EkonomiMemur ve emeklilerin 5 aylık zam oranı kesinleşti

Memur ve emeklilerin 5 aylık zam oranı kesinleşti

04.12.2023 - 10:10 | Son Güncellenme:

Tüketici Fiyat Endeksi kasımda yüzde 3,28 artarken, yıllık bazda yüzde 61,98 oldu. Memur ve emeklilerin enflasyon farkı belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, TÜFE'deki değişim kasımda bir önceki aya göre yüzde 3,28, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 60,09, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,98 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 53,40 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Memur ve emeklilerin 5 aylık zam oranı kesinleşti

TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Temmuz'da enflasyon yüzde 9,62, Ağustos'ta yüzde 9,09, Eylül'de yüzde 4,75, Ekim'de yüzde 3,43, Kasım'da ise yüzde 3,28 oldu. Tüm bunlarla beraber 5 aylık enflasyon rakamı da yüzde 33,66 olarak kayıtlara geçti. 

5 aylık enflasyon oranı yüzde 33,66 Refah payı hariç 5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 33,66 oldu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: İTO’nun enflasyon tahmini yüzde 3.79’du. TÜİK, 3.28 olarak bahsedildi. Yıllık yüzde 61.98, bir önceki yıllık artışımız 61.36’ydı. Bu 12 aylık kümülatiftir. Ücretlilerin toplamda hak etmiş olduğu yüzde 33.66’lık artışı SSK, Bağkur işçilerimiz ve memurlarımız almaya hak kazandı diyebilliriz.

Haberin Devamı

Buna son ayın enflasyon rakamı eklenecek ve refah payı artışı yapılacak. Burada dikkat çeken nokta aralık ayında enflasyonun ne olacağı. Aralıkta geçen sene yüzde 3’ler seviyesinde seyretmişti. Yüzde 65 enflasyon tahmininin tutulacağı görülüyor. Belirlilik ortaya çıkacaktır.

Ücretlilerin şu anda hak etmiş olduğu yüzde 33.66’dır. TÜRK-İŞ’in açlık ve yoksulluk sınırı araştırması var. Kasım ayına ilişkindi TÜRK-İŞ Başkanı onun altına oturmayacağız, pazarlık rakamımız bu dedi.

Memur ve emeklilerin 5 aylık zam oranı kesinleşti

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

TÜİK buna ilişkin bir belirleme yapmıyor. Bu TÜRK-İŞ’in belirlediği bir rakam ancak büyükşehirlerde 14 bin TL çok düşük bir rakam. İlk toplantı 11 Aralık’ta yapılacak. İlk toplantı ile beraber bunun biraz artacağını yüzde 40’lar seviyesine geleceğini düşünüyorum. Asgari ücret 15 bin 963’ler seviyesine gelir.

'BUNUN ALTINDAKİ RAKAM VATANDAŞIN ZORLANMASINA SEBEBİYET VERECEKTİR’

Yüzde 40’lar seviyesinde olmasını bekliyorum. Bakan Işıkhan, yüzde 38’lik bir farkımız var demişti. Refah payını ilave edersek yüzde 40’lar seviyesine gelecektir. Bunun altındaki rakamlar vatandaşın zorlanmasına sebebiyet verecektir. Bölgesel asgari ücretlerin uygulanması gerekmekte. Bakan Işıkhan, yıllık bir defa asgari ücret zammı yapacak şekilde çalışıyoruz dedi. Mayıs ayında enflasyonun pik yapmasını bekliyoruz. Burada ara bir zam olmazsa vatandaşın taşıyacağı gücü olmayabilir. Bir sonraki dönemde ikinci bir şekilde artış yapılması gerekli olur. Eğer yılda 1 kez yapılacaksa ücretler üzerinde bazı iyileştirmeler yapılabilir. Ücretlerin gelir vergisi tarifesi var. Bu tarife sabitlenirse maaş düşmesi olmazsa ücretlilerin alım gücü 1 yıl boyunca korunabilir. Eğer ücretlerde beyanname verme sistemi getirilirse ücretler alım gücü artabilir.

Haberin Devamı

2024 YILI BEKLENTİLER NELER?

Ekonomist İsmet Demirkol ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Gıda fiyatlarında aşırı yükseliş olmaması, beklentilerin altında bir enflasyonu getirdi. Yıllık yüzde 65’i tamamlasak bile asıl risk 2024. Mayıs 2024’e kadar yüksek enflasyon devam edecek. Asgari ücretteki artışın üzerine refah payını ekledikten sonra SSK, Bağkur emeklileri dışında ocak ayında Merkez Bankası’nın yüklü miktarda faiz artışı yapmasını bekliyorum. Ondan sonraki süreçte tek bir zam, sıkı para politikasına ek olarak dolaylı vergilerdeki artış ve tasarrufu daha cazip hale getirmek için büyümenin bir miktar küçülmesi, daha çok ihracatın ön plana çıkacağı bir 2024 gözüküyor."

Yazarlar