Ekonomi Klimada odanın hacmi ve enerji sınıfına dikkat

Klimada odanın hacmi ve enerji sınıfına dikkat

27.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Havaların iyice ısınmasıyla beraber evlerinde ya da yazlıklarında serin bir yaz geçirmek isteyenler klima arayışına başladı. MediaMarkt, klima seçimi için gereken noktaları paylaştı.

Klimada odanın hacmi ve enerji sınıfına dikkat

EKONOMİ SERVİSİ - Buna göre, klima alırken en önemli nokta, odanın büyüklüğü. Güney ya da kuzey cephe de klima performansını etkiliyor. Duvar tipi klimalar soğutma ve ısıtma açısından en yaygın klima tipi. Salon tipi klimalar yüksek kapasite nedeniyle işyeri, fabrika, hastane ve ibadethanelerde kullanılıyor. Mobil klimalar, dış ünite bulundurmaması ve portatif olarak kullanılabilmesi nedeniyle ihtiyaçla doğru orantılı öne çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Tasarruf özelliğine dikkat

Klimanın enerji tasarrufu sınıfı da diğer dikkat edilmesi gereken noktalar. Enerji sınıfına göre daha az ya da fazla enerji tüketen klimalardan ihtiyaca uygununu seçmek önemli. Klimalar en tasarruflulara göre A+++, A++, A+, A olarak 4 enerji sınıfına ayrılıyor. İnverter özelliği ise klimanın, istenen sıcaklık seviyesine ulaşıldığında düşük enerji seviyesiyle çalışmasını sağlıyor.

Bir klimanın 1 saatte ortamdan aldığı ya da ortama verdiği enerji miktarını ifade eden BTU hesaplanırken klimanın kullanıldığı şehir, bulunduğu konumun metrekaresi, cephesi ve ortamdaki ısı kaynakları önemli detaylar.

Klimada hijyen unsurlarını sağlayan ürünler öne çıkıyor. Emas Makina Sanayi A.Ş. Pazarlama Müdürü Atakan Unan, özellikle salgın döneminde tüketicilerin en büyük ihtiyacının hijyen unsurlarını sağlayan ürünler olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Hijyen ön plana çıktı

 “Yeni nesil klimalar bunaltıcı sıcağa karşı hijyenik ve konforlu iklimlendirme yaratmanın en iyi yolu haline geldi. Bireysel konutlarda talep oldukça arttı, tüketiciler konfor artırıcı ürünlere yöneldi. Pandemide büyük şehirlerden kıyı yerleşkelerine geçiş söz konusu. Bu da klima ihtiyacını artırdı” dedi.

Filtre ve fan temizliği yapılmazsa taze hava girişinde azalma olduğunu kaydeden Unan, “Düzenli kullanılan klimalarda mutlaka yılda iki kez bakım yapılmalı” dedi. Unan, klima seçerken çevre dostu ve yüksek enerji verimliliği olan cihazların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Unan, evde çalışmanın artmasıyla ticari klima talebinde düşüş gözlemlediklerini kaydetti.