Ekonomi Kalekim Nedir, Ne İşe Yarar? Kalekim Nasıl Kullanılır, Çimentodan Farkları Nelerdir?

Kalekim Nedir, Ne İşe Yarar? Kalekim Nasıl Kullanılır, Çimentodan Farkları Nelerdir?

04.04.2021 - 05:12 | Son Güncellenme:

Kalekim çimento sanayinde kullanılmaktadır. Kalekim özellikle inşaat ustaları arasında çok yaygındır. Kalekimin ne işe yaradığı ve kalekimin nasıl kullanıldığı merak edilen detaylardandır. Kalekim inşaat sektöründe oldukça önemlidir. Kalekimin çimentodan farkları araştırma konusu olmuştur. Peki kalekim nedir? Kalekim ne işe yarar? Kalekim nasıl kullanılır? Kalekimin çimentodan farkları nelerdir? İşte kalekim ile ilgili tüm detaylar.

Kalekim Nedir, Ne İşe Yarar Kalekim Nasıl Kullanılır, Çimentodan Farkları Nelerdir


Kalekim bir yapıştırma harcı olarak bilinmektedir. Çimentodan farkları bulunan bir yapıştırma harcıdır. Özellikle seramik ve fayans ustaları kalekimi yaygın olarak kullanmaktadır.

Kalekim Nedir?

Kalekim tek bileşenden oluşan bir yapıştırma harcıdır. Kalekim için kısaca yapıştırma harcı denilebilir. Kalekimde çimentodan ayıran birçok özellikler vardır. Kayma özelliği azaltılmış olan bir yapıştırma harcıdır.

Kalekim Ne İşe Yarar?

Güçlü ve kaymaz bir şekilde fayans ve seramikleri yapıştırmaya yarayan bir yapıştırma harcıdır. Kalekim duvar uygulamalarında yapıştırmayı sağlar. Kalekim aynı zamanda dekorasyonlarda kullanılan bir yapıştırma harcıdır. Bundan dolayı dekorasyonları yapmayı sağlar.

Kalekim Nasıl Kullanılır?

Kalekim kullanmak için öncelikle bir tekne ya da bir kova gerekmektedir. Kovanın içerisine bir müddet su ilave edilir. Üstüne de kalekim harcı eklenir. Daha sonra mala ya da karıştırma makinesi ile birlikte bu karışım karıştırılımaktadır. Belirli bir süre kıvamını alana kadar karıştırılmaya devam edilir. Daha sonra üzerine tekrardan bir müddet kalekim ilave edilir. İhtiyaca göre su ilave edilerek yine karıştırılır. Kalekim harcı bu şekilde hazır olduktan sonra inşaat tarağı yardımı ile birlikte yapıştırılacak bölgeye sürülür. Bu şekilde kullanılmaktadır.

Kalekimin Çimentodan Farkları Nelerdir?

Kalekim ve çimento arasında belirgin farklar vardır. Bu farklar ise şu şekildedir;
- Kalekim bir tamir harcı olarak bilinir. Çimento ise esaslı bir harçtır.
- Kalekim kalın çimento ise ince bir harçtır.
- Kalekimin içerisinde ince kum yer almaktadır.