Ekonomi İstanbul ve İzmirli’nin kredide vadesi 10 yılın üstünde

İstanbul ve İzmirli’nin kredide vadesi 10 yılın üstünde

15.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yedi şehir için yapılan istatistiklerin ortaya çıkardığı tabloya göre, İstanbul ve İzmirli, ancak 10 yıl ve üstündeki vadelerle kredi kullanabiliyor. Başkentin yanı sıra Adana, Antalya, Bursa ve Kocaeli’nde ise yedi yıllık vadeler yeterli oluyor

İstanbul ve İzmirli’nin kredide vadesi 10 yılın üstünde

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Ali Hepşen, Türkiye’de en çok konut kredisi kullanan Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli olmak üzere yedi büyük şehrin istatistikleri incelendiğinde iki farklı tablonun ortaya çıktığını açıkladı. Konut fiyatları ve gelir düzeyleri incelendiğinde Adana, Ankara, Antalya, Bursa ve Kocaeli’nde kredide en doğru vadenin yedi yıla kadar olduğuna dikkat çeken Hepşen, İzmir ve İstanbul için ise şöyle konuştu:

Harcanabilir gelir yetersiz
“İzmirliler kredi geri ödemelerinde sorun yaşamamaları için 10 yıl ve üzeri vadelerde borçlanmalı. Metrekare fiyatlarının diğer şehirlere kıyasla daha yüksek olduğu İstanbul’da harcanabilir gelirdeki yetersizlik nedeniyle süre daha uzun. İstanbullu’nun konut kredisine talep gösterebilmesi için kredi vadelerinin mevcut faiz oranında aylık yüzde 1.03 olması gerekiyor. Vade ise 15 yılın üzerinde olmalı. Ancak, bu durumda İstanbul’da yaşayan hane halkı, konut alımında kredi kullanımına yoğun bir şekilde yönelebilir.”

Faizler piyasayı etkiliyor
Gayrimenkul alırken en önemli finans kaynaklarından biri olan kredi faizlerinin yükselmesinin piyasada dengeleri etkileyebildiğine işaret eden Hepşen şunları söyledi: “Çünkü düşük faizli kredilerle yüksek faizli krediler arasında çok ciddi farklar oluşabiliyor. Kredi faizlerinin düşmesi konut alımlarını arttırırken, faizlerdeki yükselişse konut satışlarını düşürüyor. Son dönemde kredi faizlerinin artışlarının piyasayı etkilediği düşünüldüğünde faizlerin seviyesi tüketiciler için belirleyici oluyor.”

Haberin Devamı

İstanbul ve İzmirli’nin kredide vadesi 10 yılın üstünde

Daha da yükselİrse zarar hanesi daha da büyür
Ali Hepşen, kredi faizlerindeki yükselişte de şu andaki durumla geleceğin iyi karşılaştırılması gerektiğine dikkat çekti. Konut kredisinde aylık faiz oranlarının 120 ay vadeli kredide yüzde 1.12 den yüzde 1.62 ye yükselmesi durumunda aylık bazda yüzde 25’e yakın miktarda daha fazla geri ödeme yapılabileceğinin altını çizen Hepşen, şu örneği verdi:
“Faiz artışlarında 100 bin liralık kredide aylık taksit, 1.139 liradan 1.422 liraya çıkacak. Bu arada kısa vadeli krediyi tercih edenlerin faiz artışının aylık maliyete etkisi de yüzde 8 olacak. Bu durum, aylık taksit tutarının yükselmesi ve kredi kullanma ihtimalinin azalması anlamına gelir.

Osmanlı’nın bedesteni ile İngiliz mimarisini sentezledi

Haberin Devamı

Uluhan Grubu, geleneksel alışveriş merkezi konseptini değiştirmeyi hedeflediği Babil Çarşı’da hem mimari hem de işletme açısından değişik bir üslup kullandı. Osmanlı’nın çarşı anlayışını İngiltere’deki Covent Garden ile buluşturan firma, 199 dükkânı günlük bile kiralayabilecek

Uluhan Grubu, Esenyurt’ta hayata geçirdiği 1.050 konutluk Babil Kuleleri’nin altındaki iki katta yapacağı 199 dükkanlık Babil çarşı projesini satış ve kiralamaya açtı. Projenin çarpıcı noktası, Doğu ve Batı kültürünün sentezlenmiş olması. Babil projesinde İngiltere Londra’daki Covent Garden’ın mimari üslubuyla bedestendeki üslubu harmanlandı.
Mimari yaklaşımın yanı sıra hazır mağaza konsepti ve değişken dönemli kiralama modeliyle de farklılık getirmeyi planladıklarını vurgulayan Uluhan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Cesur, AVM konseptinin dışında geleneksel bir çarşı oluşumuna dikkat ettiklerini belirterek, “Otantik bedestan mimarisi ile yurtdışındaki tarihi AVM’lerden esinlendik” dedi.
Uluhan Grup İcra Kurulu Başkanı Tanju Bilgen de, Babil Çarşı ‘da düzenli sergi alanlarının olacağını belirterek, “Tek mekânda açık hava sergi konseptini hayata geçirdik. Gündelik tüketim ürünleri de burada olacak” diye konuştu.

O an için kirala
Kiralamada oldukça farklı bir model izlediklerine dikkat çeken Bilgen, dükkânların değişken dönemli olarak kiralanabileceğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Örneğin kısa bir süreliğine iş yapmak isteyenler 15 metrekarelik bir dükkanı günlük 75 lira bedelle haftalık ya da aylık olarak kiralayabiliyor. Böyle kısa dönemli bir kiralamayla 150 bin lira satış değeri olan bir mağazadan aylık 2 bin 500 lira kira geliri elde edilebilir. Oysa aynı mağazayı sattığımızda aylık taksit 1.500 lira. Girişimciler de hem kısa dönemli olarak avantajlı fiyatlarla kiralama yapacaklar. Ayrıca biz grup olarak, mağaza sahiplerine kiracı bulmada da hizmet sunacağız. Çarşının işletimini de Koza Yönetim gerçekleştirecek.”

Haberin Devamı


12 farklı sektör olacak
Çarşıda 12 farklı sektörün yer alacağı dükkanlar bulunacak. Her saat başı ücretsiz 20 servisin kaldırılarak bölgede ulaşım kolaylığı sağlayacak olan Babil Çarşı’nın farklılıkları arasında 200 kişilik tiyatro salonu, 24 saat hizmet veren 1000 metrekarelik kreş açık hava sineması, 3 ayrı sinema salonu 300 metrekare açık ve 100 metrekarelik kapalı havuzları, fitness ve SPA salonları bulunuyor.

Haberin Devamı

Yarısı satılık yarısı kİralık
Diğer yandan kiralamanın yanı sıra Babil Çarşı’daki dükkânlarda satış da söz konusu olacak. Mağazaların yüzde 55’i satılırken, kalan kısım kiraya verilecek. Dükkânların satış fiyatları 150 bin ile 800 bin lira arasında olacak. Dükkan bedelinin yüzde 25’i peşin ödeniyor, kalanı 50 ay vadede aylık yüzde 1 taksitle tahsil ediliyor. Buna göre 150 bin liralık bir dükkân için 37 bin 500 lira peşinat ödenirken, aylık taksitler ise bin 500 lira seviyesinde belirleniyor.

İstanbul’a ‘İnci’yi dikip dümeni Kıbrıs’a kıracak

Geçtiğimiz günlerde üç çocuklu ailelere yüzde 33 indirim kampanyasıyla gündeme gelen Bulut İnşaat, yeni projesi Evviva İnci’nin tanıtımına başladı. Esenyurt’ta gerçekleştirdiği projelerdeki konut sayısının bu son çalışmayla birlikte10 bine ulaşacağını belirten Bulut İnşaat Yönetim Kurulu Bakanı Temel Bulut, “Tamamı 1+1 ve 2+1 daireden oluşan11 katlı bir proje yapacağız. Proje, dört katlı bir alışveriş merkezi üzerinde proje yükselecek ” dedi. Projenin lokasyonuna da işaret eden Bulut, Evviva İnci’nin TEM ve E-5 Karayoluna 2 dakika, Atatürk Havaalanına 17 kilometre uzaklıkta olduğunu belirtti.
Bulut’un dikkat çektiği bir diğer nokta da toplam konut sayılarının 15 bin’e tamamlanması durumunda başka bölgeler için de proje üretmeye başlayacakları oldu. Bu doğrultuda ilk yatırım bölgesi olarak Kuzey Kıbrıs’ı belirlediklerini ifade eden Bulut, burada bir şirket kurduklarını ve konut projesi geliştirmek istediklerini kaydetti. Bulut, şöyle devam etti:
“İlk arazimizi Girne’de aldık. 280 villa ve 120 konutun olduğu bir proje yapacağız. Projenin yarısını Türkiye’ye kalanını da Kuzey Kıbrıs’a satmayı hedefliyoruz. Özellikle yabancılara satmayı planlıyoruz.” Projede fiyatlar 88.500 TL’den başlayıp 175 bin liraya kadar yükseliyor.

Haberin Devamı

ABD’li emlakçı, Florida’yı Türkiye’den pazarlıyor

ABD’nin Florida eyaletindeki Remax ofisinde yedi yıldır gayrimenkul danışmanlığı yapan Gian Campanella, yaklaşık iki ay önce Remax Smart Ortaköy ofisine transfer oldu. İstanbul’u yeni evi olarak nitelendiren Campanella, Türkiye’den gayrimenkulleri yurtdışı alıcılarına, ABD’den gayrimenkulleri de Türk alıcılarla buluşturuyor. Şu ana kadar California ve Florida’da 20 işlem gerçekleştiren Campanella, aynı zamanda Florida’daki Remax için de çalışıyor.
Türkiye tercihinde annesinin birkaç yıl önceki ziyaretinde Türkiye’yi çok beğenmesini önemli etkenlerden biri olarak gösteren Gian Campanella, diğer yandan, ABD’de resesyonla birlikte son yıllarda emlak alımlarındaki ciddi düşüşü de bir başka neden olarak nitelendirdi.

200 bin ev bekliyor
2005’te 7 milyon tavanı gören satış rakamının, 2010’da 5 milyona gerilediğini, Florida’da da bu rakamın 550 binden 400 bine indiğini ifade eden Campanalle, şöyle konuştu: “Bu düşüş, uluslararası alıcılara yönelerek telafi edilmeye çalışılıyor. Bu arada Florida’da ev almayı herkese öneriyorum. Şu anda bu bölgede emlak satın alan 3 kişiden 1’i yabancı. Güney Florida’da 200 bin ev, bankalar tarafından satılmayı bekliyor. Bu sebeple de fiyatların önümüzdeki 1 yıl boyunca düşük seyretmesi bekleniyor. Ayrıca mortgage oranları da oldukça düşük, yüzde 3 civarında’’ dedi.

Miami’de 40 bin dolara daire
Gian Campanella, Florida bölgesindeki fiyatı düşmüş ama şu aralar yeniden değer kazanmaya başlamış konutlar ve apartman dairelerinin revaçta olduğunu belirterek,“60 bin ila 70 bin dolar civarındaki bir gayrimenkulü aylık 600-900 dolara kiralamak da mümkün. Amerika’daki emlak fırsatları tavan yapmış durumda. Downtown Miami’de 2 odalı bir konutu 40 bin dolara almak mümkün. Birçok kişi bana bunlarla ilgilendiği için başvuruyor. İşverenlerden, öğretmenlere, İzmir’den Bodrum’a, Ankara’ya, Antalya’ya kadar birçok kişi avantajın farkında’’ diye konuştu.

GYODER, bugünkü zirvede GYO’nun şifresini çözecek

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) işbirliğiyle düzenlenen ‘Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Olmak’ konferansı, bugün Ceylan Intercontinental Otel’de gerçekleştirilecek. SPK Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray ve GYODER Başkanı Işık Gökkaya’nın yanı sıra İMKB Başkanı Hüseyin Erkan’ın da katılacağı konferansta halka açık olan gayrimenkul yatırım ortaklıklarına (GYO) ve GYO kurma sürecine ilişkin sektörün ihtiyaç duyduğu bilgiler ele alınacak. SPK uzmanları ve GYO’ların yanı sıra, bankalar, finans şirketleri, değerleme şirketleri, proje geliştiriciler, yatırımcılar ile GYO olma potansiyeli olan kurumları bir araya getiren konferans, sektörün tüm oyuncularına hitap edecek.

Aranılan evi bulmak için internetten yol gösterdi

Dumankaya İnşaat, teknolojik altyapısını güçlendirmeye devam ediyor. Yenilediği internet sitesi Dumankaya.com ile tüketicilere aradıkları evi bulma konusunda rehber olan firmanın açıklamasına göre, tüketiciler, firmanın Avrupa ve Anadolu yakasında yer alan projelerine rahatlıkla ulaşabilecek. Bütçeye uygun konutu belirlemenin yanı sıra kampanyaların da izlenebileceği yeni internet sitesinde bu arada, yeni yıla özel bir de kampanya başlatılmış durumda. Buna göre 1 Ocak 2012’ye kadar sürecekkampanya kapsamında 1.000 lira peşinat ve ardından 1.000 liralık taksitle ev sahibi olunabilecek.

Kağıthane’deki ofiste işi uzmanına bırakıyor

Eroğlu, Kağıthane’de inşaatına başladığı ticari projesi Ofishane’yi Kuzeybatı ve Colliers International aracılığıyla kiralamaya başladı. Projeyi 2012’nin ikinci yarısında teslim etmeyi planladıklarını belirten Eroğlu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, Ofishane’nin 55 bin 664 metrekare inşaat alanına, 33 bin metrekare de kiralanabilir alana sahip olduğunu söyledi. Projenin 21 bin metrekaresinin ofis, 12 bin metrekaresinin ise perakende alanları olarak kurgulandığını anlatan Eroğlu, “15 katlı binaların her katında iki olmak üzere toplam 24 ofisin yer alacağı projede ofisler 390 ile 780 metrekare arasında değişiyor. Ofislerin tamamının ayrıca kat bahçeleri bulunuyor. Sadece ofislere ayrılmış yaklaşık 300 araçlık otopark kapasitesine sahip” diye konuştu.

Başkentin Tepe’sindeki projeye 40 yeni isim daha

Tepe İnşaat Yatırım Projeleri Geliştirme Koordinatörü Hayal Olcay’ın açıklamasına göre Ankara’da iş ve yaşam merkezi olarak geliştirilen Tepe Prime’da son 40 ofisin satışı sürüyor. Projede yaşamın başladığını belirten Olcay, 218 ofis, 100 business stüdyo ve 37 mağazadan oluşan projenin Mey İçki, British American Tobacco, Oracle, Ak Enerji, Nitromak ve Kuruçayırlı Grubu gibi önemli şirketler tarafından tercih edildiğin ikaydetti. Satıştaki ofislerin büyüklüklerinin 174 ila 234 metrekare arasında değiştiğini belirten Olcay, metrekare fiyatının ise ortalamada 5 bin lira olduğunu kaydetti. Tepe Prime Business bloklarında satışı gerçekleşen 178 ofis ile rezidanz kısmında yer alan 100 business stüdyonun yüzde 70’inde yaşamın başladığını vurgulayan Olcay, diğer ofislerde ise hazırlıkların tüm hızıyla sürdüğünü söyledi.