Ekonomi Komşuda tatil 12 aya yayıldı! AB Komisyonu'ndan onay

Komşuda tatil 12 aya yayıldı! AB Komisyonu'ndan onay

09.12.2023 - 06:49 | Son Güncellenme:

Yunanistan, adaları ziyaret edecek Türk vatandaşlarına 7 günlük vize muafiyeti sağlayacak. Yazla sınırlı olmayan muafiyetten yıl boyu yararlanılabilecek. Turizmciler, atılan adımın gelecek dönemlerde karşılıklı ziyarete dönüşmesini de bekliyor.

Komşuda tatil 12 aya yayıldı AB Komisyonundan onay

AYLİN RANA AYDİN - Yunanistan, Yunan Adaları’nı ziyaret edecek Türk vatandaşlarına 7 günlük vize muafiyeti sağlanacağını açıkladı. Buna göre karar Limni, Midilli, Sakız, Sisam, Leros, Kalimnos, İstanköy, Rodos, Sömbeki ve Kasteloris adalarını kapsayacak. Turizmciler, alınan kararın iki ülke ilişkilerine olumlu yansıyacağını görüşünü bildirirken, atılan adımın gelecek dönemlerde karşılıklı ziyarete dönüşmesini de bekliyor.

Haberin Devamı

Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin beşinci toplantısı kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Yunanistan’da Başbakan Kiryakos Miçotakis’i kabul etti. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Ege adalarında Türk vatandaşlarına 7 günlük vize muafiyetinin de görüşüldüğü bildirildi.

YAZLA SINIRLI DEĞİL

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, vize serbestisine ilişkin yaptığı açıklamada, “Türkiye’ye Avrupa sürecinde sağlanacak desteği de ele aldık. Vize meselesinde de Türk öğrencilerle Avrupalı öğrenciler arasında daha yakın bir iş birliğinin sağlanması için vizeden muaf tutulma meselesini de ele aldık. Biz aynı zamanda Doğu Ege’de bütün yıl boyunca 7 günlük bir süreyle vizeden muaf tutularak Türk vatandaşlarının Doğu Ege adalarını ziyaret etme serbestisini bir karar olarak ele aldık” dedi. Yunanistan’ın Göçten Sorumlu Bakanı Dimitris Kairidis de yaptığı açıklamada, bu anlaşmanın sadece yaz aylarını kapsamadığını bütün bir yıl boyunca geçerli olacağını belirtmiş, anlaşmanın Limni, Midilli, Sakız, Sisam, Leros, Kalimnos, İstanköy, Rodos, Sömbeki ve Kasteloris adalarını kapsayacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı

ADA TURİZMİ

Karara ilişkin açıklamalarda bulunan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, her turizm ülkesinin vize kolaylıkları göstererek potansiyeli olan ülkelere cazip imkanlar sunabileceğini belirtti. Daha önce Kıbrıs Rum kesiminin de böyle bir vize muafiyeti yaptığını hatırlatan Kavaloğlu, “Aslında burada temel amaçlardan birisi de turizmden pazar payı almak. Yunanistan daha çok ada turizmi yapıyor. Bu da Türk turist profiline oldukça uygun” dedi. Kavaloğlu, Ege adalarının yanı sıra KKTC’nin de tatil için tercih edilebileceğini bildirdi.

Kaş, Kekova’da tekne turizmiyle ilgilenen Ergun Dündar, tekne turizmiyle ilgilenenler açısından olumlu bir karar olacağını dile getirdi. Özellikle Kaş’a giden Türk turistlerin oradan Ege adalarını da bir-iki günlüğüne ziyaret edebileceğini söyleyen Dündar, “Muhtemelen onlara günübirlik kapıda vize gibi olur. Önceki uygulamada adalara gitmeden birkaç gün önce feribot şirketleri sizin yerinize vize işlemlerini yapıyordu. Biz Kaş-Kekova arasında günübirlik turlar yapıyoruz, ancak feribot firmalarına faydası olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘TİCARET HACMİ BÜYÜYECEKTİR’

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Mustafa Deliveli, kararı iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi ve en önemlisi karşılıklı ticaret hacminin büyümesi bağlamında atılan adımlardan biri olarak değerlendirdi. Karara son aylarda yaşanan vize zorluklarının etkisi olabileceğini kaydeden Deliveli, “Bu süreç Türkiye sahillerinden Yunanistan’a turizm ziyaretlerine olumlu yansıyacaktır. Aynı zamanda turizm açısından da artış sağlayacaktır. Atılan adımın önümüzdeki dönemlerle karşılıklı ziyarete dönüşeceğine de inanıyorum” dedi. Deliveli, adalara gidecek olan Türklerin Ege Bölgesi’nde liman ve feribotlara yakın yerlerde konaklama da yapabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

10 ADAYA 7 GÜNLÜK VİZEYE AB KOMİSYONU ONAY VERDİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, 10 Yunan Adası’na kapıda tek girişli ve yedi gün geçerli vize uygulanmasına yönelik çalışmanın AB Komisyonu’nca onaylandığını bildirdi. Keçeli, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Atina’yı ziyaretleri sırasında, vatandaşlarımızın on Yunan adasına yapacakları turistik seyahatlerde kapıda tek girişli ve yedi gün geçerli vize uygulanmasına yönelik çalışmanın AB Komisyonu’nca onaylandığını ve konuya ilişkin bir yönetmeliğin hazırlanmakta olduğunu tarafımıza aktardılar. Uygulamanın resmen bildirilmesini bekliyoruz. Vatandaşlarımızın zorluklarla karşı karşıya kalmamaları amacıyla Yunan makamlarıyla görüşmelerimiz devam ediyor” dedi. -ANKARA Milliyet