Ekonomi Kartal dönüştüğü zaman en çok kim kazanacak?

Kartal dönüştüğü zaman en çok kim kazanacak?

22.12.2009 - 00:23 | Son Güncellenme:

Kartal’daki dönüşüm, için düğmeye basılıyor. Türkiye’de ilk olacak uygulamayla buradaki arsa sahipleri, turizm, ticaret ve konut binaları yapabilecek. Bölgede en büyük araziler sırasıyla Eczacıbaşı, Simens ve Doğuş’a ait

Kartal dönüştüğü zaman en çok kim kazanacak

Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi’nde yakında düğmeye basılması planlanıyor.
Ünlü mimar Zaha Hadid’e hazırlatılan kentsel dönüşüm planı çerçevesinde yapılan 1/5.000’lik planlar önümüzdeki günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından askıya çıkartılacak. Ardından 1/ 1.000’lik planlar hazırlanacak. Sır gibi saklanan planların detaylarını ele geçirdik.
Kartal Kentsel Dönüşümü’nde bir ilke imza atılıyor. İmar planlarında, arsa ve arazi sahiplerinin turizm, ticaret ve konut imarı kullanması serbest bırakıldı. Buna göre arsası üzerine turizm lejantlı bina emsal edecek olanlara 3 emsal, ticaret ve konut inşa edeceklere 2.5 emsal inşaat izni verilecek.
Bölgede ekonomiye yön veren şirketlerden pek çoğunun arazisi var. Eczacıbaşı Holding, Siemens, Doğuş Gayrimenkul ve Kibar Holding gibi kuruluşların yanı sıra Kartal Kentsel Dönüşüm projesinde arazisi olan isimler arasında Mutlu Akü, Metal Holding, Sunta Tahta, Gözütoklar Yapı, Exsa Export ve Valfsel Armatür de bulunuyor.
Bölgede en geniş araziye sahip olan isim Eczacıbaşı. Holdingin bölgede 317 bin metrekarelik arsası bulunuyor. Eczacıbaşı, 317 bin metrekarelik arazisine, yapılan değişiklikler doğrultusunda bodrumlar hariç 500 bin metrekaden fazla inşaat yapabilecek.
Kuruluş, turizm imarlı bir projeyi hayata geçirmek istediği takdirde bodrumlar dahil toplam inşaat alanı 1 milyon metrekareyi aşan İstanbul’un en büyük kompleksini yapabilecek.
Kartal’da arazi büyüklüğü açısından Eczacıbaşı’nı takip eden ikinci isim Siemens. Şirketin 80 bin metrekarelik arazisi var. Doğuş Gayrimenkul ise 74 bin metrekarelik arsasıyla Kartal Kentsel Dönüşüm projesinde arsa büyüklüğü açısından üçüncü isim.

Haberin Devamı

Kartal dönüşüm projesinin mimarı Zaha Hadid kimdir?
Kartal Kentsel Dönüşüm projesinin mimarı Zaha Hadid, 1950 Bağdat doğumlu. Mimarlık eğitimini Londra’daki Architectural Association’da tamamladı. 1977’de Office of the Metropolitan Architecture’a ortak oldu.
Uygulamaları ve teorileriyle Batı ülkelerinde dikkat çeken Hadid, Harvard Üniversitesi Tasarım Yüksek Okulu’nda Kenzo Tange Kürsüsü’ne başkanlık yaptı. Ardından, Chicago’daki Illinois Üniversitesi Mimarlık Okulu’nun Sullivan Kürsüsü’nde de başkanlık görevini üstlendi. 2004’te New Haven, Connecticut’taki Yale Üniversitesi’nde ve Eero Saarinen Mimari Tasarım Misafir Profesörü olarak çalışan Hadid, halen Viyana’daki Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi’nde ders veriyor.

Haberin Devamı

Kartal dönüştüğü zaman en çok kim kazanacak

KARTAL KENTSEL DÖNÜŞÜM HABERİNİN DETAYLARI CUMA GÜNÜ MİLLİYET EMLAK’TA

Kartal dönüştüğü zaman en çok kim kazanacak

Multi Turkmall Alman devle ortak oldu
Multi Turkmall’un inşaatlar yapmak için ortak olduğu Alman dev, Berlin-Bağdat-Basra demiryolunu da inşa etmişti

SEDA TABAK
Mutli Turkmall, inşaat devi Philipp Holzmann’ı İstanbul’a getirdi. Multi Turkmall CEO’su Levent Eyüboğlu, dünya çapında faaliyet gösteren Almanya’nın dev inşaat şirketi Philipp Holzmann’la ortak şirket kurdu.
150 bin TL sermaye ile kurulan şirketin adı Philipp Holzmann İstanbul Yapı. Şirketin kuruluş amacı şöyle ifade edildi: Her türlü inşaat taahhüt ve yapı işleri, resmi ve özel binalar, toplu sosyal konutlar, prefabrik yapılar, zemin etütleri ve benzin istasyonları inşaatı.
Levent Eyüboğlu, Yorum İnşaat, Osman Ağca ve Philipp Holzmann Deutscland Gmbh ortaklığında kurulan ‘Philipp Holzmann İstabul’ faaliyetlerini Altunizade’de bulunan ofisinde yürütecek.
Abdelghani Regragui’nin yönetim kurulu başkanı seçildiği şirketin, başkan vekilliğinde Levent Eyüboğlu, yönetim kurulu üyeliğinde ise Bernard Claude Garcia ve Osman Ağca görev alıyor.

PHILIPP HOLZMANN’IN TÜRKİYE’DEKİ BAZI İŞLERİ
- Gama-Stragab ortaklığıyla Şanlıurfa Birecik Barajı’nda daimi site tesisleri inşaatı.
- Kiska Ortak Girişimi’yle Melen Projesi’nde Boğaziçi Su Tüneli inşaatı.
- Yeşilköy Havalimanı hangar binası inşaatı.

Haberin Devamı

ALMANLARIN KÖRFEZDEKİ İLK GÜCÜ
Almanlar, 1800’lerin sonunda İngiltere başta olmak üzere Rusya, ABD, Fransa gibi ülkelerin Körfez’deki petrol kaynakları üzerinde kurduğu hakimiyeti kırmak için yola çıktı. Plandaki ilk koordinat, İngilizlerin egemenliğini devam ettirdikleri Kızıldeniz üzerinden Arap bölgesine geçiş yapamamalarının önündeki engelleri kaldıracak Berlin-Bağdat-Basra demiryolunu inşa etmekti. Proje yapılır ve demiryolunun inşası Deutche Bank’ın finanse ettiği Philipp Holzmann, Krup ve Siemens konsorsiyumuna verilir. İnşaat işleri Philipp Holzmann tarafından yapılırken, Krup rayları döşemiş, Siemens lokomotif üretmişti.

Kartal dönüştüğü zaman en çok kim kazanacak

GÜNÜN PROJESİ

Fildişi’nde fiyatlar 130 bin TL’den başlıyor

Fildişi Konakları, fiyatıyla da hemen teslim özelliğiyle de cazip projelerden. Ama, onun ilginç bir yönü daha var. Proje içinde yer alan bütün bloklara özel bitki ve çiçek isimleri verildi. Fiyatlar, 130 bin ila 200 bin TL arasında değişiyor. Proje 19 blokta 228 konuttan oluşuyor.
Begonya’ların 130 bin TL’ye, ‘açelya’ların 180 bin TL’ye satıldığı projede sardunyaların fiyatı ise 230 bin TL. Begonyaların alanları 125 metrekare ve 3+1. Açelyalar da yine 3+1, ancak alanları 135 metrekare. Sardunyalar ise 155 metrekare üzerinde 4+1 olarak konumlandırıldı.
Peşin fiyatlarla satılan konutlar için tüm bankalardan 120 aya kadar konut kredisi kullanılabiliyor. Fildişi Konakları, Atınç İnşaat tarafından Beylikdüzü’nde 19 bin metrekare alan üzerinde hayata geçiriliyor.
İnşaatına Temmuz 2007’de başlanan projenin yaşamın ise yılbaşında başlaması planlanıyor. Satışların devam ettiği Fildişi Konakları, E-5 karayoluna 800 metre mesafede yer alıyor.

Haberin Devamı

NEDEN CAZİP?
- Proje geniş dairelerden oluşuyor. Bekarlar ve yalnız yaşayanlar yerine aileler hedeflenmiş.
- Fiyatı metrekare bazında ucuz.
- Yılbaşında teslim edilmesi büyük avantaj.
- Biraz yüksek peşinat ödendiğinde ‘kira öder’ gibi ev alınabilir.

Libya’dan DAP Yapı’ya teklif
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Dragos Royal Towers ve Centro Futuro projelerinin benzerlerinin yapımı için Libya’dan teklif aldıklarını söyledi.
Libya lideri Kaddafi’ye yakın isimlerin geçtiğimiz hafta sonu kendisini ülkelerine davet ettiğini ve ağırladığını kaydeden Yılmaz, “Libyalılar, Dubai’ye hayran. Benzer projelerin İstanbul’da da yapıldığını öğrenince araştırma yapmışlar. Kapımızı çaldılar. Biz de ülkelerine gittik. İncelemeler yaptık. Kartal ve Çekmeköy’de yaptığımız projelerin mimari ve konsept olarak aynısını, ama konut sayısı açısından daha büyüklerini inşa ettirmek peşindeler. Bize üst düzey devlet görevlilerinin yanı sıra Kaddafi’nin korumaları ve özel görevliler için 10 bin konutluk site yaptırmak için masaya oturmak istiyorlar “ dedi.
Arap dünyasının projeleriyle çok yakından ilgilendiğine dikkat çeken Ziya Yılmaz, “Dubai krizde olmasına rağmen yatırımcılar sürekli kapımızı çalıyor. Özellikle Dragos Royal Towers tarzı yüksek katlı projelerimize ortaklık teklif ediyorlar. Hatta, tamamını satın almayı hedefleyen gruplarla da karşılaşıyoruz. Görüşmelerimiz sürüyor. Blok satışa sıcak bakmıyoruz. Paraya ihtiyacımız yok, ortak olmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Değerleme uzmanları birlik kuruyor
Sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde gayrimenkul değerleme faaliyetinde bulunmak üzere ‘Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Statüsü’ yürürlüğe konuldu.
Bu doğrultuda Bakanlar Kurulu’nun kararı kendilerine gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansı verilen kişilerin üye olacağı, tüzel kişiliği haiz, kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olarak ‘Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’ kurulacak. Merkezi İstanbul’da bulunacak birlik, yurtiçinde merkez dışı örgüt de oluşturabilecek.
Değerleme uzmanları, lisans belgelerini almalarından itibaren 3 ay içinde birliğe üyelik için başvuru yapacak. Bu yükümlülüğe uymayanların lisansı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından süreli ya da belirsiz süreli olarak iptal edilecek.
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, gayrimenkul piyasasının ve değerleme faaliyetlerinin gelişmesini, üyelerin dayanışma ve değerleme faaliyetlerinin gerektiği özen ve disiplin içinde çalışmalarını, haksız rekabetin önlenmesini, mesleki konularda üyelerin aydınlatılmasını ve eğitilmesini sağlayacak.

DEĞERLEMEYE USUL VE HAKEM GELİYOR
Kurulacak birliğin en önemli görevlerinden biri de konut finansmanı kapsamındaki değerlemeler hakkında esas ve usulleri belirlemek olacak. Bir diğer önemli konu ise üyeler ve müşteriler arasında değerleme hizmetleri konusundaki uyuşmazlıkların çözümüne yardımcı olmak için oluşturulacak olan hakem listeleri. Üyelerin müşterilerine verdikleri hizmetler karşılığında tahsil edecekleri ücret ve masraf tutarlarına ilişkin sınırlara ilişkin esaslar da yine birlik tarafından belirlenerek, SPK’ya bildirilecek.

EMLAKTAN SATIR BAŞLARI
Hayat Sebla’nın 212 konutu ihale ediliyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Çukurambar’daki konut projesi ‘Hayat Sebla Evleri’nde yer alan 212 konut ve 10 işyeri bugün ihaleyle satışa çıkarılıyor. Belediye, evleri arsası üzerine kat karşılığı yaptırarak almıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Altan Raşit Civan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, satışa sunulan 2+1, 3+1, 4+1 ve çatıda dubleks dairelin lüks konutlardan oluştuğunu belirterek, evlerin ısı yalıtımlı, depreme dayanıklı olduğunu kaydetti. Site içinde sosyal donatı ve rekreasyon alanlarının da bulunacağını bildiren Civan, vatandaşların modern kent hayatının tüm ayrıcalıklarından faydalanacağını ifade etti.

Dumankaya’dan yeni proje
Dumankaya Grubu, Tuzla Aydınlı’daki projesini yarın yapacağı lansmanın ardından toplayacağı taleple satacak. Grubun aynı lokasyonda inşa ettiği Adres projelerinden Botanik’in satışları halen devam ediyor. Adres Botanik’te 47 bin TL’den başlayan fiyatlarla konut satışları sürüyor.