Ekonomi İstanbul, Ankara ve İzmir'de yaşayan memurlar dikkat: Büyükşehir tazminatı masada!

İstanbul, Ankara ve İzmir'de yaşayan memurlar dikkat: Büyükşehir tazminatı masada!

22.01.2024 - 11:10 | Son Güncellenme:

Yerel seçime çok az kaldı. Partiler vaatlerini açıklıyor. Gözler 30 Ocak’ta AK Parti’de olacak. AK Parti seçim beyannamesini açıklayacak. Seçim beyannamesinde ön plana çıkan başlıklardan birisi de memurlara büyükşehir tazminatı. Peki düzenleme nasıl olacak? İşte detaylar...

Yerel seçimlere doğru geri sayım devam ederken AK Parti’de ardı ardına adaylar açıklanıyor. Gözler AK Parti için seçim beyannamesine çevrildi. 30 Ocak’ta AK Parti seçim beyannamesini düzenlenen program ile açıklayacak. Seçim beyannamesinde önemli başlıkların yer alması bekleniyor. 8 ana başlıktan oluşması beklenen beyannamenin 200 sayfa olması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Beyannamede ön plana çıkan başlıklardan ilki yerel seçim sürecinden önce genel seçimde de beyannamede yer verilen memurlara büyükşehir tazminatı. Bu konuyla ilgili AK Parti’nin bir çalışma yürüttüğü söyleniyor. İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde yaşam standardı maliyetinin yüksek olması sebebiyle memurlara belli bir ücretin ödenmesi ile alakalı bir çalışma yürütülüyor. Bununla ilgili seçim beyannamesinde bir başlığın yer alması bekleniyor.

Peki memurlara ne kadar tazminat verilecek? Büyükşehir tazminatı İstanbul, Ankara ve İzmir özelinde mi olacak yoksa diğer büyükşehirler için de verilecek mi? Konuyla ilgili beklentilerini Ekonomist Muhammet Bayram, CNN Türk canlı yayınında açıkladı. Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

“28 Mayıs seçimlerinde de bu konuşulmuştu. Memurlara, asgari ücretlilere, emeklilere ne zaman söz konusu olduğunda bunu dile getiriyoruz. Büyükşehirlerde yaşayan memurlarımız büyükşehirlerde son yapılan fahiş fiyat artışlarından dolayı gelmek istemiyor. Anadolu şehirlerine gitmek istiyor. Bunun önüne geçebilmek adına, büyükşehir tazminatı, giyim tazminatı konuşulmuştu. 4 ana başlık var. Bunlardan en önemli başlık memurlara büyükşehir tazminatı.

Burada memurlarımıza aylık bir kira yardımı veya lojman yapılması sureti ile buralarda barınmasının sağlanması söz konusu olabilir. Memurlarımızın lojmanları mevcut. Bu lojmanlar çok eski olduğu için özelleştirildi, yerine yenileri yapıldı. Son kira artışları nedeniyle memurların büyükşehirlerde zorluk geçiyor. Memurlara büyükşehir tazminatı verilerek büyükşehirlerde yaşamaları sağlanabilecektir.

GETİRİSİ NE OLUR?

Büyükşehirlerde çalışan memurlarımız Anadolu’da yaşayanlara göre fazla maaş alacaktır. Bu maaş net maaş olacaktır. Memurun hangi semtte oturacağı ayrımı olacağını düşünmüyorum. İstanbul, Ankara, Kocaeli, fahiş kira fiyatlarının olduğu yerlerde memurlara destek ödemesi şeklinde olabilir. Şu anda bir tutar söylemek çok doğru olmaz. Ama İstanbul’da en az bin 500 TL ile 5 bin TL arası ek ödeme yapılacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

En düşük memur maaşı 33 bin TL civarına gelecek. 33 bin TL maaşın İstanbul’u örnek vermek gerekirse maaşının yarısının konut kirasına gittiğini farz edelim. Böyle bir durumda ulaşıma, sağlığa, eğitime ve yemeğe verilebilecek meblağ neredeyse kalmıyor.

Anadolu şehirlerinde 3+1 kira 5 bin TL olabiliyor. Büyükşehirlerde bu 15 bin TL’ye kadar gidebiliyor. Ben tahmini olarak bin 500 ile 5 bin TL olabileceğini düşünüyorum. Tabi kira yardımı daha önceden başka adlar altında da yapılmıştı. Giysi yardımı, burada devletimizi temsil eden kişiler takım elbisesini alması için

devletimiz desteklerde bulunmuştu. Sadece konut kirası değil buna benzer destekler de yapılabilir.

Kişi Beşiktaş’ta bir devlet dairesinde çalışıyorsa oradaki konut kiraları ile başka semtlerde konut kiraları farklı. Seçim beyannamesinde rakamlar ortaya çıkacaktır.

İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR Mİ SEÇİLECEK?

İstanbul, Ankara ve İzmir’den ziyade diğer büyükşehirler seçilir. Bu büyükşehirlerimizle yarışan konut kiralarının olduğu yerler var. Mesela Denizli, konutların arzı sınırlı, ev bulmak mümkün olmuyor. 2 sene öncesinde İstanbul ile eş değer konut kira artışı olmuştu. Konut kira endeksleri, yaşam endeksleri dikkate alınarak farklı kiralar belirlenebilir. Ben sadece İstanbul, Ankara, İzmir özelinde olacağını düşünmüyorum. İstanbul ile Anadolu’daki büyükşehirler arasında fark olacaktır.”

Yazarlar