Ekonomi Maden ihracatı 9 ayda %48 arttı

Maden ihracatı 9 ayda %48 arttı

17.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin maden ihracatının ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artarak 4.4 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

Maden ihracatı 9 ayda %48 arttı

EKONOMİ SERVİSİ - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) binasında düzenlenen “Türkiye Madencilik Sektörü Gelişim Raporu-2020” toplantısına katılan Bakan Dönmez, son dönemde dünyada ve Türkiye’de enerji ve maden fiyatlarının rekor seviyelerine ulaştığına işaret eden Dönmez şunları söyledi:

Haberin Devamı

Maden ihracatımız 2021’in ilk 9 ayında 4.4 milyar dolara yükseldi. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracatımız yüzde 48’lik bir artış gösterdi. Geçtiğimiz eylülde 584 milyon dolarlık maden ihracatı yaptık. Geçen yılın aynı dönemine göre burada yakaladığımız artış yüzde 39 oldu.”

Uç ürünler çoğalıyor

Söz konusu dönemde Çin, ABD ve İspanya’nın en çok ihracat yapılan ilk 3 ülke olduğunu ifade eden Dönmez, Endonezya, Özbekistan, Hong Kong, Arnavutluk ve Sırbistan’ın da yeni pazarlar olarak Türkiye’nin ihracatına eklendiğini bildirdi.

Bakan Dönmez, Türkiye’nin bor, perlit, trona, pomza, bentonit, pirofillit, feldspat, zeolit, barit, manyezit, krom, linyit, jips, mermer ve çimento ham maddelerinde dünyada en büyük rezervlere sahip olduğunu belirterek, “Dünyada üretimi yapılan 90 maden türünün 80’i elimizde bulunuyor. Ülkemizde uç ürün sağlayan 1 adet bakır izabe, 1 adet alüminyum izabe, 1 adet demir pelet tesisi var. Kurşun-Çinko İzabe Tesisi de çok kısa zaman sonra faaliyete geçecek. Bu sene uç ürün odaklı 14 ihaleye çıktık ve 11’inin ihale sürecini tamamladık” dedi.

Haberin Devamı

Strateji oluşturulacak

2020 yılı Türkiye Madencilik Sektörü Gelişim Raporu hakkında bilgi veren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da şunları söyledi:

“Rapor altın, bakır, kömür, mermer ve krom başta olmak üzere yer altı kaynaklarımız hakkında kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçlarken sektöre yönelik politika ve stratejilerin oluşturulmasına katkı sağlayacak. Enerji arz güvenliğinin hiç olmadığı kadar kıymetli olduğu bu süreçte, sektörün kömür gibi yerli kaynaklarımızı da uygun şekilde değerlendirebilmesine imkân tanımalıyız.”