Ekonomi İhracatçıya 2024 için 375 milyar dolarlık hedef

İhracatçıya 2024 için 375 milyar dolarlık hedef

03.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

2023’te ihracatın 255 milyar dolarla Orta Vadeli Program’da hedeflenen rakamı aştığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2024’te mal ve hizmet ihracatımızı 375 milyar doların üstüne çıkarabileceğimize inanıyorum” dedi.

İhracatçıya 2024 için 375 milyar dolarlık hedef

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı ihracatının Cumhuriyet rekoru kırdığını belirterek, “2024 yılında mal ve hizmet ihracatımızı 375 milyar doların üstüne çıkarabileceğimize inanıyorum” dedi. 2023 yılı ihracat rakamlarının açıklandığı programda konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

CARİ AÇIKTA KALICI DÜŞÜŞ: Depremin ihracatımıza etkisi eksi 6 milyar doları buluyor. 2023 yılı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 0,6 oranında artışla 255 milyar 809 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştır. Bu rakamla Orta Vadeli Program’daki 255 milyar dolarlık ihracat hedefimizi de aştık. 2023 Aralık ayı ihracatımız 23 milyar dolar oldu. 2023 senesinde ihracatın ithalatı karşılama oranı 0,8 puan artışla yüzde 70,7’ye yükseldi. Bu oran biz göreve geldiğimizde sadece yüzde 50 civarındaydı. Ülkemizin dış ticaret açığı geçen yıla göre yüzde 3,2 oranında geriledi. Temmuz, ağustos, ekim, kasım ve aralık ayında en yüksek ihracat rakamına ulaştı. Temmuz hariç yılın son 7 ayında dış ticaret açığımız bir önceki yılın aynı ayına göre azaldı. 2023 yılı Ekim ayı itibariyle yıllık hizmet ihracatı tarihi rekor seviyeyle 99 milyar 254 milyon dolar olarak gerçekleşti. Eylül ve ekim aylarında cari işlemler hesabında 2 milyar doların üzerinde fazla verildi. Son 5 aydır dış ticaret açığı ve cari işlemler açığının kalıcı olarak düşmeye başladığını görüyoruz. Yola çıktığımız 2002 yılında aylık ortalama 3 milyar dolar ihracat yaparken bugün aylık ortalama 21,3 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyoruz.

Haberin Devamı

İHRACAT ARTIŞINDA BAE İLK SIRADA: Geçtiğimiz sene ihracat yapmayan ilimiz kalmadı. 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayımız 5’ten 30’a yükseldi. Toplam 59,4 milyar dolarlık ihracatla İstanbul birinci oldu. İstanbul’u 30,7 milyar dolar ile Kocaeli takip ediyor. İzmir, 23,8 milyar dolar ile ihracattan yüzde 9.3 pay aldı. Bursa 17,7 milyar dolarla dördüncü, Tekirdağ 12 buçuk milyar dolarla beşinci sırada yer aldı. İhracatta en büyük ortağımız olan AB toplam 104,3 milyar dolarla ilk sırada bulunuyor. İhracatımızda değer bazında artışta öne çıkan ilk üç ülke yüzde 63,4 ile Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 16,9 ile Rusya Federasyonu ve yüzde 150,4 oranında artışla Suudi Arabistan. İhracatımızın değer bazında en çok arttığı ilk üç fasıl da yüzde 15,1 artış ve 30,8 milyar dolarla motorlu kara taşıtları, yüzde 33,7 artış 13,7 milyar dolarla kıymetli ve yarı kıymetli taşlar, yüzde 11,3 artış ve 25,2 milyar dolarla elektriksiz makine. Katma değer olarak artan ihracatımızın kilogram birim kıymeti yüzde 8,8’lik yükselişte 1,6 dolara çıkmıştır.

Haberin Devamı

2024 HEDEFİ 375 MİLYAR DOLARIN ÜZERİ: 2024 yılında çok daha büyük başarılara birlikte imza atacağız. 2024 yılında mal ve hizmet ihracatımızı 375 milyar doların üstüne çıkarabileceğimize inanıyorum. Sene sonunda belirlediğimiz hedefleri de aşan bir ihracat rekorunu kırmanın gururunu hep birlikte yaşayacağız. Buna yürekten inanıyorum. Bu hedefe yürürken sizlerin yanında olmayı hep sürdüreceğiz. Devlet olarak 2023 yılında mal ve hizmet ihracatçılarımıza 11,6 milyar lira destek sağladık. İhracat desteklerine tahsis ettiğimiz bütçeyi 2024 iki katına çıkartıyoruz.

İhracatçıya 2024 için 375 milyar dolarlık hedef

‘Oyunu boşa çıkaracağız’

2023 yılı ihracatının açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, isim vermeden Suudi Arabistan’daki kupa krizine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Yaz aylarında ülkemizin en önemli gelir kalemlerinden biri olan turizmi baltalamaya yönelik dış bağlantılı bir kampanya yürütülmüştü. Şimdi benzer bir dalganın muhalefet partilerinin de desteğiyle bu sefer spor üzerinden oluşturulmaya çalışıldığını görüyoruz. Asla tasvip etmeyeceğimiz nefret söylemleriyle insanlar, toplumlar, inançlar, ülkeler hedef alınıyor. Sırf kökeninden dolayı insanlar horlanıyor, aşağılanıyor, hakarete maruz bırakılıyor. İslam düşmanlığına ve yabancı karşıtlığına varan bir furyayla karşı karşıyayız. Muhalefet aktörleri de gündeme gelmek uğruna maalesef bu münevves, bu pespaye, bu son derece tehlikeli nefret siyasetine gönüllü figüranlık yapmaktadır. Bu nefret dalgasının Türkiye’ye yatırım yapan, deprem felaketi dahil zor zamanlarımızda yanımızda olan ülkemizin en önemli ticari ortakları arasında yer alan kardeş ülkeleri hedef alması asla tesadüfi değildir. Burada Türkiye’ye ve Türkiye’nin çıkarlarına yönelik sinsi bir operasyon, çok açık bir sabotaj girişimi vardır. Nasıl daha önceki kirli senaryoları yırtıp attıysak Allah’ın izniyle bu oyunu da mutlaka boşa çıkaracağız.”

Haberin Devamı

‘Açgözlülere fırsat vermeyeceğiz’

Hayat pahalılığına karşı mücadeleyi bir tarafta denetimlerin diğer tarafta tedbir ve düzenlemelerin olduğu çift kulvarlı bir şekilde yürüttüklerini belirten Erdoğan, “Çeşitli bahanelerle milletimizin, çoluk çocuğunun rızkına, refahına, malına, mülküne, cebindeki parasına kasteden açgözlülere kesinlikle fırsat vermeyeceğiz. Yatırımı, istihdamı ve üretimi gözeten ihracatçının finansmana erişimine öncelik veren bu sürecin sonunda, daha önce olduğu gibi inşallah enflasyon meselesini vatandaşımızın günlük hayatından çıkaracağız” dedi.

İhracatçıya 2024 için 375 milyar dolarlık hedef