Ekonomiİhracatçı şirket ve istihdama destek

İhracatçı şirket ve istihdama destek

01.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan açıkladı: İhracata dönük yatırımlara Kredi Garanti Fonu teminatı verilecek. İlave olarak istihdam edilen her işçi için 12 ay süreyle SGK ve işsizlik sigortası primleri kredi faizinden düşülecek.

İhracatçı şirket ve istihdama destek

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, temmuz ayında Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli iki yeni mekanizmanın hayata geçeceğini belirterek, “İhracatı önceleyen yatırımlara KGF teminatı  ile 5. ve 6. bölgelerde uzun vadeli kredi desteği sağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

TOBB müşterek konsey toplantısında konuşan Elvan, “Yılın ikinci çeyreğinde, güçlü baz etkisinin devreye girmesiyle çift haneli bir büyüme oranı bekliyoruz. Yıl sonu büyümesinin hedeflediğimiz oranın üzerinde gerçekleşme ihtimali oldukça yüksek. İç talebin kontrollü bir şekilde devam etmesi ve turizm gelirlerinin artması şartıyla, ödemeler dengesi cephesinde de sorun görmüyoruz” şeklinde konuştu.

‘Başarı gelecek’

Elvan, yüksek enflasyon sorununa dikkat çekerek, “Merkez Bankası, sıkı para politikasındaki kararlı duruşunu sürdürdükçe başarı da gelecek. Kamu maliye politikasındaki kararlı duruşumuzla da, para politikasına destek veriyoruz. Arz şoklarını yönetmek için, serbest piyasa ilkeleriyle uyumlu bir şekilde, yapısal tedbirleri devreye alacağız. İç talebi dengelemek adına, gerekmesi halinde makro - ihtiyati tedbirleri de uygulayacağız. Büyüme hedeflerimizden feragat etmeksizin enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğiz. Önümüzdeki aydan itibaren Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Finansal İstikrar Komitesi ve Fiyat İstikrar Komitesi de düzenli olarak aylık toplantılarına başlayacak.”

Haberin Devamı

KGF destekli

Elvan, ödeme güçlüğü çeken firmalara kredi yeniden yapılandırması için önümüzdeki günlerde uygulamaya geçeceklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Eximbank üzerinden mevcut ihracatçılarımıza sağladığımız desteklerin yanında, yeni ihracatçıların da ortaya çıkmasını sağlayacak bir mekanizma tasarlıyoruz. Temmuz ayıyla birlikte KGF destekli iki yeni mekanizma hayata geçecek, bunların da müjdesini vermek istiyorum. İlk olarak, ihracatı önceleyen yatırımlara KGF teminatı ile 5. ve 6. bölgelerde uzun vadeli kredi  desteği sağlayacağız. İkinci olaraksa küçük ölçekli firmaların istihdama katkısının artırılması ve likidite sıkıntılarını azaltmak için ilave olarak istihdam ettikleri her bir kişi için KGF kefaletiyle krediye erişim imkanı sağlayacağız. Firmanın istihdama kattığı her bir kişi için 12 ay boyunca ödediği sosyal sigorta ve işsizlik sigortası primleri firmaya katkı olarak kredi faiz bakiyesinden düşülecek.”

Haberin Devamı

Vergi indirimi

Vergide de önemli adımlar atacaklarını anlatan Elvan, şöyle devam etti:

“Şirketinize yurtdışından sermaye gelmesi halinde vergi indirimini artıracağız. Büyük yatırımlarda, kısmi tamamlamayla birlikte hak kazanılan, ancak yararlanılamayan yatırıma katkı tutarının, yeniden değerleme yapılmak suretiyle enflasyon etkisinden korunmasını amaçlıyoruz. Yatırım teşvik sisteminde hak edilen yatırıma katkı tutarının, diğer vergi borçlarına mahsubu imkanını da getiriyoruz. Vergi Usul Kanunu’muzda önemli değişiklikler yapacağız. Nakit teşvik uygulamalarına proje bazlı teşvik sistemiyle başlamayı öngörüyoruz.”

Fiyat istikrarı için yeni adım

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ‘Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ ve ‘Fiyat İstikrarı Komitesi’ kuruldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ekonomi reform paketinde duyurduğu ve aynı adla parlamenter sistem döneminde de faaliyet gösteren Ekonomi Koordinasyon Kurulu, ekonomi politikalarının daha etkin uygulanmasını sağlamak amacıyla, ekonomik istikrarla ilgili gelişmeleri izleyecek. Fiyat İstikrarı Komitesi ise, fiyat istikrarının kalıcılaştırılması amacıyla görev yapacak.

Haberin Devamı

‘Merkez’e müdahale söz konusu değil’

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da, “Fiyat İstikrarı Komitesi’nin ana amacı, enflasyonda risk oluşturan arz şoklarına karşı çözüm önerilerinin geliştirilmesidir. Hiçbir şekilde Merkez Bankası’na müdahale söz konusu değildir” dedi.

TÜİK’in statüsü değişti

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) teşkilatı, işleyişi ve bütçesine ilişkin düzenleme yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle kurum, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı kurum yerine, ‘ilişkili kurum’ haline getirildi. Başkan yardımcıları dışındaki personeli atamaya başkanın yetkili olduğu hükmü getirilirken, başkanın, bakana karşı sorumlu olduğu ifadesi kararnameden çıkarıldı.

 

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler