Ekonomi İşsiz kalma korkusu arttı, kredi sigortası patladı

İşsiz kalma korkusu arttı, kredi sigortası patladı

22.10.2008 - 00:53 | Son Güncellenme:

Cardif CEO’su Yılmaz Yıldız, işsiz kalınması durumunda kredi kartı borcunu ödemeye ve gelir güvencesi sağlamaya yönelik ürünlerine son dönemde yoğun talep geldiğini, ayda 12 bin kişinin bu ürünü aldığını söyledi

İşsiz kalma korkusu arttı, kredi sigortası patladı

Haziranda, “Türkiye’nin tüm işsizlik riskini almaya hazırız” diyerek 6 banka ve sigorta şirketi aracılığıyla kredi sigortası ve gelir güvencesi ürünlerinin satışını yapmaya başlayan Cardif’in şu anda 50 bin olan satış adedinin yıl sonunda 150 bini bulması bekleniyor. Şirketin 2009 yılı satış hedefi ise 500 bin adet. Türkiye’de kredi kartı harcamalarının hacminin GSMH’nın yüzde 11’i olduğunu belirten Yılmaz Yıldız şunları söyledi:

80 milyar dolarlık borç
“Türkiye’de 30 milyon kişinin yaklaşık 80 milyar dolarlık bireysel kredi ve kredi kartı borcu var. Ortalama vadesi de 2 yıldan daha az olan bu borcun yüzde 33’ü konut, yine yüzde 31’ini kredi kartı, yüzde 6’sını oto ve yüzde 30’unu ihtiyaç kredileri oluşturuyor. Kamunun borcu 90 milyar dolar, özel sektörün ise 160 milyar dolar.”
Bireysel kredilerde geri ödenmeme oranlarında yukarı doğru bir yönelim olduğunu ifade eden Yıldız, kanuni takibe düşen bireysel kredi oranının yüzde 1.8’den yüzde 2.4’e çıktığını söyledi. Sorunlu kredilerin oranının ise yüzde 1.4’ten yüzde 3.6’ya yükseldiğine dikkat çeken Yıldız, konut kredilerinde bu oranın yüzde 1, oto kredilerinde ise yüzde 4.5 olduğunu belirtti.
“Bireyler hiç bu kadar borçlu olmadı diyen” Cardif CEO’su, bankaların bireysel kredi oranlarının hiçbir zaman yüzde 32’lere çıkmadığını söyledi. Cardif’in kredi alanların ödeme güvencelerini satın aldığını anlatan Yıldız, 6 ile 36 aya kadar kişilere güvence verdiklerini belirtti.

Kredi süresince teminat
Kişilerin aldıkları kredinin süresi kadar teminat verdiklerini anlatan Cardif CEO’su Yıldız, “Örneğin, 20 bin YTL’lik, 4 yıl vadeli alınan bir oto kredisi için alınacak iş göremezlik ve ölüm riski poliçesinin maliyeti 12-18 YTL arasında değişiyor. Kredi kartında ise 10 bin YTL’ye kadar olan borcu anında kapatıyoruz. Bunun için aylık maliyeti ise kredi kartı bakiyesinin yüzde 1-1.5’i kadar.”
Yaptıkları anketlerde, kişilerin işsiz kaldıklarında hayat standartlarını 2-3 ay sürdürdüklerini ifade eden Yıldız, “1970’lerde kurulan sistemin amacı bireyleri korumak. Türkiye ve gelişmekte olan ülkelerde de işsiz kalan kişilerin ortalama 2-3 ayda iş bulduklarını görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Cardif’in fon büyüklüğü 200 milyar euro’yu geçecek
Cardif’in BNP Paribas’nın sigorta ve portföy yönetim şirketi olduğunu, dünyada 110 milyar euro’luk fon yönettiğini hatırlatan Yılmaz Yıldız, 42 ülkede, 45 milyon müşteriye hizmet verdiklerini kaydetti. BNP’nin yurtdışında Fortis’i satın almasıyla 6.5 milyar euro’luk prim üretiminin geleceğini kaydetti.
Cardif’in prim üretimi ise 18.2 milyar euro. Böylece, Cardif’in prim üretimi 25 milyar euro’ya çıkacak. Cardif’in fon büyüklüğü ise 200 milyar euro’yu geçecek.
Yılmaz, BNP Paribas’nın 2.4 trilyon dolar varlığıyla dünyanın en büyük üçüncü finans grubu olduğunu kaydetti.