Ekonomi Kentsel dönüşümle rekabet kızışacak

Kentsel dönüşümle rekabet kızışacak

10.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aralarında centilmenlik anlaşması olduğu varsayılan müteahhitler, kentsel dönüşümde yer alan 2/3 kuralıyla birlikte tüm projelere teklif vermeye başladı. Bu durum kentsel dönüşümde müteahhitler için rekabet ortamı yaratıyor

Kentsel dönüşümle rekabet kızışacak

Kentsel dönüşüm yasasındaki 2/3 kuralının uygulamaya başlamasından önce Kat Mülkiyeti Kanunu’nun geçerli olduğu binalarda müteahhitler arasında adı konulmamış bir centilmenlik anlaşmasından bahsedilirdi. Buna göre bir taşınmazdan yer satın alan bir müteahhit artık o taşınmazın yapımı işini yapan müteahhit olarak görülür ve başka müteahhitler o taşınmaz için teklif vermezlerdi. Görüntüde centilmenlik anlaşması olarak görülen bu olgu aslında kanunun getirdiği oy birliği kuralı ile taşınmazın yapılması zorunluluğunun bir gereği idi. Yani o taşınmazdan bir müteahhidin yer alması ile birlikte başka bir müteahhidin o taşınmazdan yer alması veya teklif vermesinin hukuki olarak bir anlamı kalmaz, taşınmazın yapımı neredeyse imkansız hale gelirdi.
“Kentsel dönüşüm süreci ile birlikte centilmenlik bitti, rekabette başladı” diyen Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, yeni yasa ile riskli yapı tespiti yapılıp, yıkımı gerçekleştirilen taşınmazda yeniden yapım konusunda arsa paylarına 2/3 kuralı getirilmesinin tüm müteahhitleri ciddi olarak tedirgin ettiğini vurguladı.

‘Sözleşme imzalatıyorlar’
Kiraz, gelinen noktayı şöyle anlattı: “Buna göre bir taşınmazdan daire satın alan müteahhit eğer son aşamaya kadar tüm kat maliklerini ikna edemezse kat maliklerinin yapacağı toplantı neticesinde sadece 1 oy hakkına sahip olabilecek ve de taşınmazın bir başka müteahhit tarafından yapılmasına ses çıkaramayacak.”
Bu durumun müteahhitler arasında ciddi bir tedirginlik yarattığına dikkati çeken Kiraz, bunun kentsel dönüşüm sürecinin yanlış ve hatalı işlemesine neden olacağını da ifade etti.
2/3 kuralı nedeniyle yeniden yapımın elinden kayabileceğini anlayan bazı müteahhitlerin kat maliklerini adeta hukuki olarak tehdit ederek sözleşmeler imzalatmaya başladıklarını söyleyen Kiraz, “Bu sözleşmelerle müteahhitler, riskli yapı tespiti ve yıkım sonrasında ortaya çıkabilecek olan riskler sonucu binadaki haklarını kaybetmek istememeleri nedeniyle böyle bir çareye başvuruyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Bakanlık uyarıyor’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu konuda önlemler aldığını anlatan Kiraz, Bakanlık, şunları söyledi: “Başvuru yapan ve riskli yapı tespiti yapılıp yıkımı gerçekleştirilen taşınmazlarda, kat malikleri toplantıya çağrılmadan ve yönetmeliğin 15. maddesindeki süreçler işletilmeden imzalatılan tüm sözleşmelerin geçersiz olduğunu ve hatta bu şekilde sözleşme imzalatan müteahhitlerin savcılığa şikayet edilmesi yönünde tavsiyeler veriyor.”
Kiraz, bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda, ne şekilde olursa olsun mülkiyet hakkı sahibi olunan bir taşınmazda sadece 2/3 kuralından dolayı o taşınmazdaki haklarını kaybetmek istemeyen müteahhidin hukuki tehditlerinin karşılığının olmayacağını söyleyerek, “Böylece yıllardır bizlere centilmenlik anlaşması şeklinde anlatılan olgunun bittiği görülüyor. Müteahhitlerin artık yarışmacı bir şekilde tüm binalarda daha iyi proje ve teklifle vatandaşlarımızı ikna etmeye çalışmaları da rekabeti doğuran sevindirici bir gelişme olarak yorumlanabilir” dedi.

Haberin Devamı

GÜNÜN PROJESİ/SWEET LIFE CENTER

KURTKÖY’DE KDV’NİN YARISINI ‘FON’LADI

Home-ofis dairelerin yer aldığı Sweet Life Center’dan kampanya haberi geldi. Buna göre, projeden konut sahibi olmak isteyenlere FON Grup finansman desteği ile peşin fiyatına 36 aya kadar vadelendirme imkânı sağlanıyor. Ayrıca müşteriye yansıyan yüzde 18’lik KDV’nin yarısını da FON Grup karşılıyor.
FON Grup tarafından hayata geçirilen Sweet Life Center, 202 bağımsız alandan oluşuyor. Pendik – Kurtköy’de inşasına devam edilen projede, konutların büyüklükleri 40 metrekareden 600 metrekareye kadar farklılık gösteriyor.
30 milyon lira yatırımla hayata geçirilen Sweet Life Center’da ev - ofis fiyatları 119 bin liradan başlıyor. 2014’ün Mart ayında teslimlerinin başlayacağı Sweet Life Center projesinde panoramik manzaraya hakim restoran, yüzme havuzu, mini golf sahası, spor salonu ve fitness merkezi bulunuyor. Geniş sosyal yaşam alanlarının yanı sıra ayrıcalıklı rezidans hizmetleriyle de öne çıkan projede kiralama hizmeti, ofis temizliği, kuru temizleme, oto yıkama, teknik servis, hukuki danışmanlık ve rezervasyon hizmetleri sunuluyor.
İlk etabının çalışmaları tamamlanan Tekno Park ve her gün kapasitesi artan Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yanı başında bulunan Sweet Life Center projesi, E5 Otoyolu’na 8, TEM Otoyolu’na 2, Ataşehir Finans Merkezi’ne 8, Pendik Marina’ya 10 dakika mesafede yer alıyor.

Haberin Devamı

YAKIN PLAN
YERİ: Kurtköy
YAPIMCI FİRMA: FON Grup
TESLİM TARİHİ: Mart 2014
KONUT SAYISI: 202
KONUT TİPİ: Home-ofis
KONUT FİYATI: 119.000 TL’den başlıyor

Brandium Ataşehir’de sıfır peşinatlı kampanya dönemi

Anadolu yakasında hayata geçirilen Brandium Ataşehir’de satışlar devam ediyor. Yeni bir kampanya başlatılan projede, kısa bir süre için hiç peşinat ödemeden ev sahibi olma imkanı veriliyor. Buna göre toplam ödemenin yüzde 75’lik bölümü banka kredisi ile taksitlendirilirken kalan yüzde 25’lik bölüm teslimat sırasında peşinat olarak ödenebiliyor. Proje yeni KDV yasasından da etkilenmiyor.
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin de yer aldığı Ataşehir’de gerçekleştirilen Brandium Ataşehir’in 120 bin metrekare alana sahip olan Brandium Alışveriş Merkezi’nin yeni yılın başlarında açılması planlanıyor.
1.150 konutluk yaşam alanının bulunduğu projede, 340 odalı 5 yıldızlı bir otelin yanı sıra bir de 4 yıldızlı otel bulunuyor. Ayrıca 3 bin kişi kapasiteli kongre merkezini kapsayan Brandium Ataşehir projesi içerisinde yer alan Brandium Alışveriş Merkezi ile birlikte bölgenin tüm sosyal gereksinimlerinin karşılanması amaçlanıyor.
Emay İnşaat ve Erko Grup işbirliği ile inşa edilen Brandium Ataşehir projesinde yer alan alışveriş merkezinde dünya mutfaklarından fast-food’a kadar farklı alternatifler sunan restoranlar, bowling salonunu da kapsayan eğlence merkezleri, modern sinema ve tiyatro salonları gibi alanlar bulunuyor.

Haberin Devamı

Yeni yıla 3 butik projeyle giriyor

İstanbul’da Arma Rezidans ve Konya’da Hakim Konakları gibi projelerle tanınan Okkalar İnşaat şimdi de Konya’da butik tarzda Yakamoz Sitesi, Alya Park Evleri ve Aselya Sitesi projelerine başladı. İnşaat sektöründe 35 yıllık geçmişe sahip olduklarını söyleyen Okkalar İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Mahmut Okka, tüm projelerle birlikte Türkiye’de pek çok konut projesini aynı anda gerçekleştirebilen nadir şirketler arasına adını yazdırdıklarını dile getirdi.

Yeni projelerle ilgili bilgi veren Okka, konut denince akla ilk gelen markalardan olan Okkalar’ın her gelir seviyesi ve her türlü zevke hitap eden projeler geliştirdiğini söyleyerek, “Sağlam finansal yapısı ile bugüne kadar 5 binden fazla aileyi ev sahibi yapan şirketimiz, aynı anda birçok projeyi birden yapabilen nadir gayrimenkul geliştiricisi firmalar arasında yer alıyor” dedi.
Beyşehir Çevreyolu üzerinde yer alan Yakamoz Sitesi, 44 daire ve 2 işyerinden oluşuyor. İnşaatına kasım ayında başlanan Yakamoz Sitesi 30 Kasım 2013 tarihinde teslim edilecek. 8 bin 500 metrekare inşaat alanına sahip olan projede konutların büyüklükleri 3+1 daireler 167metrekare ile 4+1 daireler ise 192 metrekareden oluşuyor. Projede konut fiyatları ise 190 bin başlıyor.
Şefikcan Caddesi üzerinde inşasına başlanan Alya Park Evleri ise 84 daire ve 4 işyerinden oluşuyor. 2+1, 3+1 ve 4+1 daire tiplerine yer verilen proje 31 Mayıs 2014 tarihinde teslim edilecek. Alya Park Evleri’nde 3+1 daireler 165 metrekare, 4+1 daireler ise 190 metrekare büyüklüğünde olup fiyatları da 200 bin ile 250 bin lira arasında seyrediyor.
Tek bloktan oluşan Aselya Sitesi ise 26 daireden oluşuyor. 3+1 dairelerin 168 metrekare, 4+1 dairelerin 195 metrekare olduğu projede fiyatlar, 195 bin ile 235 bin lira aralığında olacak.

Arma, 2014’te teslim edilecek
Okkalar İnşaat’ın yapımını gerçekleştirdiği projeler arasında İstanbul Kurtköy’deki Arma Rezidans ile Konya’da Hakim Konakları projeleri de bulunuyor. İstanbul Kurtköy’de yükselmekte olan ve firmanın prestij projesi olarak tanımladığı Arma Rezidans’ta 264 bağımsız bölüm ile 20 dükkan yer alıyor. Haziran 2014’de teslim edilecek olan projede metrekare fiyatları 2 bin 200 lira ile 3 bin 100 lira arasında değişiyor. Konya’da inşa edilen Hakim Konakları ise tamamen 3+1 ve 4+1 konutlardan oluşuyor. 378 konutun bulunduğu proje, Haziran 2013'te teslim ediliyor. Konya Hakim Konakları’nda 3+1 dairelerin fiyatları 241 bin liradan, 4+1 dairelerin fiyatları ise 288 bin liradan başlıyor.

Haberin Devamı

Türkiye Fransa’ya çıkarma yapacak

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM’de, “Onur Ülkesi” seçilen Türkiye’ye özel hazırlanan çadırda, 4 gün boyunca uluslararası katılımcılara yönelik düzenlenecek oturumlarda, Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için sunduğu yatırım fırsatları ortaya konacak.
Alkaş Fuarcılık’ın Türkiye temsilciliğini yaptığı fuar, 12-15 Mart 2013 tarihleri arasında Fransa’nın Cannes şehrinde gerçekleşecek.
Uluslararası yatırımcılar, şehir planlamacıları, belediyeler ve otel gruplarını buluşturan gayrimenkul fuarında Türkiye’ye özel kurulacak çadırda, Türkiye’deki gayrimenkul sektörü, projeleriyle kendini ortak bir alanda dünyaya tanıtma şansı yakalayacak.

Rings İstanbul’da % 1 KDV’li satışlar sürüyor

Selin Yapı tarafından inşa edilen Rings İstanbul’da ev sahibi olmak isteyenler için fırsatlar devam ediyor. KDV artışından etkilenmeyen projede ‘Evinizi Şimdi Alın, Ödemeye Taşındıktan Sonra Başlayın’ sloganıyla başlayan kampanya devam ediyor. Kampanya kapsamında ev sahibi olanlar, taşındıktan sonra kredi taksit ödemelerine başlayacak olmanın rahatlığını yaşıyor. Ayrıca projede yüzde 40 peşin verilerek, kalan tutar vade farksız olarak 36 ayda ödenebiliyor.
Dairelerin yüzde 70’inin satıldığı projenin ilk etabında teslimler Mayıs 2013’te yapılacak. 1+1’den 5+2 dublekse kadar farklı konutların bulunduğu proje Sancaktepe’de gerçekleştiriliyor.

‘İyi şirket’ olmanın kitabı Sinpaş’tan çıktı

Hayata geçirdiği konsept konut projeleri kadar, 6 yıldır iş dünyasına yönelik yayımladığı kitaplarla da dikkat çeken Sinpaş GYO, bu kez nasıl “iyi şirket” olunabileceği konusunu gündeme taşıyor. Philip Kotler, David Hessekiel ve Nancy R. Lee’nin kaleme aldığı “İyi Şirket” kitabını iş dünyasıyla paylaşan Sinpaş GYO, şirketler ve desteklenen sosyal meseleler hakkında yeni bakış açısı sunuyor.
Kitabın yazarları, “Bu kitap kâr amacı taşıyan kuruluşlarda çalışan kişilere hitap etmekle beraber, hedeflerini başarmak için kurumsal destek ve partner arayışında olan ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlarla kamu yönetiminde çalışanların da yararlanabileceği bir kaynak niteliği taşıyor” dedi.

Demir İnşaat’tan yüzde 80 prim imkânı

Demir İnşaat’tan yapılan açıklamada, firmanın bugüne kadar hayata geçirdiği projelerden konut sahibi olanlara ortalama yüzde 45’lik prim kazandırdığı belirtildi.
Demir İnşaat Pazarlama ve Satış Müdürü Ferda Deveci’nin açıklamalarına göre, Demir İnşaat, Beylikdüzü’nde teslimlerini 2010 yılında gerçekleştirdiği Ayışığı Halting’den konut sahibi olanlara 2 yıllık süreç içerisinde yüzde 100 değer artışı sağladı.
Demir İnşaat’ın Beylikdüzü’nde yapımına Mayıs 2011’de başladığı Ayışığı Vadi Evleri ise başlangıcından bugüne kadar ortalama yüzde 60 prim getirdi. Projedeki primin projenin teslim tarihi olan Nisan 2013’e kadar yüzde 80’e yükselmesi bekleniyor.

Finans merkezinden ev alanlara kazandırıyor

İstanbul Finans Merkezi’nde yükselen Sarphan Finans Park’ta satışlar devam ediyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, Sarphan Finans Park ticari alanlarının, bugüne kadar rekor düzeyde prim kazandırmasının yanı sıra merkez tamamlandığında son derece yoğun bir iş trafiğine de ev sahipliği yapacağı belirtildi.
Sarp Group’un TOKİ iştirakleri Emlak Konut GYO ve Emlak Pazarlama İnşaat (EPP) işbirliğiyle inşa ettiği Sarphan Finans Park’ta konut ve ofis alanlarına yer veriliyor.
Sarp Group Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Akar, merkezde tamamen özel bir yaşam tarzını hayata geçirdiklerini, iş çevrelerine ise dört dörtlük konfora ve büyük fırsatlara sahip bir iş ortamı sunduklarının altını çiziyor.