Ekonomi ‘İstanbul’da kiralarda düşüş var’

‘İstanbul’da kiralarda düşüş var’

15.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’da ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiren kira fiyatları tartışması devam ediyor.

‘İstanbul’da kiralarda düşüş var’

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa’ya göre kiralarda son aylarda yüzde 10-15’lik bir düşüş yaşandı. Düşüşün devam edeceğini belirten Aşa, “Son iki üç aya baktığımız zaman yüzde 10-15’lik bir düşüş var. Daha önce 20 bin, 22 bin, 23 bin istenilen evler şu anda 17 bin, 18 binden tutulabiliyor. Düştü, niye düştü? Bir defa talep azaldı. Talebin azalmasının da birkaç sebebi var bizim açımızdan. İlki, iki yıl önce bu yükselme başladığı zaman bir kentsel dönüşüm faktörü vardı. Bir anda 15-20 bin ev yıkılmıştı. 200, 300 bin hane halkı ev aramaya çıkmıştı. Bu insanlar evine dönmeye başladı. O zaman boş ev de bir kapasite haline geldi. Onun dışında İstanbul şu anda tercih edilen bir il değil. Yani öğrenci bile çok az geldi” dedi. 

Haberin Devamı

Kısa vadeli kiralamalara yönelik yapılan düzenlemelerin de fiyat düşüşünü etkilediğini aktaran Aşa, “Günlük kiralık evlerde de bir azalma oldu. Kısa vadeli kiralalan yaklaşık 50 bin evden bahsedildi. Yani biz tam net bilmiyoruz ama işte 50 bin evin şu anda günlük kiralıktan normal piyasaya döndüğü yönünde haber geldi” ifadelerini kullandı. 

Fiyatların daha da düşmesini beklediğini belirten Aşa, “Talep azalmaya devam ediyor. Bu düşüşü biz bekliyoruz, yani fiyatlarda daha yüzde 10-15 daha düşüş. Benim zaten geçen seneki tahminim, bu konudaki öngörüm yüzde 25 yüzde 30’du” şeklinde konuştu. ● İSTANBUL DHA