Ekonomi Körfez’de fon avı

Körfez’de fon avı

11.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

2.5 trilyon dolarlık toplam büyüklüğüyle tüm dünyanın iştahını kabartan Körfez fonlarını çekmek için Türkiye’den bir heyet bölgeye gidiyor. Hedef yılda en az 10-15 milyar dolarlık yatırımı sağlamak

Körfez’de fon avı

Türkiye, küresel dış finans koşullarının zorlaştığı bu ortamda, likidite koşullarını Körfez ülkelerindeki yatırım fonlarına yoğunlaştıracak. Alınan bilgiye göre, Türkiye’den üst düzey yetkililerin gerçekleştireceği Körfez ülkeleri turunda, küresel sermayenin aktörleri arasında yer alan başta Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden yatırım ve likidite imkânları aranacak.
Suudi Arabistan’ın oluşturduğu ve dünyanın en büyük kamu sermayeli “yatırım fonu” olarak değerlendirilen, yaklaşık 1 trilyon dolarlık dev yatırım fonu ile diğer Körfez yatırım fonları Türkiye’de yatırım yapmaya davet edilecek.
Türkiye’nin, AB sürecinde, yapısal reformları gerçekleştiren ve enerji kaynaklarının Batıya taşınmasında “koridor” ülke olduğu konusunda vurgulamalarda bulunacak olan yetkililer, Türk şirketleri ile Körfez ülke sermayesinin, bölgede ortak yatırımlar gerçekleştirebileceğine de vurgu yapacak.

Haberin Devamı

Özel kâğıt çıkarılabilir
Yetkililer, Körfez’deki yatırım fonlarına, Türkiye’deki yatırım imkânları konusunda bilgilendirecek. Körfez yatırım fonlarının, GAP başta olmak üzere enerji, telekomünikasyon, perakende ve lojistik sektörlere yatırım ve iştirak açısından sıcak baktıkları belirtiliyor.
Varlığa dayalı menkul kıymet ihracı (sukuk icara) konusunun da cazip ortak yatırım imkanları arasında yer aldığı ifade ediliyor. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de geçen hafta krize karşı alınacak önlemleri açıklarken, “Körfez ülkeleri yatırımcılarının talep ettiği senet, sertifika ve benzeri finansman araçları çıkarılacak” demişti.

Döviz takası olabilirKörfez bölgesinin global finans pazarındaki kuruluşları Ithmaar Bank B.S.C, Abu Dhabi Investment House, Gulf Finance House stratejik işbirliği ile oluşturulan Vision.3, 6 milyar dolar tutarında bir fon için Türkiye ile yatırım niyet anlaşması yapmışlardı. Yatırım fonu, GAP’ta tarımsal yatırımlar gerçekleştirilecek.
Bu arada, Körfez’deki en büyük petrol dolar birikimine sahip SAMA ve diğer Körfez ülkeleriyle “döviz takası” imkânlarının da kullanılması gündemde bulunuyor.
Yetkililer, daha önce yapılan hesaplamalara göre, Suudi Arabistan’ın kuracağı dev fon hariç, Türkiye’nin, Körfez ülkelerinden yıllık en az 10-15 milyar dolar sermaye çekebileceğini vurguluyor.

Haberin Devamı

2.5 trilyon dolar akacak mecra arıyor
Bugüne kadar Suudi Arabistan’ın petrol gelirlerinin önemli bölümü Suudi Arabistan Merkez Bankası’na (SAMA), kalanı da Kraliyet ailesi mensuplarının banka hesaplarına aktarılıyordu. Kraliyet ailesi mensupları da banka hesaplarındaki paralarla istedikleri yatırımları yapıyorlardı. SAMA ise daha muhafazakar bir yatırım politikası izliyor ve ABD Hazine bonoları ve güvenli olarak değerlendirdiği şirketlerden hisse senedi satın alıyordu. ABD’de başlayan kriz bu yatırım fonlarının zarar etmesine ve bu ülkelerden çıkmasına neden oldu.
1 trilyon dolarlık Suudi fonu, özellikle mortgage krizinden olumsuz etkilenen ABD’li finansal kurumlar başta olmak üzere çok sayıda şirketten hisse satın alan Orta Doğu ve Asyalı fonların en büyük rakibi olacak. Abu Dabi’nin 875 milyar dolarlık, Kuveyt’in ise 700 milyar dolarlık yatırım fonu var. Özerk bir yapıya sahip olan Kuveyt Yatırım İdaresi (KIA), ABD, Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelere yatırım yapıyor.

Haberin Devamı

IMF de Suudi parasının peşinde
Küresel ekonomik krizde birçok ülkenin yardım isteğinde bulunduğu IMF de kaynaklarını güçlendirmek için Suudi Arabistan’dan kaynak arıyor. Halen 200 milyar doların üstünde bir kaynağı bulunan ve Japonya’nın da 100 milyar dolarlık ilave kaynak vereceği IMF’nin, yardım taahhütleri ise 100 milyar doları buldu. Fon, 100 milyar dolarlık daha ilave kaynak arıyor.
İngiltere Başbakanı Gordon Brown da küresel ekonomik kriz çerçevesinde, Suudi Arabistan başta olmak üzere, petrol üreticisi Körfez ülkeleri gibi büyük finans kaynaklarına sahip olan ülkelerin IMF’ye destek olmalarını beklediğini ifade etmişti.
“Suudiler katkıda bulunurlarsa, dünya genelinde daha büyük bir fona sahip oluruz” diyen Brown, “Son yıllarda yüksek petrol gelirlerinden 1 trilyon dolar kazanan petrol üreticisi ülkeler, katkıda bulunabilecek konumdalar” açıklamasında bulunmuştu.