Ekonomi ‘Kadınların önünde camdan engeller var’

‘Kadınların önünde camdan engeller var’

26.08.2008 - 01:48 | Son Güncellenme:

Yasal bir engel olmamasına rağmen, kadınların mali kaynakların erkeklerin egemenliğinde olması nedeniyle girişimci olamadığını belirten Devlet Bakanı Çubukçu, “Kadınların önlerine camdan engeller çıkıyor” dedi

‘Kadınların önünde camdan engeller var’

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, kadınların yönetim kademelerinde daha çok yer sahibi olması gerektiğini belirterek, “(Eşit yarışıyoruz, buyurun siz de kazanın) demek, kadınların görünmeyen cam duvarlara başını bir kez daha çarpmasına yol açıyor. Kadınların, başta eğitim olmak üzere birçok  konularda pozitif desteğe ihtiyacı var” dedi.
TOBB öncülüğünde gerçekleştirilen 1. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Kongresi’ne 700 kadın girişimci katıldı. Kongrenin açılışında konuşan Devlet Bakanı Çubukçu, geleneksel değerlerin kadını özel alan sorumluluklarıyla sınırlamasının, kadınların erkeklerle eşit fırsatlardan yararlanmamasına neden olduğunu belirti.

Haberin Devamı

‘Sendika da TOBB’da da yoklar’
Yasal bir engel olmamasına rağmen kadının girişimci olamamasını mali kaynakların erkeklerin egemenliğinde olmasına bağlayan Çubukçu, kadınların önünde camdan engellerin olduğunu kaydetti. AB yolunda zihniyetinde değişmesi gerektiğini ifade eden Çubukçu, dünyada mülklerin yüzde 91’inin, Türkiye’de ise yüzde 93’ün erkeklerin üzerine olduğunu vurguladı.
Kadınların siyasette olmamasının eleştirilmesine karşın oda ve borsalar ile sendikaların yönetiminde de kadınların yer almadığına işaret eden Çubukçu, yerel seçimlerde kadının yönetimdeki sayısını artırılması gerektiğini kaydetti.

Kadınlar TOBB’u ele geçirsin!
Çubukçu, öncelikle kitlesel olarak kadının yönetim kadrosunda yer alması için mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Kadınlar üçüncü sayfada mağdur zavallı olarak gösteriliyor. Başarılı kadın girişimciler ve sporcular kadınlara model olmalı” dedi.
Türkiye’de 16.2 milyon erkek istihdamına karşı kadın istihdamının 6.1 milyon kişide kaldığını ifade eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, “1 milyon 219 bin işverenin sadece yüzde 6’sı kadın” dedi. 1980’lerde istihdam oranının  yüzde 20’lerde olduğu İrlanda’nın, girişimci ve kadınlara verdiği teşviklerle ulusal bir kalkınma programına imza attığını söyleyen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Yeni istihdam paketinde bizde de ilave kadın çalışanın SSK işveren primi 5 yıl boyunca karşılanacak. Bir yanlış anlayış da ‘elinin hamuruyla erkek işine karışma.’ Oysa, kadının elinin değmediği bir ekonominin bereketi de olmaz. Bu prangadan kurtulmalıyız. ‘Elinde hamur olanlar her işe karışsın’ ki, büyümenin bereketini de toplumun tamamı hissetsin.”
Gelecek yıl oda ve borsa seçimleri olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, kadınlardan oda ve borsa meclis ve yönetimlerinde aktif rol almasını istedi. Hisarcıklıoğlu, “9 bin 200 kadın üyemiz varken TOBB Meclis’inde sadece 50 kadın var. İsteğimiz kadınların TOBB’u ele geçirmesidir” dedi.

Anıtkabir’de ikinci ‘türban’ vakası
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Kongresi’ne katılan kadınların resmi törenle Anıtkabir’i ziyareti “türban” engeliyle karşılaştı. Resmi heyet mensupları için geçerli olan türban takılmaması şartı nedeniyle Rifat Hisarcıklıoğlu ve Aynur Bektaş, Atatürk’ün mozolesine koymayı plandıkları çelengi bir köşede bırakarak kadınlarla birlikte sade vatandaş gibi ziyareti tamamladı. Bektaş, “Maalesef sıkıntı yaşandı. Ancak bizim için önemli olan Anıtkabir’i ziyaret etmekti. Büyütülecek bir konu olmadı” dedi.  Daha önce de Enerji Bakanı Hilmi Güler’in eşi Mehtap Güler benzer şekilde uyarılmıştı. 
YILDIZ YAZICIOĞLU Ankara


Yönetime ortak olmak istiyoruz
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, 40 kadın üye ile bir yıl önce işe başlayan kurulun 700 üyeye ulaştığını söyledi. Kadınların erkekler gibi çalışıp istihdam yarattığını, buna karşın hep yönetildiklerini belirten Bektaş, “Artık yönetime ortak olmak istiyoruz. Kadınlar oda yönetimlerine girmeli. Ben öyle yapacağım. Sanayi odasına girmeyi düşünüyorum. Oda seçimlerinde mücadele etmeliyiz” dedi. Bektaş taleplerini ise şöyle şöyle sıraladı:
“Sanayi Bakanlığı tarafından kullandırılacak faizsiz kredi hizmet sektörüne de yaygınlaştırılmalı. KOSGEB bünyesinde özel bir kadın girişimcilik fonunun kurulması gerekiyor. Kadınlar için ayrı meslek edindirme programları oluşturulmalı.
Kadın girişimcilere ilişkin veriler eksik. Oda ve borsa üyeliğinde cinsiyetin de sorulması ve sağlıklı bilgiler üretilmesi için yasal değişiklik yapılmalı. Kadınlar çalışma yaşamında ayrımcılığa uğruyor. Uluslararası sosyal uygunluk standartlarının tüm işyerlerinde yaygınlaştırılması için farkındalık yaratılmalı”