Ekonomi Kimliksiz depremzedeye yüz videosuyla SIM kart

Kimliksiz depremzedeye yüz videosuyla SIM kart

04.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Depremden etkilenen 11 ildeki vatandaşların, internet ve telefon hizmetlerine erişimlerinin sürmesi için dizi önlem alınacak.

Kimliksiz depremzedeye yüz videosuyla SIM kart

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), depremzedenin devam eden telefon ve internet taahhütleri, kayıp GSM hatlarının yeniden çıkarılması, cayma bedelleri, fatura son ödeme tarihleri ve aboneliklerinin taşınmasına ilişkin bir dizi karar aldı. Buna göre, depremden etkilenen 11 ildeki depremzedelerin son ödeme tarihi 14 Mart’a kadar olan faturalarının son ödeme tarihleri bu tarihten sonrasına ertelenecek.

Haberin Devamı

Borcu silinecek

Operatörler, OHAL süresi içinde deprem nedeniyle hayatını kaybeden aboneler adına bulunan elektronik haberleşme hizmetlerine ilişkin alacaklarından feragat edecekler. Depremden etkilendiğini belgeleyen abonelerden 8 Mayıs 2023 tarihine kadar SIM kart değişimi, devir, hat dondurma ve nakil talepleri ile açma-kapama ücretleri ve cayma bedeli alınmayacak. 6 Mart’a kadar taahhüdü biten bireysel abonelere, taahhüt sürelerinin sonunda bir ay süre ile taahhütlü ücret koşullarında taahhütsüz olarak hizmet sunulacak. TL yüklenmemesi veya borç nedeniyle kısıtlanmış veya durdurulmuş hizmetlerin kullanıma açılması, 6 Mart tarihine kadar TL yüklenmemesi veya borç nedeniyle hizmetlerin kısıtlanmaması ve durdurulmaması sağlanacak. İnternet aboneliklerinde 7-20 Şubat tarihleri arasında sabit bireysel aboneliklerde trafik akışı gerçekleşmeyen hatlarda ücretlendirmenin trafik akışı başlayana kadar durdurulması, trafik akışı oluşmadıkça en geç 31 Aralık 2023 tarihinde hattın iptal edilmesi, modem ve sabit elektronik haberleşme hizmeti kaynaklı cayma bedeli alınmaması sağlanacak.

Haberin Devamı

Bir defaya mahsus

Kimlik belgesine ulaşamayan depremzedelerin SIM kart değişikliği talepleri de kolaylaştırılacak. Buna göre operatörler Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) veri tabanı üzerinden depremzedenin beyan ettiği kimlik bilgilerinin doğruluğunu kontrol ederek veya abonenin yüzünün tanınır bir şekilde video kaydına alarak SIM kart değişikliği yapabilecek.

GSM hattının kayıtlı olduğu kişinin ölümü halinde; kullanıcıların abonelikleri kendi adlarına kaydettirebilmesi, bir defaya mahsus olmak üzere 8 Mayıs’a kadar sağlanacak. Bunun için operatörler kullanıcıdan mirasçılık belgesi isteyecek. Bu işlemin yapıldığı tarihten itibaren bir yıl boyunca yeni abone tarafından devir ve numara taşıma işlemi yapılamayacak.