Ekonomi Kruvaziyer turizminde 2022 rüzgârı

Kruvaziyer turizminde 2022 rüzgârı 

19.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kruvaziyer turizmi, 2022 yılında önemli bir toparlanma dönemine giriyor. Bu dönemde Türk limanları yeniden öne çıkmaya başladı.

Kruvaziyer turizminde 2022 rüzgârı

Duygu Erdoğan - Kruvaziyer turizminde 2021'deki iyileşme işaretlerinin ardından 2022'de önemli bir toparlanma bekleniyor. Bu kapsamda hizmet veren yeni gemiler de filolara eklenmeye başladı. 2022 yılı aynı zamanda gemilerin Türkiye limanlarına geri döneceği bir dönem olacak. Yılın hemen her ayına planlanan kruvaziyer turları, özellikle Kuşadası'nı merkez alıyor. Yanı sıra bu yeni yıl, Galataport'tan İstanbul'a önemli bir turist akışının sağlandığı süreci de başlatıyor.
MSC Cruises Türkiye Müdürü Burak Çalışkan, kruvaziyer sektörünün tüm dünyada yeniden yükselişe geçmeye başlayacağı bir yıl yaşanacağının öngörüldüğünü belirtirken, pandemiden olumsuz etkilenen sektörlerden biri olan kruvaziyerde tatilcilerin ertelenen seyahatlerini bu yıl gerçekleştirmek üzere yeniden planladıklarını gördüklerini söyledi. Denizlerle çevrili bir ülke olarak Türkiye'nin denizler üzerinden keşfine imkan verilmesi adına liman kapasitelerinin artırılmasının katkısına dikkat çeken Çalışkan, "Yabancı turistlerin Türkiye limanlarında Türkiye’ye ayak basmadan geçip gideceklerini düşünmüyoruz. Galataport’un İstanbul’un kalbindeki konumu, Kuşadası Egeport’un turistlerin Türkiye’nin bilhassa Ege’nin güzelliklerini keşfe çıkabileceği konumda olması dünya kruvaziyer firmalarının ana limanları arasında olması için cazibeli hale getiriyor" dedi.

Haberin Devamı

3 büyük gemi yanaşabiliyor

'Galataport’un hizmete girmesi Türkiye turizmi adına çok önemli bir gelişme oldu ve böylece önde gelen cruise firmaları yeniden Türkiye’yi ana rotalarına almaya başladılar' diyen Burak Çalışkan, bu sayede Karaköy Limanı'na aynı anda 3 büyük geminin yanaşabileceğini ifade etti. Çalışkan, "Burası ne kadar cazip ve popüler bir liman olursa, gemilerin İstanbul’a gelmeden uğrak yaptığı İzmir, Bodrum, Kuşadası limanlarının da kapasitesi o kadar artacaktır. İstanbul, dünya cruise turizminin en önemli destinasyonlarından bir tanesi. İstanbul’da büyük gemilerin yanaşacak liman bulamaması sebebiyle İstanbul’u rotalarından çıkarmaları sektörümüzü ve ülkemizi olumsuz yönde etkilemişti. İstanbul’un yeniden en gözde destinasyonlar arasına gireceği günleri dört gözle bekliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ekimden itibaren İstanbul

Celestyal Cruises Türkiye Direktörü & Karavan Turizm Cruise Direktörü Özgü Alnıtemiz, Türkiye limanlarına en çok giren cruise firmalarından biri olduklarını belirtirken, Ege ve Doğu Akdeniz programı yapan bir firma olarak yine 2022'de de Türkiye'nin ana çıkış limanlarından biri olacağını söyledi. 'Türkiye'nin olmadığı bir Ege Akdeniz programı düşünülemez' diyen Çalışkan, şunları ifade etti:

"Celestyal Cruises turlarımızda Atina’dan kalkan gemilerimiz Kuşadası’na uğrak yapıyor. Yabancı cruise misafirleri için Kuşadası, Efes önemli bir destinasyon. Ege Denizi turlarının vazgeçilmez bir ayağı Kuşadası. Ekim ayından itibaren ise gemimiz İstanbul’a geliyor olacak. Galataport limanına geleceğiz. Ağırlıklı Amerika ve Avrupa’dan gelen yolcular, İstanbul’u gezerken burada Türk yolcularımız gemiye biniş yaparak tura katılabilecek. Eylül Ekim itibarıyla ve özellikle Galataport’un da açılmasıyla gemiler yeniden Türkiye’yi de rotalarına almaya başladı. Celestyal Cruises gemileri yıl boyunca Türkiye limanlarına 100’ün üzerinde sefer gerçekleştirecek. Türkiye’ye gelmesi beklenen toplam tahmini gemi sayısı 600’ün üzerinde öngörülüyor.

En az 1 milyon turist

Costa Cruises Türkiye Direktörü & TÜRSAB Kruvaziyer Turizmi İhtisas Başkanı Ercan Abitağaoğlu, firmalarının Türkiye’de İstanbul, İzmir, Kuşadası ve Bodrum 2022 yılı yaz döneminde uğrayacakları limanlardan olduğunu anlatırken, genel olarak şu ana kadar Türkiye’ye uğramak için talepte bulunan kruvaziyer şirketlerinin toplam uğrak sayısının 300’ü geçtiğini dile getirdi. Abitağaoğlu, “Hem salgın, hem de başka nedenlerden ötürü geçen birkaç yıldır geri çekilen bu şirketler hızlı bir şekilde geri dönüş kararı aldı. Bu yıl 1 milyonun üzerinde kruvaziyer turisti bekliyoruz. Bu sayının artması bizim için sürpriz olmayacak” dedi. Kasım ayında ilk gemilerin yanaştığı Galataport’u dünyadaki kruvaziyer limanları arasında ‘en müthiş konuma sahip olanı’ olarak değerlendiren Abitağaoğlu, ülke turizmine önemli katkıları olacağını ifade etti.