sırasıyla Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa olarak sıralandığını belirterek, “57 ülkede yüzde 50’nin, 108 ülkede yüzde 10’un üzerinde artış kaydettik. Genel tabloda ise 134 ülkeye ihracatımızı artırdık” dedi. Geçen ay en fazla ihracat yapılan ilk üç ülke, 1.6 milyar dolarla Almanya, 1.1 milyar dolarla Birleşik Krallık, 1 milyar dolarla İtalya oldu. Sektörler özelinde bakıldığında otomotivin 3.4 milyar dolarla ilk sırada yer aldığını ifade eden Gültepe, otomotivi, 2.6 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1.4 milyar dolarla çelik, 1.3 milyar dolarla elektrik elektronik ve 1.2 milyar dolarla hazır giyimin takip ettiğini dile getirdi.
Gültepe, 18 sektörün ihracatını artırdığını belirterek, şunları kaydetti: “En çok ihracat yapan beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir şeklinde sıralandı. Haziranda 864 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Paritenin ihracatımıza katkısı ise 622 milyon dolar oldu. Böylece paritenin son üç aydaki katkısı 1.6 milyar dolara ulaştı. 57 ülkede yüzde 50’nin, 108 ülkede yüzde 10’un üzerinde artış kaydettik. Genel tabloda ise 134 ülkeye ihracatımızı artırdık.”
Geleneksel ihracatın yanı sıra e-ihracatın imkanlarından da en üst düzeyde yararlanmak istediklerini aktaran Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Firmalarımızın e-ihracat hacimlerini artırmalarını desteklemek için Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda TİM e-ihracat sekreteryamız destek kılavuzu hazırladı. Bu kapsamda son olarak ABD ve Suudi Arabistan hedef ülkelere eklendi. Böylece 20’den fazla ülkedeki pazaryerlerinde yapılan satışlarda tanıtım, sipariş karşılama ve komisyon maliyetlerine yüzde 70’e varan oranlarda desteklerimiz devam ediyor. Benzer çalışmaları artırarak Türkiye’yi dünya e-ihracat pazarının en önde gelen oyuncularından biri yapmayı hedefliyoruz.”
‘Küresel koşullara rağmen dirençli’
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada haziran itibarıyla yıllıklandırılmış ihracatın 267 milyar dolarla tarihi en yüksek seviyesine ulaştığını belirterek, “Önümüzdeki dönemde enflasyonla kararlı mücadelemizi sürdürürken, üretimi ve ihracatı desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, küresel koşulların zorluklarına rağmen ihracatın dirençli yapısını koruduğunu bildirdi. Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Cari açık, öngörülerimiz doğrultusunda gerçekleşirken sürdürülebilir seviyelerde kalmaya devam ediyor” dedi.
Şimşek, nisanda 381 baz puana kadar yükselen risk priminin (CDS) haziran sonu itibarıyla 283 baz puana gerilediğini aktararak şunları kaydetti:
“İki yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 49’dan yüzde 40’ın altına indi. CDS ve borçlanma maliyetlerindeki düşüş, kararlı ve sabırlı duruşumuzun olumlu sonuçlarını net bir şekilde ortaya koyuyor. Dezenflasyon süreciyle yurt içi finansal koşulların önümüzdeki dönemde daha da iyileşmesini bekliyoruz.”