Ekonomi İstanbul Havalimanı’nda 5g başladı: 3 GSM operatöründen 5G için güç birliği

İstanbul Havalimanı’nda 5g başladı: 3 GSM operatöründen 5G için güç birliği

30.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 5G teknolojisi ilk kez İstanbul Havalimanı’nda test amaçlı uygulanmaya başlandı.

İstanbul Havalimanı’nda 5g başladı: 3 GSM operatöründen 5G için güç birliği

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Avrupa’nın en yoğun havalimanı İstanbul Havalimanı artık 5G’li oluyor” dedi. Karaismailoğlu, 5G teknolojisiyle oyuncu Kenan İmirzalıoğlu ile görüntülü görüştü.

Haberin Devamı

‘Önemli bir hamle’

Karaismailoğlu, “Dijital dönüşümün kilit noktasını oluşturan 5G teknolojisini yerli ve milli imkanlarla üretmek noktasında olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. 2023 yılında yapacağımız 5G ihalesinden sonra bu ürünlerin geliştirilmesi ve kullanılması için süreyi en verimli biçimde kullanacağız” dedi. İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen “Türkiye’nin 5G Yolculuğu” başlıklı etkinlikte Türkiye’de 3 GSM operatörünün CEO’su çalışmalar ile ilgili Bakan Karaismailoğlu’na bilgi verdi.

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, “Türkiye’nin 5G yolculuğunda yerli ve millilik konusunu sadece altyapı anlamında değil, tüm 5G ekosistemini kapsayacak şekilde değerlendiriyoruz” dedi.

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal ise “Yerli firmalarla endüstri, tarım, oyun, sağlık ve eğitim gibi alanlarda yaptığımız 5G çalışmaları, yerli ve milli teknoloji üretme vizyonumuzun çok önemli bir parçasını oluşturuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy da “Ülkemizin dünyaya açılan en önemli kapısı durumundaki İstanbul Havalimanında canlıya alınan 5G hizmetinin, global dijitalleşme liginde Türkiyeyi üst sıralara taşıyacak önemli bir hamle olduğuna inanıyoruz” dedi.

İstanbul Havalimanı’nda 5g başladı: 3 GSM operatöründen 5G için güç birliği

‘Mükemmel olacak’

İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu ise şunları söyledi:
“Havalimanımızda 101 farklı sistem var. Yangın sisteminden bagaj sistemine kadar. Terminal binası 1.4 milyon metrekare. Bir çok noktada yerli hizmetleri ortaya koyduk. Bu sistemler münferit halde çalıştırılması zorken biz müştereken de hatasız çalıştırıyoruz. Bundan sonra 5G altyapısı sayesinde çok daha mükemmel bir noktaya taşıyacağız.”