Ekonomi KKM’de faiz sınırı kalktı

KKM’de faiz sınırı kalktı

27.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon tahminini 2023 yılı sonu için yüzde 22,3 olarak koruduklarını açıkladı.

KKM’de faiz sınırı kalktı

Seçim sürecinin fiyatları yükseltmesini beklemediklerini dile getiren Kavcıoğlu, Türkiye’nin enerjide dışarıya borcu olmadığını söyledi. Öte yandan TCMB, kur korumalı mevduat (KKM) için Türk Lirası hesaplarına uygulanacak azami faiz sınırını kaldırdı. Kavcıoğlu, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladığı toplantıda, ana eğilimdeki göstergelerin enflasyondaki yavaşlamayı teyit ettiğini belirterek, “Enflasyondaki yavaşlama beklentilere de yansımıştır. 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri eylül ayından bu yana gerileyerek sırasıyla 11,6 ve 7,2 puan azalmıştır. Tahminlerimizde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek 2023 yıl sonu tahminimizi yüzde 22,3, 2024 yıl sonu tahminimizi de yüzde 8,8’de sabit tuttuk” dedi. Dış şokların etkilerini yitirdiği, maliyet şoklarının tamamen yansıtıldığı, döviz kurlarında öngörülebilirliğin arttığı, şirketlerin finansman maliyeti açısından desteklendiği bir ortamda yüksek fiyat artışlarının devamı için bir zemin kalmadığını ifade eden Kavcıoğlu, “Gıda fiyatlarının, 2023 yılında, önceki tahminimizle uyumlu olarak yüzde 22, 2024 yılında ise yüzde 11,5 oranında artacağını varsaydık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bankacılık sektöründeki liralaşmanın güçlenerek devam ettiğini söyleyen Kavcıoğlu, “Türk lirası mevduat oranı yükselerek ocak ayındaki yüzde 35,6 seviyesinden, 2022 yıl sonu itibarıyla yüzde 55,1 seviyesine ulaşmıştır. Liralaşma stratejimizin tüm araçlarını tahminlerimizle uyumlu bir enflasyon patikasını desteklemek için kullanmaya devam edeceğiz. Enflasyonun, tahminlerimiz doğrultusunda, 2023 yılı sonunda yüzde 20 seviyelerine ve 2024 yılı sonunda ise yüzde 10’un altına inmesiyle fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etme hedefimizi gerçekleştireceğiz” dedi.

TCMB, kur korumalı mevduat için Türk Lirası mevduat hesaplarına uygulanacak azami faiz oranının, politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde belirlenmesi uygulamasına son verdi. Bundan sonra söz konusu oranlar, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olmamak koşuluyla bankalar tarafından belirlenebilecek. Kavcıoğlu, faiz sınırının kaldırılmasının bankalardan gelen bir talep olduğunu, bu talebi makul bulduklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

‘Seçim’ de fiyatlamada

Soruları da yanıtlayan Kavcıoğlu, seçim sürecinin enflasyona etkisi için, “Seçim süreci tabii ki etkiliyor. Seçim sürecinde oluşabilecek parasal genişleme, o anlamda seçim döneminde harcamalar vakadır. Seçimin yılın ilk yarısında olacağı geçen sene de belliydi bu sene de belliydi. Biraz yanılırız, biraz yakalarız konu o değil. Bunların hepsi fiyatlamanın içinde var. Parasal genişleme anlamında diğer aylarla diğer dönemlerle kıyasladığınız bir fark olacaktır. Çok olumsuz, fiyatlara farklı yansıyacak bir durum yok. Türkiye, bugüne kadar çok seçim geçirdi, bir tane daha geçirir. Çok önemli bir durum olacağını zannetmiyorum. Fiyatlara çok yükseklik anlamında bir sorun ekleyecek bir gelişme olacağını tahmin etmiyorum” değerlendirmesinde bulundu. 

Enerjide borç yok

Kavcıoğlu, Rusya’ya yönelik doğal gaz ödemelerine de dikkat çekerek, “Bizim Ruble ile falan enerji ödememiz yok henüz. Yine herhangi bir indirim ya da öteleme söz konusu değil. Görüşülüyor. Biz tüm 2022 yılında ithal ettiğimiz enerjinin parasını ödedik. Ülke olarak herhangi bir borcumuz yok. Ödemeler dengesinde Türkiye, 2022 yılında sadece enerjide 50 milyar dolar civarında para ödedi” dedi.

Haberin Devamı

Dijital para geliyor 

Dijital para ile ilgili sürecin devam ettiğini dile getiren Kavcıoğlu, “Diğer paydaşlarımızla birlikte, teknoloji alanında yaptığımız işbirliği ile kapalı devre içinde ilk kullanımını yaptık. İlk pilot uygulamasını da yılın ilk çeyreği sonu gibi düşünüyoruz” ifadesini kullandı.